![]() | PersberichtContact communicatiepartner: |
Mercer: Expats in Brussel worden goedkoper voor bedrijven
Sterke dollar en zwakke euro maken EU-steden goedkoper
Brussel, 21 juni 2017 – Brussel zakt op de lijst van duurste wereldsteden voor expats van de 86ste naar de 104de plaats. Dat blijkt uit het 23ste Cost of Living survey van adviesbureau Mercer. Voor heel West-Europa blijft Brussel de 15de plaats bezetten. Wereldwijd neemt het Angolese Luanda de koppositie weer over, nadat ze die vorig jaar aan Hong Kong moest afstaan.
De jaarlijkse Cost of Living survey van Mercer vergelijkt de lokale prijzen in 209 steden van meer dan 200 goederen en diensten, zoals woonkosten, vervoer, voeding, kleding, huishoudelijke goederen en entertainment. Daarbij wordt gekeken naar alledaagse zaken zoals de prijs van een liter halfvolle melk of een bioscoopkaartje, maar ook naar huurprijzen. Multinationals en overheden gebruiken de informatie uit het onderzoek om het loonbeleid en de arbeidsvoorwaarden voor expats te bepalen.
Brussel blijft 15de in Europa
Net als in 2016 wordt de Europese top 3 van duurste steden voor expats gevormd door de Zwitserse steden Zürich, Genève en Bern. Die drie steden staan ook in de top 10 wereldwijd. De meest opvallende stijgers binnen het oude continent zijn de Russische steden Moskou (53 plaatsen omhoog tot 14) en Sint-Petersburg (116 plaatsen omhoog tot 36). De stijgende kost van goederen en diensten in Rusland en de sterke roebel zijn daar de oorzaken van. Het onderzoek van Mercer wordt in Amerikaanse dollars gemeten, dus de positie van de plaatselijke munt tegenover de dollar heeft een grote impact.
Brussel blijft als wereldstad binnen Europa wel relatief betaalbaar. Tussen 2015 en 2016 steeg Brussel nog 16 plaatsen (van 102 naar 86) op de wereldranglijst, maar die moet ze nu weer prijsgeven. Brussel noteert in 2017 opnieuw 18 plaatsen lager op de 104de stek. De reden daarvoor ligt vooral in de stijging van de dollar ten opzichte van de euro. Dat is een evolutie die ook in andere Europese steden te zien is. Steden als Parijs (18 plaatsen omlaag), Amsterdam (21 plaatsen omlaag) en Berlijn (20 plaatsen omlaag) zakken allemaal. Ook in het Verenigd Koninkrijk is er een algemene achteruitgang door het zwakke pond.
De weinige steden die hun positie handhaven of verbeteren zijn de Zwitserse uit de top 3 en het Noorse Oslo, dat 13 plaatsen stijgt in de ranking.
Amerikaanse steden stijgen
Amerikaanse steden gaan ook dit jaar licht vooruit. New York (9) blijft de duurste stad, gevolgd door San Fransisco (22) en Los Angeles (24). Chicago stijgt 2 plaatsen naar plaats 32, terwijl Boston 4 plaatsen zakt naar positie 51. Portland (115) en Winston Salem (140) blijven de goedkoopste steden in de Verenigde Staten.
In Zuid-Amerika valt vooral de sterke stijging van Sao Paolo (27) en Rio De Janeiro (56) op. Dit komt door de sterke stijging van de Braziliaanse real ten opzichte van de dollar. Zorgen rond inflatie duwen de Zuid-Amerikaanse steden omhoog in de ranking. Zo maken ook Montevideo in Uruguay (54 plaatsen gestegen tot 65) en Santiago in Chili (41 plaatsen gestegen tot 67) een opvallende opmars in het onderzoek.
