Resto du Coeur

Persbericht

Contact communicatiepartner:
Aurélie Decoster bij Luna
Tel. : +32 2 658 02 94
GSM : +32 495 59 38 00
aurelie@luna.be

Resto du Cœur van België viert 37ste verjaardag

Tussen januari en oktober 2022 is de kaap van 1 miljoen geserveerde maaltijden overschreden

Fernelmont, 20 december 2022 – Resto du Cœur, één van de pijlers van de voedselhulp in heel België, herdenkt morgen, 21 december, de oprichting van de eerste Resto du Cœur in België. Daarom vindt er om 10u30 een optocht plaats tussen de Grote Markt van Brussel en Manneken Pis. De vertegenwoordigers en vrijwilligers van Resto du Cœur trekken richting Manneken Pis, die voor deze gelegenheid het beroemde kostuum van Coluche zal dragen. Deze viering vindt plaats in een bijzonder moeilijke context, gezien de energiecrisis en de inflatie. Resto du Cœur heeft tussen januari en oktober 2022 meer dan één miljoen maaltijden uitgedeeld, het aantal aanvragen naar voedselhulp neemt niet af.

Resto du Cœur België viert op 21 december de 37ste verjaardag van de opening van haar eerste sociale restaurants.

Ter herinnering, na de oproep van Coluche op 26 september 1985 werd op 21 december van hetzelfde jaar de opening van de eerste Resto du Cœur in België aangekondigd. De Franse humorist en komiek, Michel Colucci of ‘Coluche’, veroordeelde de voedselverspilling in onze consumptiemaatschappij. Het was onder impuls van een handvol studenten van de ‘Solvay Business School’, die er een project van maakten in het kader van hun studies, dat de eerste Resto du Cœur in België werd geboren. Dit jaar viert Resto du Cœur dus 37 jaar vrijwilligerswerk voor mensen in nood.

Waar Resto du Cœur oorspronkelijk vooral actief was op het gebied van voedselhulp, breidde de actie zich al snel uit naar de drie andere essentiële pijlers om een persoon in een precaire situatie weer op de been te helpen: hulp bij onderwijs, huisvesting en gezondheidszorg.

Vandaag heeft de Federatie van de Resto du Cœur een stevige structuur met 19 sociale restaurants (4 in Vlaanderen, 2 in Brussel en 13 in Wallonië), waaraan nog 5 vestigingen en 3 Mobiele Resto du Cœur moeten worden toegevoegd. De Mobiele Resto du Cœur rijden kriskras door België om de begunstigden op te vangen, en de meest fundamentele mensenrechten te ondersteunen.

Op deze verjaardag draagt Manneken Pis traditiegetrouw de beroemde kleding van Coluche: zijn bril, zijn rode neus, en niet te vergeten zijn gekende overall gecombineerd met zijn gele T-shirt.

Een delegatie van elke Resto du Cœur in België komt om 10u30 samen op de Grote Markt van Brussel om een optocht te vormen die vanaf 11u zal vertrekken naar Manneken Pis, een van de meest bekende symbolen van Brussel. De optocht wordt naar goede gewoonte begeleid door de Meyboomfanfare.

Jean-Gérard Closset, voorzitter van de Federatie van de Resto du Cœur van België, legt uit: ‘We vieren deze dag, maar we kijken er niet naar uit. De crisissen volgen elkaar op en duwen een groeiend aantal mensen in de armoede. Hierdoor is de aanwezigheid van onze vrijwilligers op het terrein essentieel. De laatste statistieken zijn zorgwekkend. Als we afgelopen juni een lichte daling zagen in het aantal uitgedeelde maaltijden (-8% ten opzichte van 2021), is de vraag naar hulp sindsdien gestaag toegenomen en neigt de curve naar de trieste recordcijfers van het afgelopen jaar. De kaap van één miljoen maaltijden die sinds het begin van het jaar zijn uitgedeeld, werd in oktober overschreden. We zijn dus nog ver verwijderd van de 670.000 maaltijden die in het referentiejaar 2019 werden uitgedeeld.

In deze sombere context volhardt de Federatie van de Resto du Cœur in haar strijd tegen uitsluiting: voor het derde jaar op rij wordt de campagne ‘Een feestmenu voor iedereen!’ georganiseerd. Solidariteit en vrijgevigheid zijn meer dan ooit nodig om een beetje troost te brengen. Zo kunnen ze een groeiend aantal mensen helpen van wie het dagelijks leven complexer is geworden.

Met enkele klikken op de website kan iedere donateur (de) menu(’s) kiezen en de hoeveelheid die ze wensen te schenken. De federatie zal deze maaltijden verdelen over de begunstigden in alle vestigingen van de Resto du Cœur in België.

Financiële giften kunnen gestort worden op de volgende zichtrekening: BE44 2400 3333 3345 met als mededeling ‘Feestmenu’.

Voor elke schenking van €40 of meer wordt een fiscaal attest op naam van de schenker afgeleverd. Weet ook dat jouw gift in 2022 tot 45% fiscaal aftrekbaar is.

Manneken Pis
Manneken Pis met het kostuum van Coluche
Coluche
Een gedenksteen voor Coluche in Fernelmont, bij het hoofdkantoor van de Federatie van de Resto du Cœur van België

Ter attentie van de redactie:

Gelieve steeds het correcte logo te gebruiken, namelijk dat van de Federatie van de Resto du Cœur van België (en niet het Franse logo, waarvan het gebruik in ons land niet is toegestaan).

Wens je meer informatie of een interview met de Federatie van de Resto du Cœur
van België? Neem dan contact op met Aurélie Decoster bij Luna:
aurelie@luna.be, +32 2 658 02 94 of +32 495 59 38 00.


Over de Federatie van de Resto du Cœur van België

De Federatie van de Resto du Cœur van België werd opgericht in 1991. Het is een vereniging zonder winstoogmerk die een reeks diensten aanbiedt om tegen uitsluiting te strijden: voedselhulponderwijshuisvestinggezondheidszorg en ruimtes voor ouders met baby’s.

De Federatie van de Resto du Cœur van België telt momenteel 19 sociale restaurants: 13 in Wallonië (Aarlen, Bergen, Charleroi, Gembloux, La Louvière, Luik, Marche, Moeskroen, Namen, Quiévrain-Honnelles, Val de Sambre, Verviers, Waver), 4 in Vlaanderen (Aarschot, Assenede, Oostende, Tienen) en 2 in Brussel (Laken en Sint-Gillis) naast 5 satellietvestigingen verspreid over heel België. Drie Mobiele Resto du Cœur bezorgen daarnaast voedselpakketten op locatie in Brussel en Wallonië.

Resto du Cœur bestaat uit een team van ongeveer 100 medewerkers en bijna 500 vrijwilligers.

Voor meer informatie: http://www.restosducoeur.be/nl