Lab9

Persbericht

Contact Communicatiepartner:
Aurélie Decoster bij Luna
Mobile: +32 495 59 38 00
aurelie@luna.be

Lab9 groeide 19,20% in 2020

  • Lab9 mikt op de opening van nieuwe winkels en servicepunten in 2021;
  • Maar liefst 13 bijkomende medewerkers aangeworven of 19% groei van de tewerkstelling;
  • Dezelfde groei wordt beoogd in 2021.

Kortrijk / Aalst / Brussel / Luik, 23 februari 2021 – Lab9 Group heeft een goed financieel jaar achter de rug en dit ondanks de coronacrisis met tijdelijke sluiting van de winkels. De bedrijvengroep is aan kruissnelheid geëvolueerd en kende een totale groei van zo’n 19,20% in 2020 tot 62,1 M€ omzet, met rond de 1,5M€ winst. Lab9 Pro, het vroegere Online Grafics, groeide zelfs met 42%. Bovendien zijn er heel wat investeringen gebeurd om de groei te consolideren. Lab9 wierf ook 13 bijkomende medewerkers aan in 2020. Het bedrijf wil in 2021 een gelijkaardige groei realiseren.

Een algemene groei van 19,20% in 2020, een jaar dat gekenmerkt werd door economische achteruitgang door het coronavirus, is opmerkelijk. Om een dergelijke groei teweeg te brengen heeft Lab9 heel wat investeringen gedaan. Zo pakte het bedrijf onder andere uit met de lancering van een nieuwe webshop die al meteen rendeerde tijdens de twee lockdownperiodes, en investeerde Lab9 ook in nieuwe boekhoudsoftware en een nieuwe CRM. ‘We hebben sterk ingezet op digitalisering en dat heeft geloond’, verklaart Geert Coolman, CEO van Lab9 Group.

De groep verkocht meer computers en iPads. De grafische sector – traditioneel een belangrijke markt voor Lab9 Pro – kende daarentegen een sterke daling als afzetmarkt. In de education markt verkocht het bedrijf veel meer – scholen beslisten sneller over aankopen in het kader van het afstandsleren. En bedrijven kochten meer computermateriaal aan voor hun thuiswerkende medewerkers en hun digitale transformatie projecten.

2020 in cijfers

De hele Lab9 Group groeide van 52,1M€ omzet in 2019 naar 62,1M omzet in 2020, of zo’n 19,20% groei. De precieze winst is nog niet bekend maar zal rond 1,5M€ voor belasting liggen. Lab9 kende een algemene groei over al zijn verschillende activiteiten:

  • Moederbedrijf Lab9 Pro, het vroegere Online Grafics, behaalde in 2020 een omzet van 29M€, of een groei van 42% tegenover 2019.
  • Lab9 Stores, met 5 Apple Premium Reseller winkels in Oost- en West-Vlaanderen, kenden een omzetstijging met 1% in vergelijking met vorig jaar. De omzet kwam daarmee op 33M€ voor 2020.
  • Lab9 Stores in Luik en Brussel (de ex-CAMi-winkels) haalden in 2020 een omzet van 7,4M€. Dat is een groei van 5% tegenover 2019, wat toch bijzonder is gezien de verplichte sluiting van de winkels tijdens de lockdowns.
  • Lab9 Pro Antwerpen-Limburg (ex Xpert-IT), groeide in omzet maar liefst 35% tegenover 2019. Het bedrijf behaalde een omzet van 3M€ in 2020.

De verwachtingen en ambities voor de toekomst

Lab9 heeft grootse plannen voor de toekomst. Enerzijds wil het bedrijf verder uitbreiden, met fysieke winkels, met name in Brussel en Wallonië. Daarvoor is Lab9 nu al op zoek naar nieuwe medewerkers. Anderzijds heeft Lab9 de ambitie om binnen dit en drie jaar een omzet van 100 miljoen euro te behalen. ‘We hebben veel geïnvesteerd vorig jaar om een goede basis voor een solide groei te creëren. Op die trend zouden we graag verder willen naar de toekomst’, bevestigt Coolman.

De uitdagingen en opportuniteiten van de coronacrisis

Tijdens de eerste lockdown zijn de Apple-winkels van Lab9 Stores 8 weken gesloten geweest in lockdown 1, en nog eens 4 weken met pick-up & collect mogelijkheid in de winkel tijdens lockdown 2. ‘Dat was een plotse aanpassing en we moesten hier snel een rendabele oplossing voor zoeken’, haalt Geert Coolman aan. Lab9 beschikte in die periode al over een webshop, maar die werd niet echt veel gebruikt. Toch konden consumenten op dat moment van thuis uit Apple-producten bestellen en die bij hen thuis laten leveren. ‘We hebben het aantal online bestellingen aanzienlijk zien toenemen toen onze winkels verplicht moesten sluiten. In vergelijking met begin 2019, steeg onze omzet uit de bestellingen via de webshop van 240.000 naar 2,6 miljoen euro in één jaar. Dat was echt fenomenaal. Dit compenseerde natuurlijk het omzetverlies in de winkels niet helemaal. Zaken zoals accessoires, verzekeringen, of nog uitbreiding van de garantie, verkoopt veel moeilijker via de webshop’, aldus Coolman.

Lab9 bedacht een oplossing voor een deel van het personeel van de gesloten winkels. Lab9 mocht tijdens de tweede lockdown zijn fysieke winkels wel openen als service & pick-up-point. Op die manier konden klanten die dit liever wensten, hun online or telefonische bestelling in de winkel komen oppikken. ‘Dit zorgde er ook voor dat ons winkelpersoneel niet langer technisch werkloos was en dat was een hele opluchting’, getuigt Coolman. Lab9 Pro zette een deel van zijn personeel ook in als koerier voor consumenten die hun bestellingen aan huis geleverd wensten te hebben, en in andere functies in het bedrijf. ‘De coronacrisis heeft ons geleerd om op korte tijd snel creatieve oplossingen te bedenken. Daar hebben we onze groei zeker aan te danken’, concludeert Coolman.

Wens je meer informatie of een interview? Neem dan contact op met
Aurélie Decoster bij Luna via GSM: 0495 59 38 00 of via mail: aurelie@luna.be

Over Lab9

Lab9 Pro heeft 27 jaar ervaring als systeemintegrator in de IT-sector (B2B) met focus op de creatieve markt – waarbij het bedrijven en scholen helpt met hun digitale transformatie, met Apple-producten en/of Adobe-software. Ten slotte biedt Lab9 Pro opleidingen aan, om meer te halen uit Apple-producten en Adobe software. Lab9 Pro met locaties in Kortrijk, Deurne en Hasselt werd opgericht in 1993 als Online Grafics, en boekte in 2020 een omzet van 32 miljoen euro met 62 medewerkers.

De vroegere dochter Xpert-IT, in 2020 geïntegreerd in Lab9 Pro, is een B2B IT-integrator met vestigingen in Deurne en Hasselt. Het bedrijf realiseerde in 2020 een omzet van 3 M€ met 12 medewerkers en is nog op zoek naar 3 medewerkers.
Dochter Lab9 Stores werd opgericht in 2007. Lab9 Stores is een Apple Premium Reseller en heeft winkels in Brugge, Brussel, Kortrijk, Roeselare, Ieper, Luik en Aalst. Het bedrijf boekte in 2020 een omzet van 40,4 miljoen euro met een 50-tal medewerkers.