Resto du Coeur

Persbericht

Contact communicatiepartner:
Isabelle Schmit bij Luna
Tel: +32 2 658 02 93
Gsm: +32 495 59 38 06
isabelle@luna.be

Resto du Cœur doet een nationale oproep voor een kerstmaaltijd voor 3500 personen

De financiële steun door donoren en de verschillende regeringen
is een voorwaarde om dit initiatief van de Belgische organisatie
Resto du Cœur te realiseren

Fernelmont, 10 december 2020 – Resto du Cœur België, één van de pijlers van de voedselhulp in het hele land, doet een nationale oproep om op kerstavond een feestmaaltijd te schenken aan 3500 begunstigden, uiteraard met respect voor de Covid-regels. Resto du Cœur zou 100 restaurants vragen voor de bereiding van gemiddeld 35 maaltijden. De organisatie van sociale restaurants nodigt donoren en de regeringen op de verschillende beleidsniveaus van ons land uit om financiële steun te verlenen om dit initiatief te kunnen realiseren.

Nu Kerstmis nadert, lanceert Resto du Cœur een origineel en humanistisch idee voor het hele land. De organisatie wil met name op kerstavond 3500 personen hun buikje rond laten eten, iets wat de meeste mensen in ons land sowieso elke dag kunnen doen. De Covid-crisis komt bovenop de extra uitdagingen die het winterseizoen sowieso al met zich meebrengt voor de meeste kansarmen. Concreet groeit de armoede in het algemeen, en de vraag naar voedselhulp in het bijzonder, in ons land.

Jean-Gérard Closset, Voorzitter van de Federatie van Resto du Cœur België: ‘Deze nieuwe actie, op initiatief van Resto du Cœur, herinnert aan de oproep in 1985 van de Franse komiek Coluche (Michel Colucci). Deze had potentiële donoren aangespoord om deel te nemen aan de opening van “kantines” over het hele Franse grondgebied. Zijn bedoeling? Dat niemand in de winter nog honger en kou zou moeten lijden. Resto du Cœur hoopt, 35 jaar na deze legendarische oproep, via een gelijkaardige oproep een feestmaaltijd op kerstavond te kunnen aanbieden aan diegenen voor wie dit de enige manier is om hier aan te komen.

Een oproep aan restaurants om een afhaalmenu te bereiden

Resto du Cœur wil 3500 personen een maaltijd bezorgen via een honderdtal restaurants, verspreid over België. De restaurants worden uitgenodigd hun culinaire capaciteiten ter beschikking stellen van de begunstigden van Resto du Coeur, en zo aan deze actie bij te dragen. Via een online registratie op hun website https://www.restosducoeur.be/nl/ons-helpen/schenk-een-kerstmaaltijd/ik-ben-restauranthouder kunnen ze doorgeven hoeveel maaltijden ze kunnen bereiden voor kerstavond. De uitdaging voor restauranthouders is om een qua voedingswaarde gezond en toch feestelijk afhaalmenu te koken, inclusief:

  • Een soep;
  • Een gerecht op basis van gevogelte, groenten en aardappelen;
  • Een dessert met chocolade of fruit.

De idee is om een 100-tal restaurants gemiddeld 35 feestmaaltijden te laten bereiden, om zo over in totaal 3500 maaltijden te beschikken. Deze maaltijden worden gratis uitgedeeld aan de begunstigden.

Financiële steun van donoren en de verschillende regeringen is een voorwaarde voor deze actie

Om de deelnemende restauranthouders te belonen, moedigt Resto du Cœur particulieren en bedrijven aan om de actie financieel te ondersteunen door 1 tot 100 menu’s aan te bieden aan diegenen die anders geen kans zouden hebben om Kerstmis te vieren.

Financiële donaties kunnen worden gestort op rekening BE44 2400 3333 3345 met de mededeling: ‘xx (het aantal) kerstmaaltijden X 10 euro’ of door rechtstreeks naar hun website te surfen: www.restosducoeur.be/nl/ons-helpen/schenk-een-kerstmaaltijd/een-gift-doen.

Schenkers kunnen een fiscaal attest krijgen van de Resto du Coeur.

Daarnaast vraagt Resto du Cœur een bescheiden financiële bijdrage van maatschappelijk verantwoorde provinciale, regionale en nationale overheden.

Wens je meer informatie of een interview, neem dan contact op
met Isabelle Schmit bij Luna: isabelle@luna.be,
+32 2 658 02 93 of +32 495 59 38 06

Over de Federatie van de Belgische Resto du Cœur

De Federatie van de Belgische Resto du Cœur werd opgericht in 1991. Het is een vereniging zonder winstoogmerk die een reeks diensten aanbiedt om tegen uitsluiting te strijden: voedselhulp, onderwijs, huisvesting, gezondheidszorg en ruimtes voor ouders met baby’s.

De Belgische Federatie van Resto du Coeur telt momenteel 17 sociale restaurants: 12 in Wallonië (Aarlen, Charleroi, Gembloux, La Louvière, Luik, Marche, Bergen, Moeskroen, Namen, Quievrain-Honnelles, Verviers, Waver), 3 in Vlaanderen (Assenede, Oostende, Tienen) en 2 in Brussel (Sint-Gillis en Laeken) naast 4 vestigingen. De vestigingen zijn verspreid over heel België. Een foodtruck bezorgt daarnaast voedselhulp op afgelegen plaatsen in België waar bijna geen voedselhulp bestaat.

De Federatie bestaat uit een team van 80 werknemers en 600 vrijwilligers.

Voor meer informatie: https://www.restosducoeur.be/nl/