Resto du Coeur

Persbericht

Contact communicatiepartner
Isabelle Schmit bij Luna
Tel: +32 2 658 02 93
Gsm: +32 495 59 38 06
isabelle@luna.be
Resto du Coeur-persberichten

Resto du Cœur België doet een nationale oproep voor voedseldonaties

De Federatie van de Belgische Resto du Cœur stelt vast dat:

• het aantal geserveerde maaltijden meer dan verdubbeld is op twee jaar tijd;
• food en non-food goederen die door hun magazijnen gingen, slechts met een derde zijn toegenomen.

Fernelmont, 28 februari 2022 – Resto du Cœur, een van de pijlers van de voedselhulp in het hele land, doet een nationale oproep tot donaties om het hoofd te bieden aan het tekort aan basisartikelen en voedselhulp. De Federatie wil zo de vraag naar hulp – die met meer dan 100% is gestegen is tijdens de voorbije twee jaar – blijven opvangen en evenwichtige maaltijden blijven aanbieden aan de begunstigden.

Resto du Cœur België ziet de vraag naar voedselhulp op het terrein aanzienlijk toenemen. De Federatie lanceert daarom haar jaarlijkse ‘Nationale Voedselinzameling’ om haar voedselvoorraden aan te vullen. Deze inzamelingsactie vindt plaats van 28 februari tot en met 31 maart 2022, in het veld en online.

Jean-Gérard Closset verklaart: ‘Het recht op voedsel is fundamenteel! Voedselhulp zou niet mogen bestaan. Steeds meer kwetsbare mensen doen er echter beroep op, onder meer dankzij de steun van het grote publiek. Door gehoor te geven aan deze oproep kunnen donateurs de mensen die in onzekerheid leven een beetje te ontlasten. Elke donatie, groot of klein, telt meer dan ooit!

Duizelingwekkende en steeds stijgende cijfers in ons land

Tussen 2019 en 2021 steeg de hulpvraag bij Resto du Cœur met meer dan 100%. De sociale restaurants serveerden 670.000 maaltijden in 2019, 1.084.000 maaltijden in 2020 en 1.350.871 maaltijden in 2021. Tijdens twee jaar van pandemie is het aantal geserveerde maaltijden dan ook meer dan verdubbeld.

Bovendien ging in 2019 665.151 kilo aan goederen (food en non-food) door de magazijnen van de Federatie van Resto du Cœur België tegenover bijna 900.000 kilo in 2021, oftewel een stijging van slechts een derde.

De vraag naar voedselhulp explodeert, de voedseloverschotten nemen af en er zijn geruchten dat de Europese Unie eraan denkt de steun aan het Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen (FEAD) met nog eens 30% te verminderen.

Een voedselinzameling: live en online

Dankzij de versoepeling van de coronamaatregelen is Resto du Cœur weer aanwezig in het veld. Op 4 en 5 maart 2022 zamelen de vrijwilligers van Resto du Cœur schenkingen van levensmiddelen en producten in bij de volgende supermarkten: CORA in Rocourt, La Louvière, Châtelineau, Sint-Lambrechts-Woluwe, Anderlecht en Hornu, Carrefour in Bierges en Bergen (Grands Prés), Intermarché in Auvelais en Aldi in Tamines. De vrijwilligers zullen klanten voorstellen om naargelang hun middelen een gul gebaar te maken, voor degenen die het nog meer nodig hebben.

Resto du Cœur hoopt zo veel mogelijk basisvoedingsmiddelen en non-food in te zamelen om hun uitgeputte voorraden aan te vullen. Qua voedsel is er vooral nood aan droge producten die lang bewaren (fruit, groenten of vis in blik, melk, suiker, bloem, rijst, pasta, koffie, enzovoort). Snacks of ontbijt kunnen toegevoegd worden om het voedselpakket compleet te maken (koekjes, fruitcompotes, cornflakes, chocolade, confituur, enzovoort). De vrijwilligers hopen ook non-food in te zamelen die nodig zijn voor de basishygiëne (bijvoorbeeld: tandpasta, tandenborstels, hygiënische beschermingsproducten, shampoo en douchegel).

Voor kandidaat-donateurs die niet aanwezig kunnen zijn op 4 en 5 maart, biedt Resto du Cœur vanaf 28 februari een interactieve voedselinzameling aan op zijn website www.restosducoeur.be. In slechts een paar klikken hebben donateurs toegang tot een virtuele boodschappenlijst waar ze levensmiddelen en producten kunnen selecteren, evenals de hoeveelheden die ze willen doneren. De Federatie zal dan de bestellingen plaatsen en de artikelen opnieuw verdelen over alle 19 sociale restaurants van Resto du Cœur België.

Financiële donaties kunnen gestort worden op de volgende zichtrekening: BE44 2400 3333 3345 met de mededeling ‘Nationale Voedselinzameling 2022’ of door rechtstreeks naar de website van de Federatie te surfen.

Voor elke schenking gelijk aan of groter dan €40, wordt een fiscaal attest afgeleverd. In 2022 is deze gift aftrekbaar tot 45%.

Ter attentie van de redactie:

Voor elke publicatie zouden we het op prijs stellen als u het correcte logo van de Federatie van de Belgische Resto du Coeur zou gebruiken (en niet het Franse logo, waarvan het gebruik door de Federatie in België niet is toegestaan).

Wens je meer informatie of een interview met de Federatie van Resto du Cœur? Neem dan contact op met Isabelle Schmit bij Luna: isabelle@luna.be, +32 2 658 02 93 of +32 495 59 38 06.

Je vindt alle persberichten van Resto du Coeur op onze website via deze link

Over de Federatie van de Belgische Resto du Cœur

De Federatie van de Belgische Resto du Cœur werd opgericht in 1991. Het is een vereniging zonder winstoogmerk die een reeks diensten aanbiedt om tegen uitsluiting te strijden: voedselhulp, onderwijs, huisvesting, gezondheidszorg en ruimtes voor ouders met baby’s.

De Belgische Federatie van Resto du Cœur telt momenteel 19 sociale restaurants: 13 in Wallonië (Aarlen, Bergen, Charleroi, Gembloux, La Louvière, Luik, Marche, Moeskroen, Namen, Quiévrain-Honnelles, Val de Sambre, Verviers, Waver), 4 in Vlaanderen (Aarschot, Assenede, Oostende, Tienen) en 2 in Brussel (Laken en Sint-Gillis) naast 5 satellietvestigingen verspreid over heel België. Een foodtruck bezorgt daarnaast voedselhulp op afgelegen plaatsen in België waar bijna geen voedselhulp bestaat.

De Federatie bestaat uit een team van ongeveer 100 medewerkers en bijna 500 vrijwilligers.

Voor meer informatie: www.restosducoeur.be