Acco viert 60-jarig bestaan met evolutie naar leerconsulent voor het hoger onderwijs en ‘leerwinkels’

door Luna

Persbericht

Contact communicatiepartner:
Aurélie Decoster bij Luna
Mobile: +32 495 59 38 00
aurelie@luna.be

Acco viert 60-jarig bestaan met evolutie
naar leerconsulent voor het hoger onderwijs
en ‘leerwinkels’

Acco-kantoren verhuizen naar de rand van Leuven

Leuven, 21 september 2020 – Acco, Vlaamse uitgeverij en boekhandel voor en door studenten, mag met het begin van dit nieuwe academiejaar in het hoger onderwijs, 60 kaarsjes uitblazen. De studentencoöperatie heeft een enorme transformatie doorgemaakt. Vandaag is Acco een leerconsulent voor het hoger onderwijs. Zijn boekenwinkels worden leerwinkels, waar advies en beleving centraal staan. En de leermaterialen die Acco ontwikkelt, zullen meer en meer online ter beschikking gesteld worden. Acco ziet ook mogelijkheden voorbij het onderwijs. Vandaag is levenslang leren immers een noodzaak voor de meeste professionals. Ook daar kan Acco een rol in spelen. De sterke evolutie van Acco’s activiteiten betekent het einde van een tijdperk, en gaat samen met een verhuis van de kantoren.

Opstart van Acco

Acco werd in 1960 opgericht door studenten. De universiteit had de studentenrestaurants en de huisvesting (studentenkoten) voorzien, maar had niet gedacht aan de boeken en cursussen. Daarom hebben er toen enkele studenten beslist om een coöperatieve vennootschap op poten te zetten. Tot op de dag van vandaag blijft Acco omwille van haar statuut als coöperatieve vennootschap een buitenbeentje in de uitgeverswereld. Het bedrijf telt zo’n 230.000 coöperanten, mensen die allemaal ooit student zijn geweest.

Acco’s toekomstplannen

Acco is op die 60 jaar natuurlijk enorm geëvolueerd. Naar de toekomst toe ziet Acco zijn organisatie nog verder evolueren, als leerconsulent en als verdeler van leermaterialen in zijn ‘leerwinkels’.

Acco ziet zijn rol als leerconsulent nog belangrijker worden. Acco wil verder evolueren naar een hub waar alle didactische en technologische mogelijkheden samen komen en verbonden worden, om te leren en voor het overbrengen van kennis in het algemeen. Vandaag begeleidt Acco docenten en instellingen voor hoger onderwijs. Aangezien ‘levenslang leren’ steeds belangrijker wordt, ziet Acco daar mogelijk ook een rol voor zich weggelegd. Ook bedrijven hebben immers nood aan het optimaal didactisch aanbrengen van de kennis die ze willen delen met hun medewerkers.

De toekomst begint vandaag’, licht Vicky Adriaensen, CEO van Acco, toe. ‘We geloven er sterk in dat onze rol als leerconsulent in het hoger onderwijs zal blijven bestaan, en dat we ook daarbuiten een belangrijke rol kunnen spelen. Onze missie als leerconsulent hoeft niet te stoppen waar het onderwijs eindigt.

Cursussen en leermaterialen online en on demand

Anderzijds heeft Acco naast zijn rol als leerconsulent ook een belangrijke taak als distributeur. Deze rol ziet Adriaensen naar de toekomst toe nog verder doorgroeien, en ook daar benadrukt ze het digitale aspect. ‘We zien vandaag minder studenten op de campussen, en alle hogescholen verwerken digitale componenten in hun onderwijs dat steeds meer blended wordt (= mix papier en digitaal, live en online), onder meer met onze hulp. De distributie van leermaterialen zal sowieso meer en meer online gebeuren. Daarnaast hebben we onze in-house digitale drukkerij, die ons veel flexibiliteit geeft voor het afleveren van cursussen op maat en on demand’, besluit ze.

De boekhandels worden leerwinkels

De leerconsultancy is de belangrijkste activiteit. Maar het feit van een eigen distributiekanaal te hebben, met name de boekhandels, is mooi meegenomen. Acco wil zijn boekhandels gaan profileren als leerwinkels. Het zijn plaatsen om met alle klanten in contact komen. Leren en beleving staan centraal. Er kan advies bij een leertraject gegeven worden. Acco wil zich meer blijven onderscheiden door de service die de organisatie biedt aan studenten. ‘We zijn geen gewone boekhandel. Ons doel is dat studenten en professionals gewapend met de juiste materialen en goed geïnformeerd aan een studie beginnen of zich kunnen bijscholen of inlezen in een onderwerp’, besluit Adriaensen. Er zijn Acco Leerwinkels in Leuven, Heverlee, Gent, Antwerpen en Kortrijk.

Het einde van een tijdperk, ook met de verhuis naar een nieuwe, eveneens historische, locatie

De kantoren van Acco, al vele jaren gevestigd in een historisch gebouw aan de Blijde Inkomststraat 22, verhuizen ook in de komende maanden. De ongeveer 30 medewerkers die in die kantoren werken (in normale tijden dan), verhuizen naar De Smidse, een authentiek pand dat nu een moderne invulling kreeg. Het gaat over de voormalige smederij van Stella. Acco vestigt zich in de totvoorkort overdekte markt voor ambachtelijke voedingsproducten. De nieuwe Acco-kantoren zijn binnenkort dus gelegen aan de Sluisstraat 10, 3000 Leuven, dat is in de buurt van de Vaartkom. De leerwinkel (boekhandel) blijft gewoon in de Marie-Theresiastraat.

Wens je meer informatie of een interview? Neem dan contact
op met Aurélie Decoster bij Luna: aurelie@luna.be, +32 495 59 38 00

Over Acco

Uitgeverij Acco is een coöperatieve uitgeverij die in 1960 werd opgericht. Acco specialiseert zich in leerconsultancy, alsook de uitgave en verkoop van studiemateriaal en wetenschappelijke publicaties voor het hoger onderwijs.

Als coöperatieve vennootschap heeft Acco meer dan 230.000 aandeelhouders, de overgrote meerderheid daarvan zijn (oud-)studenten. Acco stelt een 70-tal mensen te werk in zowel België als Nederland. De uitgeverij combineert verschillende activiteiten. Acco is als uitgeverij gevestigd in Leuven, heeft een drukkerij in Herent en winkels in Leuven, Heverlee, Antwerpen, Gent en Kortrijk. Dochterbedrijf Acco Nederland is gevestigd in Den Haag.
Momenteel zijn meer dan 1.000 auteurs actief voor Acco en voor zijn publicaties. In 2019 boekte de uitgeverij een jaaromzet van 16 miljoen euro.