Boek “Big Pharma, Big Lies”: uitgeschreven interview met de auteur Luc Hondeghem

Aan de redacties

Hieronder een uitgeschreven interview met Luc Hondeghem, auteur, naar aanleiding van de publicatie van het boek “Big Pharma, Big Lies”. Of lees het persbericht op deze link.

Wat betekent de titel van uw boek: ”Big Pharma, Big Lies”?

De grote farmabedrijven doen alles wat ze kunnen om zoveel mogelijk nieuwe geneesmiddelen op de markt te krijgen en zo hun winsten te vergroten. Een patiënt gaat er van uit dat, wanneer er een geneesmiddel voorgeschreven wordt, dit zijn gezondheid zal verbeteren. Dat is jammer genoeg dikwijls niet het geval. Slechts 11% van de geneesmiddelen zijn bewezen nuttig en veilig, 24% zijn twijfelachtig en moeten verder bestudeerd worden en de 65% andere zijn niet bewezen effectief te zijn en/of hebben veel nevenverschijnselen, zelfs dodelijke. Dergelijke “genees”-middelen moeten van de markt gehaald worden. Een professor geneeskunde aan de Harvard universiteit zegde ooit: “Het zou goed zijn voor de mensheid moesten alle geneesmiddelen van de wereld in de zee gegooid worden, maar slecht voor de vissen!”
Waar beschuldigt u de grote farmaceutische bedrijven van?

De regulators worden te veel en door te velen beïnvloed bij de goedkeuring van een nieuw geneesmiddel dat ze op de markt willen brengen. De farmaceutische bedrijven overhandigen hun eigen testdata van het product dat ze willen goedgekeurd krijgen, aan de regulators. Maar deze gegevens zijn niet altijd volledig en/of correct.

Zo heb ik het zelf meegemaakt in mijn labo. Men heeft mij meerdere keren gevraagd een rapport over Motilium te ondertekenen waarin de slechte resultaten selectief niet correct werden vermeld. Ik weigerde dit te ondertekenen. Niettegenstaande dat de regulators zelf schreven dat Motilium weinig of geen effect heeft is het nog altijd op de markt, ondanks zijn ernstige nevenverschijnselen.

Wat is er nodig om te verzekeren dat enkel nuttige geneesmiddelen op de markt komen?

Om te beginnen zouden de regulators onafhankelijke testen moeten opzetten die uitgevoerd worden in onafhankelijke labo’s. Die onafhankelijke labo’s mogen er geen financieel of ander belang bij hebben of een product op de markt komt of niet. Nu worden er dikwijls testen uitgevoerd in de labo’s van de firma zelf die het product wil goedgekeurd krijgen. Dit vormt een belangenconflict.

Bovendien zouden ALLE geneesmiddelen getest moeten worden. Want inderdaad, in de Verenigde Staten is het zo dat de FDA (Food & Drug Administration) die de geneesmiddelen moet goedkeuren, binnen de 180 dagen na ontvangst van de aanvraag voor goedkeuring, bezwaar moet indienen tegen het product. Gebeurt dit niet, dan komt het geneesmiddel AUTOMATISCH op de markt en lijkt het goedgekeurd door de FDA, wat in de praktijk dus niet het geval is. Dit is misleidend voor artsen en patiënten.

Er zou ook moeten bewezen worden dat een nieuw geneesmiddel beter werkt dan de geneesmiddelen die op de markt zijn. Zoniet is dit een totale verspilling van middelen voor de sociale zekerheid, die veel van die geneesmiddelen terugbetaalt.

Je roept ook op om statines (cholesterolverlagers) van de markt te halen. Waarom?

Statines verlagen inderdaad het cholesterolgehalte in het bloed. Maar …statines hebben ook veel gevaarlijke nevenverschijnselen waaronder een verhoogd risico op kankers, diabetes, etc. Sommige nevenverschijnselen kunnen zelfs de dood tot gevolg hebben. Voortdurend wordt de grens van het toegelaten cholesterolgehalte in het bloed verlaagd, zodat de patiënten sneller en sneller op statines worden gezet. Dit is goed voor de farma maar nefast voor de gezondheid van de patiënten en een enorme financiële kost voor de maatschappij.

Hoe kun je zorgen dat je een goed niveau van cholesterol behoudt, niet teveel en niet te weinig?

Heel belangrijk is een gezonde levensstijl met een goed mediterraan dieet, met veel fruit, groene groenten, noten, vis, antioxidanten, gezonde vetten zoals olijfolie, etc.

###

Wens je meer informatie of wil je zelf een interview doen? 
Gelieve dan contact op te nemen met Elsie Van Linthout bij Luna: 0475 26 01 03 / elsie@luna.be.