Van In

Persbericht

Contact communicatiepartner:
Elsie Van Linthout bij Luna
+32 475 26 01 03
elsie@luna.be
Persberichten VAN IN

Nieuw bij Bingel: de boemerangoefeningen
en integratie van de Insluitende lezer
in Bingel Raket

Extra ondersteuning voor de leerkracht: oefeningen voor gepersonaliseerd
leren van leerstof die nog niet gekend is door de leerling
& zelfstandig oefenen met lezen

Wommelgem, Gent, 31 augustus 2023 – ‘s Lands grootste, innovatieve leermiddelenmaker VAN IN, voegt extra troeven toe aan zijn digitaal leerplatform voor het lager onderwijs Bingel. De boemerangoefeningen voor gepersonaliseerd leren, worden specifiek ook in de klas ingezet. Ze helpen een leerling om de leerstof in te oefenen die hij nog niet onder de knie heeft. Verder wordt Bingel Raket, de oefen-app van Bingel, uitgebreid met de Insluitende lezer-software van Microsoft. Zo kunnen leerlingen zelfstandig oefenen met lezen. Het populaire Bingel wordt door zo’n 80% van alle leerlingen lager onderwijs gebruikt in de Vlaamse scholen.

Bingel, het leerplatform voor het lager onderwijs, evolueerde de voorbije jaren van een oefenplatform voor thuis naar een platform dat in de klas én thuis gebruikt wordt. Concreet zetten leerkrachten het in voor kinderen die nood hebben om op eigen tempo leerstof waar ze het moeilijk mee hebben, te herhalen (via filmpjes) en in te oefenen.

Bingel wordt ook inhoudelijk ingezet in het kader van de maatschappelijke evoluties en de uitdagingen in de klas. Zo loopt er momenteel een actie vanuit VAN IN genaamd ‘start het schooljaar vol vriendschap’. Leerkrachten kunnen gratis materiaal downloaden om te werken rond vriendschap en meertaligheid in de klas.

Nieuw: de boemerangoefeningen voor gepersonaliseerd leren

VAN IN voert nu een nieuw type oefeningen in, de zogenaamde “boemerangoefeningen” voor gepersonaliseerd leren. Met dit nieuwe oefentype oefenen leerlingen concreet vooral op leerstof die ze nog niet onder de knie hebben. Zo krijgen ze meer gerichte oefenkansen en boeken ze meer leerwinst. Daarnaast komt ook de gekende leerstof nog aan bod, zodat de leerling deze ook blijft kennen. Deze manier van werken is gebaseerd op het Leitner-systeem en dus wetenschappelijk onderbouwd.

Bingel selecteert automatisch de juiste oefeningen voor elk kind. Artificiële intelligentie helpt hierbij. De leerkracht hoeft daar dus geen tijd in te investeren. Hij wijst ze enkel als taak toe aan een leerling. De leerling kan ook zelf het icoontje van de boemerangoefeningen aanklikken. Eens gestart, blijft Bingel aangepaste boemerangoefeningen aanbieden. Op het Bingel-dashbord kan de leerkracht perfect zien hoe de leerling het doet bij de oefeningen. De leerkracht kan dus snel bijsturen met bijvoorbeeld extra uitleg of andere Bingel-taken.

Het nieuwe type oefeningen wordt geïntroduceerd in een nieuwe methode Frans genaamd “Zoufff” die dit schooljaar geïntroduceerd wordt in het lager onderwijs. Daarna volgen ook andere methodes.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 2023-Boemerangoefeningen-1024x578.jpg
Zo zien de boemerangoefeningen eruit op het scherm voor een leerling

Bingel Raket bevat nu de leesondersteuningssoftware van Microsoft

Bingel Raket is een app die toegang geeft tot Bingel. Met Bingel Raket scant een kind een tekst in een VAN IN-werkschrift in, en krijgt het automatisch de bijbehorende Bingeloefeningen op zijn niveau te zien. Bingel Raket werd voor het nieuwe schooljaar uitgebreid met de insluitende lezer-software van Microsoft voor wat betreft de teksten van de taalmethode TALENT van VAN IN. De teksten van andere methodes zullen snel volgen.

Concreet kan een kind nu met de scanfunctie van Bingel Raket op tablet, een tekst uit zijn TALENT-werkboek inscannen om in te oefenen. Het kind kan de tekst laten voorlezen door de Insluitende lezer-software. Het kind kan daarnaast bij een woordje dat hij niet begrijpt, een beeldwoordenboek raadplegen. Een anderstalig kind kan ook de vertaling vragen van een woordje naar zijn thuistaal. Er zijn vandaag meer dan 100 talen beschikbaar.

Zo kan het kind dus alleen oefenen met lezen, zonder hulp van de leerkracht. Daardoor verbetert de leesvaardigheid van het kind, en ook het taalbegrip.

Een tekst van TALENT in de Insluitende lezer-software op Bingel Raket

De VAN IN startsessies voor leerkrachten

Ook deze zomer gingen er weer tal van webinars en online cursussen door voor leerkrachten lager onderwijs. Zo helpt VAN IN hen om constant bij te leren over de mogelijkheden van bijvoorbeeld Bingel, zodat ze er goed mogelijk gebruik kunnen van maken. In totaal namen 1674 leerkrachten en schoolbeheerders deel aan een online sessie de voorbije twee weken.

Ook voor leerkrachten secundair onderwijs waren er trouwens heel wat sessies voorzien in het kader van de VAN IN Summer Academy.

Aan de redacteuren

Wens je meer informatie of een interview? Heb je interesse in beeldmateriaal of een interview met een leerkracht hierover? Neem dan contact op met Elsie Van Linthout bij Luna: elsie@luna.be, +32 475 26 01 03.

Over VAN IN

Dankzij de enthousiaste inzet van zo’n 180 medewerkers en nog veel meer auteurs, biedt VAN IN het onderwijs innovatieve en kwaliteitsvolle leermiddelen aan, op papier en digitaal, in Vlaanderen en in de Franse Gemeenschap. Het gaat onder meer over de digitale leerplatformen Bingel (N) en Wazzou (F) voor het lager onderwijs, en Diddit (N) en Udiddit (F) voor het secundair onderwijs. Die systemen maken gepersonaliseerd leren en lesgeven mogelijk.

86% van alle leerlingen lager onderwijs in Vlaanderen bingelt. Gemiddeld maken leerlingen in Vlaanderen meer dan 1,3 miljoen oefeningen per dag in Bingel (weekends meegerekend). Het platform voor het secundair onderwijs Diddit, wordt gebruikt in 75% van de Vlaamse scholen. Vanaf schooljaar 23-24 komt er een vernieuwd digitaal leerplatform, voor de nieuwe leermethodes voor het secundair onderwijs, nl. iDiddit.

VAN IN is ’s lands grootste educatieve, innovatieve leermiddelenmaker en maakt deel uit van Sanoma Learning, een onderdeel van de Finse groep Sanoma. VAN IN werd opgericht in 1833 en heeft vandaag vestigingen in Wommelgem, Gent en Mont-Saint-Guibert.

Meer informatie op https://www.vanin.be/nl.