De Resto du Cœur vieren de 35e verjaardag van de oproep van Coluche onder grote druk!

door Luna
Resto du Cœur

Persbericht

Contact communicatiepartner:
Isabelle Schmit bij Luna
Tel.: +32 2 658 02 93
Gsm: +32 495 59 38 06
isabelle@luna.be

De Resto du Cœur vieren de 35e verjaardag
van de oproep van Coluche onder grote druk!

Een virtuele ‘boodschappenlijst’ om de rekken van de Resto du Coeur te vullen

Assenede, Brussel, Oostende, Tienen – 25 september 2020 – Resto du Cœur België, één van de pijlers van de voedselhulp in het hele land, viert de 35e verjaardag van de noodoproep van Coluche. De Resto du Cœur roepen op om voedsel te schenken, om te kunnen blijven tegemoetkomen aan de vraag naar voedselhulp in het kader van de coronacrisis en de teruglopende voorraden. Donoren kunnen nu voedsel kopen via een virtuele boodschappenlijst die beschikbaar is op de website van de Resto du Cœur.

Sinds hun oprichting, hebben de Belgische Resto du Cœur altijd de nodige vraag naar voedsel gehad. In het kader van de uitzonderlijke situatie (COVID-19), is de druk voor de Belgische Resto du Cœur nog groter, maar volgt de bevoorrading niet meer.

De oproep van Coluche dateert al van 35 jaar geleden!

Op 26 september 1985 klaagde de Franse komiek Coluche (Michel Colucci) de voedselverspilling in onze consumptiemaatschappij aan en lanceerde hij zijn oproep om mensen in armoede te helpen. Dit initiatief leidde in december 1985 tot de opening van de eerste Belgische Resto du Cœur. Deze sociale restaurants bieden een gastvrije en aangename ruimte om mensen in precaire situaties of extreme armoede, van voedsel te kunnen voorzien.

Momenteel beschikken de Resto du Cœur over 27 distributiepunten verspreid over heel België. Begunstigden kunnen er niet alleen warme maaltijden krijgen, maar ook kleding, sociale ondersteuning, huisvesting en onderwijs, evenals gezondheidszorg.

Het idee van een maatschappij waar niemand meer honger lijdt, doet dromen. De werkelijkheid is echter nog schrijnender in deze crisisperiode. Dit herinnert ons eraan in welke mate gezondheid en levenshygiëne essentieel zijn voor iedereen.

Een virtuele ‘boodschappenlijst’ ten gunste van de Resto

Een ‘boodschappenlijst’ om voedsel te doneren is beschikbaar op de website van de Resto du Cœur: www(dot)restosducoeur(dot)be/nl/. Met slechts enkele klikken kunnen donatoren de artikels van hun keuze in de gewenste hoeveelheid kopen om ze rechtstreeks aan de Resto du Coeur te doneren. De Federatie van de Resto du Coeur plaatst vervolgens de overeenkomstige bestellingen en verdeelt de goederen aan de begunstigden in al haar Belgische sociale restaurants. De selectie van artikels die worden aangeboden in de ‘boodschappenlijst’ bestaat uit essentiële goederen die ze niet op voorraad hebben, met name blikken groenten, fruit, vis, koolhydraten, zuivelproducten, koffie en hygiënische producten.

Op vlak van voedsel is er voornamelijk nood aan producten die consumeerbaar en deelbaar zijn in afzonderlijke porties, inclusief drank. Een compleet pakket bestaat uit een maaltijd voor één persoon binnen een huishouden. Het omvat basisvoedsel: koolhydraten, groenten en vlees of iets gelijkwaardigs. Snacks worden indien mogelijk ook toegevoegd. Voedseldonaties dekken het grootste deel van wat er in de voedselpakketten terecht komt, maar de Resto du Cœur moeten ook zelf producten aankopen, bijvoorbeeld soep, brood, fruit enz.

De Resto hebben moeite om hun rekken te vullen

De afgelopen 6 maanden hebben de Resto zichzelf heruitgevonden, met name door de distributie van pakketten en afhaalmaaltijden om aan de enorme vraag te voldoen. Maar de vulling van de rekken loopt achterop. De Resto du Cœur lanceren daarom een noodoproep voor voedseldonaties.

Jean-Gérard Closset, Voorzitter van de Federatie van Resto du Cœur België: ‘Het is ondertussen zes maanden geleden dat de Resto du Cœur hun rol op het vlak van de bevoorrading en herverdeling van voedselhulp heruitgevonden hebben, met een aangepaste uitrusting en manier van werken, dankzij particuliere donaties. De gevolgen van de epidemie treffen in het bijzonder de meest kwetsbaren van onze bevolking. Aan de ene kant blijft de vraag groeien, aan de andere kant smelten de voorraden als sneeuw voor de zon. Vandaag lanceert de Resto du Cœur daarom een noodoproep om voedseldonaties te ontvangen.’

Concreet hadden we vroeger de gewoonte om in onze Resto du Cœur meerdere keren per jaar een voedselinzamelactie te organiseren om de voorraden aan te vullen. Gezien de sanitaire maatregelen en om de veiligheid van onze vrijwilligers te garanderen, kunnen we echter niet langer fysiek voor de winkels staan om donaties van blikken, potten, pasta en andere niet-bederfelijke producten te verzamelen. Dit heeft een directe impact op de verzamelde hoeveelheid. De enige oplossing om het evenwicht te herstellen, is een beroep te doen op de vrijgevigheid van donoren’, vervolgt Closset.

De Resto du Cœur willen een radicale verandering in de voedingssector om, voor de komende 35 jaar hetzelfde, alarmerende scenario te vermijden.

De Resto du Cœur moedigen acties aan die zich focussen op menselijke basisbehoeften, om mensen op lange termijn uit de armoede te halen. De waaier aan mogelijkheden om dit te bereiken is uitgebreid: hulp bij de opvoeding van kinderen; overleg met representatieve spelers actief in de armoedebestrijding; contacten met de begunstigden in kwestie; en de erkenning van de rol van de partijen actief in de voedselhulp door de OCMW’s, de sociale cohesieplannen en de bevolking. Begunstigden komen bij de Resto du Cœur terecht voor en worden ook geholpen met voedselhulp, maar zullen enkel onafhankelijk worden van voedselhulp via een ernstige inspanning op het vlak van sociaal werk’, besluit Closset.

Financiële donaties kunnen worden gestort op rekening BE44 2400 3333 3345 met de mededeling ‘VOEDSEL’. Schenkers kunnen een fiscaal attest krijgen van de Resto du Coeur.

Wens je meer informatie of een interview,
neem dan contact op met Isabelle Schmit bij Luna:
isabelle@luna.be, +32 2 658 02 93 of +32 495 59 38 06

 

Over de Federatie van de Belgische Resto du Cœur

De Federatie van de Belgische Resto du Cœur werd opgericht in 1991. Het is een vereniging zonder winstoogmerk die een reeks diensten aanbiedt om tegen uitsluiting te strijden: voedselhulp, onderwijs, huisvesting, gezondheidszorg en ruimtes voor ouders met baby’s.

De Belgische Federatie van Resto du Coeur telt momenteel 17 sociale restaurants (12 in Wallonië, 3 in Vlaanderen en 2 in Brussel) en 4 vestigingen. De vestigingen zijn verspreid over heel België. Een foodtruck bezorgt daarnaast voedselhulp op afgelegen plaatsen in België waar bijna geen voedselhulp bestaat.

De Federatie bestaat uit een team van 80 werknemers en 600 vrijwilligers.

Voor meer informatie: https://www.restosducoeur.be/nl/