Resto du Cœur werkt samen met Brussels burgerplatform COVID-Solidarity

Resto du Cœur

Persbericht

Contact communicatiepartner:
Elaine Coussement bij Luna
Tel.: +32 2 658 02 92
Mobiel: +32 473 70 30 03
elaine@luna.be

Resto du Cœur werkt samen met Brussels
burgerplatform COVID-Solidarity

Resto du Cœur België:

  • 94% van hun sociale restaurants blijven open, ondanks de COVID-19 crisis;
  • dringt erop aan dat de vrijwilligersorganisaties actief in voedselhulp hun deuren openen om aan de sterk toegenomen vraag te voldoen;
  • verzoekt transport- en opslagbedrijven om de beschikbare goederen te centraliseren;

Brussel, 14 april 2020 – Resto du Cœur België, één van de pijlers van de voedselhulp in het hele land, heeft een samenwerking gesloten met het burgerplatform COVID-Solidarity, om het leven van hun geregistreerde begunstigden gemakkelijker te maken. Resto du coeur kiest ervoor om open te blijven om de continuïteit van haar maatschappelijke rol te verzekeren in het licht van COVID-19. In tegenstelling tot veel organisaties in de sector, blijft 94% van de Belgische sociale restaurants van Resto du Coeur open. Resto du Coeur roept alle organisaties op om opnieuw te openen zodat ze aan de sterk toegenomen vraag kunnen blijven tegemoetkomen. Tegelijkertijd roepen ze de transport- en opslagbedrijven op om de beschikbare hulpgoederen te centraliseren.

In deze uitzonderlijke tijden van COVID-19, is de druk groot voor de Belgische Resto du Coeur en voor alle spelers actief in de voedselhulp. Ze moeten zich ook voortdurend aanpassen.

Resto du Cœur, partner van COVID-Solidarity

De Federatie van Resto du Cœur België werkt samen met COVID-Solidarity, een burgerbeweging zonder winstoogmerk die vrijwilligers verbindt met geïsoleerde mensen uit dezelfde buurt. De bedoeling is om begunstigden die niet kunnen of willen buitenkomen, de mogelijkheid te bieden om contact op te nemen met vrijwilligers die de meest noodzakelijke boodschappen voor hen kunnen doen. Dit burgerinitiatief wordt volledig in overeenstemming met de gezondheidsregels uitgevoerd, via een netwerk van online beschikbare contacten. Via het platform kan men zichzelf of een familielid registreren om hulp te bieden of te vragen.

Resto du Cœur pleit voor dit soort burgerinitiatieven in heel België. Concreet heeft COVID-Solidarity, Resto du Cœur als partner aan haar contactenlijst toegevoegd. Hierdoor kunnen geregistreerde begunstigden in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest informatie krijgen en doorgestuurd worden naar het dichtstbijzijnde distributiepunt voor voedselhulp. Men kan hiervoor telefoneren naar één centraal nummer nl. 02 808 96 54.

Oproep naar andere voedselhulporganisaties

Na de aanscherping van de gezondheidsregels sluiten veel organisaties hun deuren terwijl de vraag naar hulp exponentieel toeneemt. Toch heeft de Belgische organisatie Resto du Cœur ervoor gekozen om haar vestigingen en sociale restaurants open te houden om de continuïteit van haar maatschappelijke rol te verzekeren, en dit ondanks het beperkt aantal mensen per team. Daarom is 94% van hun sociale restaurants open. Slechts een gering aantal restaurants zijn om praktische of menselijke redenen gesloten.

Jean-Gérard Closset, Voorzitter van de Federatie van Resto du Cœur België: “De rijen worden steeds langer voor onze Belgische Resto du Cœur. Daarom roepen we organisaties actief in voedselhulp op, om hun deuren te openen. Wel vragen we hen dit te doen in overeenstemming met de gezondheidsregels en de regels met betrekking tot de levering van goederen, en met distributiemethoden aangepast aan de situatie. Ten opzichte van de sterk toegenomen vraag, moeten we het samen volhouden tot aan het einde van de lock down!”

Transport- en opslagbedrijven worden ook om hulp gevraagd

“We herhalen onze oproep aan grote retailers voor de donatie van voedsel. We doen ook een oproep aan alle transport- en opslagbedrijven die met respect voor de koelketen kunnen leveren, zodat we onze begunstigden kunnen blijven helpen. Het idee is om pallets met goederen te centraliseren om ze te verdelen over de verschillende distributiepunten van Resto du Cœur en andere voedselhulporganisaties. Om de koelketen te respecteren is het noodzakelijk dat gekoelde of bevroren voedingsmiddelen constant op een gelijkaardige positieve of negatieve temperatuur blijven, in overeenstemming met de voorschriften of etikettering. Deze hulp is cruciaal”, vervolgt hij.

