Brainstorming with the Beatles

Brainstormen met de Beatles

De Beatles-docu ‘Get Back’ scheerde recent hoge toppen op de online streamingdienst Disney+. Deze documentaire van Peter Jackson – vooral bekend van de verfilming van de Lord Of The Rings-trilogie – toont hoe de Fab Four op 21 dagen tijd hun laatste album ‘Let It Be’ opneemt. Daarvan werd toen zowat elke seconde opgenomen, met het idee een making-of film te maken. Alle beeld- en audiomateriaal is nu gedigitaliseerd en geoptimaliseerd, waardoor het lijkt alsof je zelf bij de repetities aanwezig bent.

Paul McCartney neemt als opper-Beatle de anderen op sleeptouw en wil op korte termijn al die songs schrijven, repeteren, arrangeren, en opnemen. Zonder het zelf te beseffen geeft hij een masterclass in brainstorming en creatief management, en hanteert daarbij vier basisregels die wij ook zelf graag ter harte nemen.

“Ja, en…” in plaats van “nee, maar”

De eerste grondregel in een improvisatie- en brainstormingcontext is “ja, en…”. Wanneer er iemand met een voorstel, idee of suggestie komt, accepteer je die in eerste instantie zonder aarzeling, want zo blijft de flow gaande. Je bouwt eerst, en beoordeelt later. Eerst worden er ideeën gecreëerd, pas later geselecteerd. En bovendien, zomaar een voorgesteld idee afbreken is not done. Dat kan enkel als je een beter tegenvoorstel hebt.

Brainstorming with the Beatles
Brainstorming with the Beatles

Blijven gaan, maar ook niet tot in het oneindige

Paul McCartney is vaak geduldig en wacht af, maar weet ook wanneer het genoeg is. Beschouw het niet als falen als je bepaalde ideeën of trajecten even opzij legt. Te lang op een doodlopend spoor blijven rijden is heel contraproductief voor de rest van het proces en kan knagen aan de motivatie om andere concepten uit te werken.

Ook slechte ideeën kunnen uiteindelijk goede ideeën opleveren

De hele film staat bol van de slechte ideeën: ze coveren hun eigen materiaal met belachelijke stemmetjes, bedenken slechte songteksten of verliezen zich in overdreven lange solo’s. Geen enkel idee daarvan haalt natuurlijk het album, maar ze bakenen onderweg wel de grenzen af van het mogelijke. Ben je op zoek naar een goed idee of creatieve invalshoek? Dan loont het soms ook de moeite even na te denken over het slechtst mogelijke idee.

Take a break

Brainstorming with the Beatles

Hoewel je er in het geval van de Beatles mag van uitgaan dat er ook stevigere middelen worden gebruikt, zie je dat ze die dagen leven op good old English marmalade toast & tea. De innerlijke mens versterken met eten en drinken is sowieso essentieel, maar zorgen ook tijdens creatieve denkprocessen voor een mentale tempowissel.

Benieuwd hoe creatief wij jou ideeën geven in een brainstorming? Wanneer je overweegt met ons samen te werken voor communicatie of PR, zijn we altijd bereid een vrijblijvende brainstorming bij jou te komen doen.

Neem gerust contact op via jeroen@luna.be.