Zelfs een ex-journalist is niet immuun voor een mediastorm

Zelfs een ex-journalist is niet immuun voor een mediastorm

Siegfried Bracke beheerste recent het nieuws als nooit te voren, en niet om de juiste reden. De aanslepende controverse over zijn mandaat in de adviesraad bij Telenet, kostte hem het N-VA-lijsttrekkersschap in Gent voor de lokale verkiezingen van volgend jaar. Terwijl de situatie met duidelijke communicatie toch minder schadelijk zou zijn geweest.

Een mediastorm is een raar fenomeen. Het valt moeilijk te voorspellen waar en wanneer hij zal ontstaan, maar het is zeker dat eens de bal aan het rollen gaat, hij nog moeilijk te stoppen is. Het geval met Siegfried Bracke is daar een mooi voorbeeld van. En het bewijst dat zelfs een van de meest ervaren ex-journalisten van Vlaanderen niet altijd correct inschat wanneer de storm opsteekt en hoe je hem moet doen gaan liggen.

Nadat uitkwam dat Bracke als Kamervoorzitter ook in de adviesraad van Telenet zat, bleef het een hele week onduidelijk om welk mandaat het nu ging en of hij er nu voor betaald werd of niet. Dit had al vanaf dag 1 uitgeklaard moeten zijn. Het duurde bijna een week om duidelijk te scheppen. Een veel te lange periode. Bracke gaf na enkele dagen toe dat hij geen tijd had gehad om de situatie grondig te bekijken en de bedragen en facturen op te zoeken, terwijl dit net zijn eerste prioriteit had moeten zijn: duidelijkheid en transparantie.

Het contrast met de Gentse SP.A was op communicatiegebied groot. Schepen en lijsttrekker Tom Balthazar reageerde vrij kordaat op de Publipart-controverse, bood zijn ontslag aan en gaf inzage in zijn vergoedingen. Een zware klap voor hem en zijn partij, en de schade op lange termijn is moeilijk in te schatten, maar alles bij elkaar ging het om een situatie die daadkrachtig werd aangepakt.

Als er een les te leren valt is dat alleen kordate actie en volledige transparantie soelaas kunnen bieden. Wat nu naar buiten komt, is het resultaat van een bepaalde bestuurscultuur die na al die tijd door de betrokkenen als normaal wordt gezien. Extern communicatieadvies is daarom altijd aangeraden, want zelfs voor de meest ervaren betrokkenen is het altijd moeilijk om de situatie correct in te schatten. Zeker als je er middenin zit.