Resto du Coeur

Persbericht

Communicatiepartner:
Isabelle Schmit bij Luna
Tel. : +32 2 658 02 93
GSM : +32 495 59 38 06
isabelle@luna.be

De Resto’s du Cœur van België doen een nationale oproep voor voedseldonaties

De Resto’s du Cœur willen 35.000 kg goederen inzamelen om het dalend aantal donaties van onverkochte goederen van supermarkten te compenseren

Fernelmont, 11 maart 2024 – De Resto’s du Cœur, één van de pijlers van de voedselhulp in heel België, doet een nationale oproep tot donaties om hun missie voort te zetten en mensen in armoede te helpen. Het doel van de voedselinzameling is om meer dan 10 ton extra aan niet-bederfelijke voedingsmiddelen en hygiëneproducten in te zamelen tegenover 2023. De Nationale Voedselinzameling vindt online plaats tot eind maart, en op 15 en 16 maart zullen er inzamelpunten opgezet worden aan de uitgang van de kassa van 31 supermarkten.

Dit jaar is de Nationale Voedselinzameling van essentieel belang voor de Resto’s du Cœur.

Op een moment dat de voedselbehoeften van de minderbedeelden dringender zijn dan ooit, zijn de hoeveelheden gratis goederen en onverkochte voorraden in de supermarkten aanzienlijk gedaald (-19% in één jaar). De Resto’s du Cœur moeten dus aankopen wat het niet meer ontvangt om zijn voedselhulpmissie in stand te houden. De aankoop van voedsel weegt echter zwaar op hun financiële middelen.

Gezien deze zorgwekkende realiteit, biedt de vrijgevigheid van het grote publiek tijdens deze jaarlijkse inzameling de Resto’s du Cœur een cruciale en tijdelijke adempauze. Hierdoor kunnen ze hun fondsen heroriënteren naar andere essentiële aankopen. Frank Duval, Voorzitter van de Federatie van de Resto du Cœur van België, verklaart: ‘Als al onze Resto’s du Cœur op dezelfde dag spaghetti bolognaise aanbieden aan al onze begunstigden, dan komt dat neer op meer dan 2500 blikken tomatenstukjes. Dat is slechts een van de vele ingrediënten die nodig zijn om dit gerecht te maken. En dan hebben we het nog maar over één maaltijd… Is dit moeilijk om voor te stellen? Dat is echter de realiteit bij de Resto’s du Cœur.’

‘We rekenen daarom op ieders steun en deelname om onze voorraden niet-bederfelijke voedingsmiddelen en hygiëneproducten voor volwassenen, baby’s en het huishouden aan te vullen. Enkel zo kunnen we onze missie om mensen in armoede te helpen, blijven vervullen. Samen kunnen we een wezenlijk verschil maken,’ voegt hij eraan toe.

De Resto’s du Cœur van België hopen tussen de 10 en 15 ton meer niet-bederfelijke voedingsmiddelen en hygiëneproducten in te zamelen dan vorig jaar. In 2023 werd 24.289 kg ingezameld, in 2022 13.367 kg, in 2021 niets (door de coronacrisis) en in 2020 18.862 kg.

Een Nationale Voedselinzameling in fysieke inzamelpunten en online

De online Nationale Voedselinzameling is actief tot eind maart 2024. Bovendien zullen op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart de teams van de Resto’s du Cœur aanwezig zijn aan de uitgang van de kassa van 31 supermarkten. Er zal een Resto du Cœur-inzamelpunt worden ingericht waar solidaire klanten verschillende producten kunnen afgeven.

Tijdens deze twee dagen kan iedereen die wil deelnemen aan de actie naar een van de voedselinzamelpunten van de Resto’s du Cœur gaan:

DEELNEMENDE RESTO’S DU CŒURLOCATIE VAN DE INZAMELPUNTEN(15 en 16/03/2024)
Laken (15/03) & Sint-Gillis (16/03Cora Anderlecht
De Mobiele Resto du Cœur in BrusselCora Woluwe-Saint-Lambert
BergenCarrefour Grands Prés
CharleroiCora Châtelineau
La LouvièreCora La Louvière
MariembourgDelhaize Couvin
Delhaize Chimay
LuikCora Rocourt
Colruyt Herstal
Colruyt Boncelles
Namen (16/03)Aldi Malonne
Aldi Wépion
Aldi Herbatte
Aldi Jambes
Aldi Naninne
Aldi Suarlée
Aldi Champion
Lidl Jambes
Lidl Naninne
Lidl Champion
Lidl Floreffe
Intermarché Naninne
Match Wépion
QuiévrainAldi Dour
Aldi Quiévrain
Aldi Hornu
Val de SambreProxy Delhaize Velaine-Sur-Sambre
Aldi Tamines
Intermarché Tamines
Intermarché Auvelais
WaverCarrefour Bierges

