Resto du Coeur

Persbericht

Contact communicatiepartner:
Isabelle Schmit bij Luna
Tel: +32 2 658 02 93
Gsm: +32 495 59 38 06
isabelle@luna.be

Resto du Cœur viert de opstart
van haar eerste vestigingen in België

Assenede, Brussel, Oostende en Tienen, 21 december 2021 – Resto du Cœur België, één van de pijlers van de voedselhulp in het hele land, viert de verjaardag van de opening van haar eerste sociale restaurants. Daarom vond er vanmorgen een viering plaats op de Grote Markt van Brussel. Daarna ging de optocht naar het standbeeld van Manneken Pis, dat voor de gelegenheid het kostuum van Coluche krijgt. In 2021 verdeelden de sociale restaurants 60 ton meer voedsel dan in 2020. Tijdens deze eindejaarsperiode wil Resto du Cœur 5.000 feestmaaltijden aanbieden aan haar begunstigden. Omdat dat doel nog niet is bereikt, doet Resto du Cœur een beroep op ieders vrijgevigheid om het alsnog te bereiken.

Resto du Cœur België, één van de pijlers van de voedselhulp in het hele land, viert op 21 december de 36e verjaardag van de opening van haar eerste sociale restaurants, die er kwamen na een oproep van de bekende Franse komiek Coluche.

Naar aanleiding hiervan was er vanmorgen een bijeenkomst op de Grote Markt in Brussel. Die trok daarna in stoet naar Manneken Pis, die het kostuum van Coluche aangetrokken kreeg, met name de gekende overall met gele T-shirt.
Resto du Cœur hecht veel belang aan deze symbolische actie. Na 36 jaar is haar dagelijkse aanwezigheid op het terrein, ten dienste van de meest behoeftigen, nog steeds cruciaal. Terwijl de vraag naar voedselhulp – en bij uitbreiding de armoede in ons land – verder ontspoort, blijft Resto du Cœur mensen opvangen, en blijft de organisatie ijveren om de meest fundamentele mensenrechten te laten respecteren.

Op 26 september 1985 veroordeelde de Franse komiek Michel Colucci, ‘Coluche’, de voedselverspilling in onze consumptiemaatschappij en lanceerde hij zijn oproep. Dit initiatief leidde op 21 december 1985 tot de opening van de eerste Resto du Cœur in België. Ze boden ook toen al een gastvrije en toegankelijke ruimte en voorzagen in de basisvoedselbehoeften van mensen in precaire situaties of extreme armoede.

Jean-Gérard Closset, voorzitter van de Federatie van Resto du Cœur België, legt uit: ‘Het is – 36 jaar na de oprichting van de eerste sociale restaurants – een trieste vaststelling: de situatie is sinds 1985 stelselmatig verslechterd. Om aan de vraag te voldoen, heeft de federatie het aantal sociale restaurants in het hele land uitgebreid en telt ze nu 19 vestigingen. In 2021 werd zo’n 900.000 kg voedingsmiddelen verdeeld door Resto du Cœur, zo’n 60 ton meer dan in 2020. De federatie krijgt ook te maken met een andere stijging: steeds vaker komen andere sociale bewegingen zoals het Rode Kruis en ‘la Main Tendue’, hun voorraden in maaltijden of goederen halen bij Resto du Cœur.

In 2020 verdeelde Resto du Cœur maar liefst 1 miljoen maaltijden, een aanzienlijke stijging ten opzichte van het jaar ervoor. In 2019 waren dat er nog 670.000. Bovendien passeerde er in 2020 meer dan 833 ton voedsel door de opslagruimtes van Resto du Cœur, ofwel 200 ton meer dan 2019.

De stijging van het aantal maaltijden in 2020 had uitzonderlijk moeten blijven. De terugkeer naar het ‘nieuwe normaal’ na de lockdown moest ervoor zorgen dat ook de armoedecijfers terugkeerden naar de situatie voor de coronacrisis. De geregistreerde cijfers vanaf 1 januari 2021 tot vandaag volgen echter het traject van 2020.

In deze context zijn we een solidariteitsactie gestart om 5.000 feestmaaltijden aan onze begunstigden aan te bieden. Het doel is echter nog niet bereikt. Resto du Cœur doet daarom een beroep op de vrijgevigheid van iedereen om dit te bereiken. Help ons de meest behoeftigen te helpen in deze, voor hen bijzonder moeilijke tijden’, voegt Closset toe.

Op de site www.restosducoeur.be kunnen donoren in een paar klikken het menu kiezen en de hoeveelheid die ze wensen te schenken. De federatie zal de bestellingen vervolgens verwerken en deze maaltijden rechtstreeks herverdelen over de begunstigden in alle sociale restaurants van Resto du Cœur in België.

Financiële donaties kunnen worden gestort op rekening BE44 2400 3333 3345 met de mededeling: ‘feestmaaltijd eindejaar’.

Schenkers krijgen voor donaties vanaf €40 een fiscaal attest van Resto du Cœur. In 2021 is deze schenking tot 45% fiscaal aftrekbaar.

Wens je meer informatie of een interview met de Federatie
van Resto du Cœur? Neem dan contact op met Isabelle Schmit bij Luna:
isabelle@luna.be, +32 2 658 02 93 of +32 495 59 38 06


Over de Federatie van de Belgische Resto du Cœur

De Federatie van de Belgische Resto du Cœur werd opgericht in 1991. Het is een vereniging zonder winstoogmerk die een reeks diensten aanbiedt om tegen uitsluiting te strijden: voedselhulp, onderwijs, huisvesting, gezondheidszorg en ruimtes voor ouders met baby’s.

De Belgische Federatie van Resto du Cœur telt momenteel 17 sociale restaurants: 12 in Wallonië (Aarlen, Bergen, Charleroi, Gembloux, La Louvière, Luik, Marche, Moeskroen, Namen, Quiévrain-Honnelles, Verviers, Waver), 3 in Vlaanderen (Assenede, Oostende, Tienen) en 2 in Brussel (Laken en Sint-Gillis) naast 4 vestigingen. De vestigingen zijn verspreid over heel België. Twee foodtrucks bezorgen daarnaast voedselhulp op afgelegen plaatsen in België waar bijna geen voedselhulp bestaat (Assesse, Beaumont, Bouillon, Hamois, Hastière, Wellin).

Voor meer informatie: www.restosducoeur.be