We Invest lanceert de eerste voorspellende, residentiële vastgoedindex

door Luna

Persbericht

Contact communicatiepartner:
Isabelle Schmit bij Luna
Tel.: +32 2 658 02 93
Gsm: +32 495 59 38 06
isabelle@luna.be

We Invest lanceert de eerste voorspellende,
residentiële vastgoedindex

  • De eerste vastgoedindex die de reële status van de Belgische residentiële vastgoedmarkt weergeeft;
  • De eerste voorspellende resultaten van de index van We Invest bevestigen dat de markt het goed doet.

Brussel, 1 maart 2021 – Vastgoedscale-up We Invest innoveert en lanceert de eerste voorspellende index van de Belgische, residentiële vastgoedmarkt – volledig, betrouwbaar en transparant. We Invest streeft er immers naar om technologie te ontwikkelen ten dienste van meer transparantie op de vastgoedmarkt. De index van We Invest geeft elk kwartaal een duidelijk en nauwkeurig beeld van de trends van de residentiële vastgoedmarkt in ons land. We Invest wil van zijn index de marktreferentie maken en deelt zijn eerste resultaten.

We Invest blijft innoveren. De scale-up voorziet de Belgische residentiële vastgoedmarkt van een nieuwe, voorspellende vastgoedindex, die de bestaande indexen overstijgt. De vastgoedindexen die vandaag bestaan, tonen enkel de evolutie van de prijzen.

Raphaël Mathieu, CEO van We Invest, verklaart: ‘De index van We Invest moet de referentie-index worden voor de gezondheid van residentieel vastgoed in België. De index heeft tot doel deze markt transparanter te maken en menselijke beslissingen te vergemakkelijken. Hij is gebaseerd op betrouwbare gegevens die verder gaan dan de prijs, en heeft een voorspellende dimensie, dankzij artificiële intelligentie. Het is een zeer krachtige tool voor iedereen die geïnteresseerd is (publieke en private actoren uit de vastgoedsector). Deze index ligt in lijn met onze waarden. We zijn er trots op, zowel op technologisch als op menselijk vlak.

De lancering van de We Invest-index

We Invest creëerde eerst een algoritme op basis van gegevens van het Belgische statistiekbureau, Statbel, om de legitimiteit en continuïteit van de gegevensverzameling te waarborgen. Dit algoritme werd ontworpen op basis van verschillende correlatiestudies. Het is gebaseerd op drie hoofdgegevens: het aantal transacties, de mediaan van de prijzen van appartementen en huizen en het aantal nieuwe bouwvergunningen.

Elke meting wordt vervolgens afgewogen en vergeleken met zowel het voorgaande kwartaal als hetzelfde kwartaal het jaar voordien. We Invest kan op die manier een gekalibreerde, afgewogen en betrouwbare index creëren van de evolutie van de residentiële vastgoedmarkt voor de drie regio’s van het land afzonderlijk, maar ook voor België als geheel.

Naast deze metingen, heeft de We Invest-index ook een voorspellende component. Dankzij artificiële intelligentie heeft We Invest een voorspellend algoritme ontwikkeld. De voorspellende component maakt snelle updates per kwartaal mogelijk naar aanleiding van de publicatie van de Statbel-cijfers. Het algoritme biedt de mogelijkheid om met een bepaald betrouwbaarheidsinterval de evolutie van de markt te voorspellen voordat de gegevens van het statistiekbureau worden gepubliceerd. Het Belgische statistiekbureau stelt deze immers met drie maanden vertraging ter beschikking.

Dit voorspellende model is robuust. Zo toont onderstaande grafiek, die de reële ontwikkeling van de appartementsprijzen in Vlaanderen vergelijkt met de voorspelling van de We Invest-index. We Invest stelt ook een grafische gelijkenis vast tussen de evolutie die de We Invest-index toont enerzijds, en het aantal transacties of nog het aantal bouwvergunningen, anderzijds.

De We Invest-index wordt elk kwartaal bijgewerkt met actuele gegevens.

De eerste resultaten van de We Invest-index voor 2020

De eerste resultaten voor 2020 geven aan dat het goed gaat met de residentiële vastgoedmarkt, ondanks een waardedaling van de index.

We Invest heeft meer bepaald een vergelijking gemaakt van de resultaten van Q3 2020 op basis van de cijfers van Statbel en de resultaten van Q4 2020 met behulp van de voorspellende index ontwikkeld door We Invest. Onderstaande grafiek illustreert (tijd; index).


In het 3de kwartaal van 2020 (Q3) noteert We Invest een daling van de indexwaarde van 154,6 punten naar 151,5 punten (basis: 100). Dit resultaat kan worden verklaard door verschillende factoren die samenkomen: het verschil in het aantal transacties, het aantal aflopende bouwvergunningen en de prijs van vastgoed. De daling die in Q3 werd opgetekend, betekent in ieder geval niet dat de vastgoedsector in slechte gezondheid verkeert. De daling is simpelweg het gevolg van een lager aantal transacties en bouwvergunningen dan in 2019. De prijzen zijn gestegen in 2020.

Wat het 4de kwartaal van 2020 (Q4) betreft, tonen de voorspellende resultaten van de We Invest-index (terwijl de officiële Statbel-cijfers nog niet bekend zijn) dat het een moeilijke periode is voor de vastgoedmarkt in ons land. We stellen inderdaad een daling vast, namelijk van 151,5 punten in Q3 2020, naar 144,2 punten in Q4 2020. Net als in Q3 staat deze daling echter niet voor de slechte gezondheid van de vastgoedmarkt. Ze betekent simpelweg dat het aantal transacties is afgenomen ten opzichte van het voorgaande jaar. Desondanks zijn de prijzen immers blijven stijgen. Dit getuigt van de stabiliteit van de markt.

In de toekomst zou We Invest uitgebreidere voorspellingen kunnen doen op voorwaarde dat historische, statistische gegevens, sneller beschikbaar worden gesteld.

Wens je meer informatie over de index van We Invest of een interview?
Neem dan contact op met Isabelle Schmit bij Luna:
isabelle@luna.be, 02 658 02 93 of 0495 59 38 06.

Over We Invest

We Invest is een franchisegever in de vastgoedsector. Het bedrijf is gevestigd in Brussel en werd opgericht in 2014. De scale-up is gespecialiseerd in residentieel vastgoed – zowel nieuw als bestaand – in heel België. We Invest biedt een menselijke en innovatieve aanpak aan om vastgoed te benaderen. Het bedrijf werkt ten dienste van zijn vastgoedagenten/franchisenemers.

Voor meer informatie: www(dot)weinvest(dot)be