De teams van de Resto’s du Cœur zullen klanten de mogelijkheid bieden om op basis van hun eigen vermogen een vrijgevige en solidaire schenking te doen voor diegenen die het nog meer nodig hebben. Er zal een flyer beschikbaar zijn aan de ingang van de supermarkt. Door een of meerdere producten van de lijst te kopen en ze af te geven bij het inzamelpunt van de Resto’s du Cœur, helpen de donateurs de Resto’s in hun strijd tegen armoede.

Op het gebied van voeding zijn er bepaalde producten die dringend nodig zijn. Het gaat dan vooral over voedingsmiddelen die lang houdbaar zijn (fruit, groenten of vis in bokaal, kant-en-klare maaltijden of maaltijden in sauzen) en droge voedingsproducten zoals bloem, suiker, rijst, puree, olie, melk, etc.). Snacks of ontbijt zijn ook welkom als aanvulling op de voedselpakketten (chocopasta, cornflakes, koekjes, sapjes, koffie, thee, confituur, honing, fruitcompotes, etc.). De vrijwilligers hopen ook non-food producten in te zamelen die nodig zijn voor de basishygiëne (zeep, tandpasta, tandenborstels, hygiënische beschermingsproducten, deodorants, shampoos, douchegels, etc.) of meer specifieke producten voor baby’s (vochtige doekjes, anti-irritatiezalf, luiers, groeimelk, etc.).

Voor kandidaat-donateurs die niet aanwezig kunnen zijn op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart, biedt de Federatie van de Resto du Cœur van België tot 31 maart een online voedselinzameling aan op zijn website http://www.restosducoeur.be/nl. In slechts een paar klikken hebben donateurs toegang tot een virtuele boodschappenlijst waar ze kits met droge voedingsmiddelen en hygiëneproducten voor volwassenen, kinderen en voor in het huishouden, kunnen selecteren. Deze boodschappenlijst is gecreëerd op basis van de producten die momenteel het meest ontbreken. De fondsen die ingezameld worden tijdens de Nationale Voedselinzameling zullen de Federatie van de Resto du Cœur van België in staat stellen om de nodige producten aan te kopen en deze gelijk te herverdelen over de Resto’s du Cœur.

Financiële donaties kunnen gestort worden op de volgende zichtrekening: BE44 2400 3333 3345 met de mededeling ‘Inzameling 2024’. Voor elke schenking van €40 of meer wordt een fiscaal attest op naam van de schenker afgeleverd. Weet ook dat jouw gift in 2024 tot 45% fiscaal aftrekbaar is.

2403 Nationale Voedselinzameling
2403 Wat Hebben We Nodig

Ter attentie van de redacties:

Gelieve steeds het correcte logo te gebruiken, namelijk dat van de Federatie van de Resto du Cœur van België (en niet het Franse logo, waarvan het gebruik in ons land niet is toegestaan).

Wens je meer informatie of een interview met de Resto du Cœur ? Neem dan contact op met Isabelle Schmit bij Luna: isabelle@luna.be, +32 2 658 02 93 of +32 495 59 38 06.

Over de Federatie van de Resto du Cœur van België

De Federatie van de Resto du Cœur van België werd opgericht in 1991. Het is een vereniging zonder winstoogmerk die een reeks diensten aanbiedt om tegen uitsluiting te strijden: voedselhulp, onderwijs, huisvesting, gezondheidszorg en ruimtes voor ouders met baby’s.

De Federatie van de Resto du Cœur van België telt momenteel 20 Resto’s du Coeur: 4 in Vlaanderen (Aarschot, Assenede, Oostende, Tienen), 2 in Brussel (Laken en Sint-Gillis) en 14 in Wallonië (Aarlen, Bergen, Charleroi, Gembloux, La Louvière, Luik, Marche, Mariembourg, Moeskroen, Namen, Quiévrain-Honnelles, Val de Sambre, Verviers, Waver), met daarnaast 5 satellietvestigingen verspreid over heel België. Drie Mobiele Resto’s du Cœur bezorgen daarnaast voedselpakketten op locatie in Brussel en Wallonië.

Resto du Cœur bestaat uit een team van ongeveer 100 medewerkers en bijna 500 vrijwilligers.

Voor meer informatie: http://www.restosducoeur.be/nl