Resto du Coeur

Persbericht

Communicatiepartner:
Aurélie Decoster bij Luna
Mobile: +32 495 59 38 00
aurelie@luna.be

Meer dan 1 miljoen Resto du Cœur-maaltijden in 2020; in 2021 is de toestand nog nijpender

17 oktober is de Werelddag van het Verzet tegen Armoede:
de huidige situatie baart Resto du Cœur België ernstige zorgen

Fernelmont, 17 oktober 2021 – Aan de vooravond van de Werelddag van Verzet tegen Armoede, luidt Resto du Cœur België de alarmbel over de armoede in ons land. In 2020 werden meer dan 1 miljoen maaltijden verdeeld door Resto du Cœur – een duidelijke stijging ten opzichte van de 670.000 maaltijden die in 2019 werden voorzien. Nog in 2020 werd meer dan 833 ton voeding vanuit hun depots verdeeld, 200 ton extra vergeleken met 2019. Ook de voorlopige balans van 2021 volgt diezelfde stijgende trend.

Zondag 17 oktober is de Werelddag van Verzet tegen Armoede. Resto du Cœur doet aan de vooravond hiervan een trieste vaststelling: de strijd tegen armoede is meer dan ooit aan de orde in België. De covidcrisis en de overstromingen hebben tienduizenden individuen en gezinnen getroffen die tot nog toe nooit armoede hadden gekend.

De catastrofale situatie van 2020 is niet zo éénmalig als gedacht

In 2020 verdeelde Resto du Cœur maar liefst 1 miljoen maaltijden – een aanzienlijke stijging ten opzichte van het jaar ervoor. In 2019 waren dat er nog 670 000. Bovendien passeerde er in 2020 meer dan 833 ton voedsel door de opslagruimtes van Resto du Cœur, oftewel 200 ton meer dan in 2019.

De stijging van het aantal maaltijden in 2020 had uitzonderlijk moeten blijven. De terugkeer naar het ‘nieuwe normaal’ na de lockdown moest ervoor zorgen dat ook de cijfers van de armoede terugkeerden naar de situatie voor de covidcrisis. De geregistreerde cijfers vanaf 1 januari 2021 tot vandaag volgen echter het traject van 2020 en liggen nu al 50% hoger dan in 2019.

De groeiende vraag naar hulp van sociale verenigingen

Resto du Cœur moet ook een andere stijging opvangen. Steeds meer sociale verenigingen, zoals het Rode Kruis, komen hun voorraden – van maaltijden of goederen – inslaan bij Resto du Cœur. Dankzij de vele steun van donateurs, particulieren en bedrijven, kan de federatie van Resto du Cœur de vraag van deze verenigingen voorlopig blijven beantwoorden.

Een oproep tot solidariteit in de strijd tegen armoede

Deze groeiende hulpvraag geeft aan dat de situatie vandaag even of zelfs meer penibel is als in 1985 – het jaar waarin het eerste 1e Resto du Cœur in België opende.

De bevolking heeft het hoofd moeten bieden aan een reeks crisissen waarop niemand voorbereid was: de economische crisis, de coronacrisis en een humanitaire crisis als gevolg van de overstromingen afgelopen juli. De gevolgen hiervan laten zich nog steeds voelen en andere problemen staan al voor de deur, zoals de energiecrisis en de verwachte prijsstijging van bepaalde voedingsmiddelen.

Resto du Cœur België stelt zich heel wat vragen. Hoe kan iemand uit de armoede geraken wanneer de kosten van levensonderhoud verder stijgen? Hoe kunnen gezinnen – die tot nu toe het hoofd boven water wisten te houden – hun sociale status behouden? Wat zal het effect zijn op de middenklasse?

Resto du Cœur loopt in de min of meer nabije toekomst het risico een tekort aan middelen en goederen te hebben. De Federatie vraagt die bevolking die het kan, om in te gaan op de oproepen van de hele sector om de armoede samen te bestrijden.

Wens je meer informatie of een interview met de Federatie
van Resto du Cœur? Neem dan contact op met Aurélie Decoster
bij Luna: via GSM +32 495 59 38 00 of via mail aurelie@luna.be

Over de Federatie van de Belgische Resto du Cœur

De Federatie van de Belgische Resto du Cœur werd opgericht in 1991. Het is een vereniging zonder winstoogmerk die een reeks diensten aanbiedt om tegen uitsluiting te strijden: voedselhulp, onderwijs, huisvesting, gezondheidszorg en ruimtes voor ouders met baby’s.

De Belgische Federatie van Resto du Cœur telt momenteel 17 sociale restaurants: 12 in Wallonië (Aarlen, Bergen, Charleroi, Gembloux, La Louvière, Luik, Marche, Moeskroen, Namen, Quiévrain-Honnelles, Verviers, Waver), 3 in Vlaanderen (Assenede, Oostende, Tienen) en 2 in Brussel (Laken en Sint-Gillis) naast 4 vestigingen. De vestigingen zijn verspreid over heel België. Twee foodtrucks bezorgen daarnaast voedselhulp op afgelegen plaatsen in België waar bijna geen voedselhulp bestaat (Assesse, Beaumont, Bouillon, Hamois, Hastière, Wellin).

Voor meer informatie: https://www.restosducoeur.be