“Bovendien hebben we, naast basisvoeding, ook maskers en hydroalcoholische gel nodig, evenals frigoboxen om thuisleveringen te verzekeren, en andere beschermende uitrusting. Financiële donaties zullen worden gebruikt om deze essentiële elementen aan te kopen, voor de bevoorrading van onze begunstigden en de veiligheid van iedereen. Zonder donaties is niets mogelijk”, aldus nog Closset.

De huidige situatie van Resto du Cœur in het kort

Hieronder een concreet overzicht van de verschillende Resto du Cœur vandaag.

Vlaanderen en Brussel

  • ASSENEDE: deelt voedselpakketten uit, maar schenkt geen koffie in.
  • LAKEN (Brussel): het sociaal restaurant is gesloten, de distributie van voedselpakketten gebeurt via de ‘Pakketten du Cœur’.
  • OOSTENDE: verdeelt lunchpakketten en afhaalmaaltijden tussen 10u30 en 13u.
  • SINT-GILLIS (Brussel): verdeelt elke dag sandwiches en voedselpakketten aan de ingang.
  • TIENEN: deelt voedselpakketten uit op woensdag.

Wallonië

  • AARLEN: deelt afhaalmaaltijden uit.
  • CHARLEROI: verdeelt pakketten met sandwiches, fruit en diverse (onder meer hygiënische) producten.
  • GEMBLOUX: verdeelt noodvoedselpakketten bij de begunstigden thuis.
  • LA LOUVIERE: deelt elke vrijdag voedselpakketten uit.
  • LUIK: deelt afhaalmaaltijden uit en zorgt voor de distributie van pakketten met sandwiches aan daklozen die in tenten verblijven in het Astridpark.
  • MARCHE: deelt drie keer per week voedselpakketten uit; de begunstigden werden hiervoor in drie groepen verdeeld.
  • BERGEN: bezorgt aan huis op maandag voor senioren en deelt de rest van de week pakketten uit op de binnenplaats van de Escale.
  • MOESKROEN: deelt waardebonnen uit waarmee de begunstigden hun eigen boodschappen kunnen doen. De bonnen kunnen uitsluitend voor voedings- en hygiënische producten gebruikt worden.
  • NAMEN: beperkt open, werkt samen met een netwerk van andere organisaties om voedselpakketten, warme maaltijden 2x/week en soep met belegde boterhammen uit te delen.
  • MONT-A-LEUX: deelt voedselpakketten uit.
  • QUIEVRAIN: deelt elke dag voedselpakketten uit, en levert pakketten aan zieke personen via haar contactpunt in HONNELLES.
  • VERVIERS: beperkt open, werkt samen met een netwerk van andere organisaties om voedselpakketten uit te delen.
  • WAVER: deelt voedselpakketten uit op afspraak op dinsdag en donderdag.

De FOODTRUCK van de Federatie is actief (in Beaumont, Bouillon, Assesse en Hastière).

Resto du Cœur
Foto van een Resto du Cœur.

Wens je meer informatie of een interview? Neem dan contact op met
Elaine Coussement bij Luna: elaine@luna.be, +32 473 70 30 03 

Over de Federatie van de Belgische Resto du Cœur

De Federatie van de Belgische Resto du Cœur werd opgericht in 1991. Het is een vereniging zonder winstoogmerk die een reeks diensten aanbiedt om tegen uitsluiting te strijden: voedselhulp, onderwijs, huisvesting, gezondheidszorg en ruimtes voor ouders met baby’s.

De Federatie heeft als doel om de naam en reputatie van de Belgische Resto du Cœur te promoten en te waken over het gemeenschappelijk handvest bij alle afdelingen. De Federatie helpt de verschillende afdelingen financieren dankzij de vrijgevigheid van het publiek en van partnerbedrijven.

De Federatie ontstond in 1985 op initiatief van de Franse komiek Coluche (Michel Colucci). Dit leidde in 1986 tot de opening van de eerste Resto du Coeur in België. De sociale restaurants bieden een gastvrije en aangename ruimte om mensen in precaire situaties en/of extreme armoede van voedsel te kunnen voorzien.

De Belgische Federatie van Resto du Cœur telt momenteel 17 sociale restaurants (12 in Wallonië, 3 in Vlaanderen en 2 in Brussel) en 4 vestigingen. De vestigingen zijn verspreid over heel België. Een foodtruck bezorgt daarnaast voedselhulp op afgelegen plaatsen in België waar bijna geen voedselhulp beschikbaar is.

De Federatie bestaat uit een team van 80 werknemers en 600 vrijwilligers.

Voor meer informatie: https://www.restosducoeur.be/nl/