Leleux Associated Brokers

Persbericht

Contact communicatiepartner:
Isabelle Schmit bij Luna
Tel : +32 2 658 02 93
GSM : +32 495 59 38 06
isabelle@luna.be

Leleux Associated Brokers, eerste Belgisch lid van CBOE Clear Europe

Brussel, 17 mei 2023 – Leleux Associated Brokers trad op 15 mei als eerste Belgische onderneming toe tot CBOE Clear Europe. Voor de beursvennootschap is het een belangrijke stap binnen haar strategie om de transactieketen zo kort mogelijk te maken. Terwijl het voor Leleux Associated Brokers een strategische en kostenefficiënte keuze is, betekent het voor haar cliënten vooral een nog betere beveiliging van hun tegoeden.

Clearing, een cruciale stap in de transactieketen

Hoewel een beurstransactie razendsnel gebeurt, zijn er toch vele betrokken partijen alvorens een effect op veilige en goed-gedocumenteerde wijze van eigenaar verandert.

Clearing is de belangrijkste van de stappen die volgen na de verhandeling op de beurs. Dankzij de clearing, die wordt uitgevoerd door onafhankelijke entiteiten die clearinginstellingen of clearinghuizen worden genoemd, worden de transactiekosten beperkt door alle transacties die in de loop van de dag worden verricht, per effect te consolideren in één enkele effecten- en geldbeweging. Clearing elimineert ook het tegenpartijrisico, aangezien de clearinginstelling optreedt als onafhankelijke partij tussen de verkoper en de koper en de succesvolle afwikkeling van de transactie garandeert.

CBOE Clear Europe doet de clearing van transacties op CBOE Europe, een beurs waar dagelijks effecten ter waarde van meer dan 12 miljard dollar worden verhandeld. Leleux Associated Brokers, sinds jaar en dag lid van CBOE Europe, treedt nu ook toe tot CBOE Clear Europe, en dit als Direct Clearing Participant (DCP). Dit laat de beursvennootschap toe om zelf de clearing te doen voor transacties van haar cliënten op deze beurs.

Korte keten, ook bij beleggingen

Voor Leleux Associated Brokers betekent het lidmaatschap van een clearinghuis dat het aantal betrokken tussenpersonen dat nodig is voor transacties op de markt waaraan dat clearinghuis is verbonden, wordt teruggebracht. Hoewel het gebruiken van tussenpersonen die instaan voor de clearing een gangbare praktijk is, zorgt het lidmaatschap van Leleux Associated Brokers bij een clearinghuis ervoor dat haar cliënten dichter bij de markt waarop ze willen handelen worden gebracht, verhoogt het de efficiëntie van de operaties terwijl het de kosten drukt en versterkt het de stabiliteit van de volledige transactieketen.

Olivier Leleux, CEO van Leleux Associated Brokers: “Als beursvennootschap vinden we het vanzelfsprekend om een zo direct mogelijke toegang tot de beurs, tot clearinghuizen en tot lokale depositobanken te bewerkstelligen en zo de transactieketen zo kort mogelijk te maken. Niet alleen verhogen we de efficiëntie, we zorgen we er ook voor dat die transactieketen zelfs de meest woelige periodes kan doorstaan.

Stabiliteit en kwaliteit

De strategie van Leleux Associated Brokers om de waardeketen van de transacties te integreren via het lidmaatschap van beurzen, clearinghuizen en lokale depositobanken kadert in haar streven naar maximale stabiliteit en dit zowel bij de transacties, als bij het bewaren van cliëntentegoeden.

Olivier Leleux: “Dat we via lidmaatschap van beurzen, clearinginstelling en lokale depositarissen de volledige behandeling van beursorders integreren, biedt ons als beursvennootschap de hoogst mogelijke kwaliteit en de tegoeden van onze cliënten de hoogst mogelijke zekerheid. Het leidt ertoe dat de activa van onze cliënten bij de uitvoering van een beursorder rechtstreeks bij de binnenlandse depositaris worden bewaard zonder voor de verwerking van het beursorder via een andere financiële tussenpersoon te moeten passeren. Zo zal een kooporder uitgevoerd op CBOE Europe en gecleard binnen CBOE Clear Europe leiden tot de levering van de effecten direct aan Euroclear ESES France voor Franse effecten, aan Euroclear ESES Belgium voor Belgische effecten of aan Clearstream Bank Frankfurt voor Duitse effecten. Bij verkooporders worden de gegenereerde contanten rechtstreeks gecrediteerd aan de Europese Centrale Bank, waar wij de contanten van onze cliënten in euro bewaren. Het gebeurt achter de schermen en lijkt misschien triviaal, maar tijdens crisismomenten is het de kwaliteit van de depositarissen die het verschil maakt.”

Voor verdere inlichtingen of interviews,
gelieve contact op te nemen met Isabelle Schmit bij Luna:
+32 2 658 02 93, +32 495 59 38 06 of isabelle@luna.be


Over Leleux Associated Brokers

Leleux Associated Brokers is een onafhankelijke beursvennootschap opgericht in 1928. Al bijna honderd jaar bieden wij onze cliënten advies en beleggingsoplossingen op maat.

Als familiebedrijf dat vanaf de eerste dag dicht bij haar cliënten staat, bouwen we ook vandaag nog verder aan lange-termijnrelaties in een traditie van persoonlijke dienstverlening.

Daarnaast hechten we zeer veel belang aan de kwaliteit die we onze particuliere en institutionele cliënten en ook onze medewerkers bieden. Goed beseffende dat het deze kwaliteit is die ons samen doet groeien.

Leleux Associated Brokers biedt haar particuliere cliënten verschillende beleggingsoplossingen en diensten aan zoals Vermogensbeheer, Algemeen Beleggingsadvies, Gericht Beleggingsadvies en Periodieke Beleggingsplannen.

Meer info op www.leleux.be