Luanda opnieuw de duurste
Na een jaar op de tweede plaats neemt Luanda (Angola) de koppositie opnieuw over. Dat de stad op kop staat, ligt vooral aan de hoge prijzen van goederen en de hoge veiligheidskosten. Hong Kong neemt net als in 2015 de tweede plaats op. Singapore blijft stabiel op de 4de plaats wereldwijd. Seoul doet zijn intrede in de top 10 op de 6de plaats, voor Shangai op de 8ste plaats. Peking valt uit de top 10 naar de 11de plaats.
Hoewel Luanda de duurste blijft, zakken veel andere Afrikaanse steden in de ranking. Ndjamena in Tsjaad en Kinshasa in Congo tuimelen uit de top tien en zakken respectievelijk naar plaats 16 en 18. Victoria op de Seychellen gaat wel vooruit en gaat van plaats 16 naar 14.
In het Midden-Oosten blijft Tel Aviv (17) de duurste stad, gevolgd door Dubai (20), Abu Dhabi (23) en Riyadh (52).
Positie van munt beïnvloedt ranglijst
De grote fluctuaties binnen de COL-ranglijst worden in belangrijke mate veroorzaakt door de positie van de plaatselijke munt ten opzichte van de dollar. Dat valt te zien in Zuid-Amerika en ook in Europa met de euro en het pond. “New York met de dollar geldt als basis voor de Survey”, zegt Cindy Van Loo, Mobility Consultant bij Mercer. “Daardoor bestaat er in het onderzoek niet alleen invloed van de plaatselijke prijzen, maar ook van de wisselkoers tussen twee landen. Het kan best zijn dat de prijzen in een bepaalde stad hetzelfde blijven, maar dat die stad toch stijgt of zakt in de ranking door de gewijzigde wisselkoers.”
Expats blijven een belangrijke bron van werkkrachten voor internationale bedrijven. Voor grote bedrijven blijft het lastig om lokaal personeel te vinden waarmee ze internationaal kunnen concurreren. “De wereld wordt steeds internationaler”, aldus Van Loo. “Bedrijven én werknemers zijn minder plaatselijk verankerd dan in het verleden. Bedrijven moeten andere markten aanboren, maar vaak blijkt dat daar niet de juiste profielen voorhanden zijn. Daarom blijft het heel belangrijk om eigen mensen te kunnen uitsturen.”
###
Noot aan de redactie
Het Cost of Living onderzoek is gehouden in maart 2017. Overheden en bedrijven gebruiken de data van dit onderzoek voor hun personeelsbeleid. De keuze van de steden komt voort uit de beschikbare data. Bij de berekening van de prijzen is rekening gehouden met de dan geldende valutakoersen. Daarnaast beschikt Mercer over een internationale database met prijzen van meer dan 200 goederen, diensten en producten.
De volledige ranglijst is op aanvraag beschikbaar. Deze lijst mag niet integraal worden gepubliceerd, afgezien van de top 10 en bottom 10. Meer informatie over het Cost of Living onderzoek is beschikbaar via www.mercer.com/col.
Voor meer informatie of een interview over dit onderwerp, contacteer
Isabelle Schmit bij Luna op 02 658 02 93, 495 59 38 06 of via isabelle@luna.be
Over Mercer
Mercer is een vooraanstaande mondiale aanbieder van advies op het gebied van Health, Wealth & Career. De consultants van Mercer bieden de klant ondersteuning bij het oplossen van complexe vraagstukken ten aanzien van arbeidsvoorwaarden en menselijk kapitaal, en bij het ontwerpen en beheren van ziektekostenregelingen, sociale voorzieningen en pensioenen. Mercer heeft meer dan 20.000 mensen in dienst, verspreid over ruim 40 landen. De onderneming is een volledige dochteronderneming van Marsh & McLennan Companies, Inc (NYSE: MMC). Marsh & McLennan Companies heeft wereldwijd 53.000 medewerkers en een omzet van ruim $ 11 miljard, tevens is zij het moederbedrijf van Marsh, een wereldleider in assurantiën en risicobeheer; Guy Carpenter, een wereldwijde leider in het leveren van risicomanagement en herverzekeringstussenpersoon diensten, en Oliver Wyman, een wereldwijde leider in management consulting.