I4B wint met consortium BRAVO-4 het R4WO-project, één van de grootste PPP-infrastructuurprojecten

door Luna

Persbericht

Communicatiepartner:
Elsie Van Linthout bij Luna
Gsm: +32 475 26 01 03
elsie@luna.be

I4B wint met consortium BRAVO-4 het R4WO-project,
één van de grootste PPP-infrastructuurprojecten

Brussel / Gent, 9 september 2021 – Het Belgische infrastructuurfonds I4B, kondigt aan dat het consortium BRAVO-4 waar het deel van uitmaakt, als voorkeursbieder werd aangeduid voor het project R4 West en Oost. Het gaat over de aanpassing van een deel van de R4, de Ring rond Gent. Dit is één van de grootste PPP-projecten in ons land op het vlak van publieke infrastructuur. De investering loopt in de honderden miljoenen euro.

Het project R4WO, Ring 4 West-Oost, omvat het ontwerp, de herinrichtingswerken, de renovatie, de financiering en het onderhoud van een deel van de Ring rond Gent. Het gaat concreet over het deel langs het kanaal, dat Gent verbindt met Zelzate (in België). Het project heeft verschillende doelstellingen: het verkeer veiliger en vlotter laten verlopen, de residentiële zones in de randstad leefbaarder maken, een uitgebreide fietsinfrastructuur aanleggen en de haven van Gent toegankelijker maken.

Het fonds I4B maakt zo deel uit van de realisatie van één van de belangrijkste PPP-projecten die de voorbije tien jaar in België werd gerealiseerd. Het R4WO-project beantwoordt in het bijzonder aan de missie van het I4B-fonds zoals gedefinieerd door de stichtende investeerders AG, Synatom en de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM), namelijk het financieren van nieuwe infrastructuren die een positieve impact hebben op de ontwikkeling van de Belgische economie, met als bijkomende voorwaarde dat ze duurzaam zijn.

Een samenwerking van de publieke en private sector

Het project wordt uitgevoerd in een PPP (Public Private Partnership), met een vergoeding gedurende 30 jaar, gebaseerd op de beschikbaarheid van de infrastructuur. De werken starten in 2023 en zullen klaar zijn in 2028.

Het BRAVO-4 consortium omvat naast I4B ook de bedrijven Besix, Stadsbader, EPICo en Rebel. BRAVO-4 werd gekozen als voorkeursbieder in het kader van een publieke aanbesteding.

I4B zal zo één van de belangrijkste financiers zijn, met eigen vermogen en quasi-eigen vermogen, van de projectonderneming die verantwoordelijk zal zijn voor de financiering van de bouw en voor het langetermijnonderhoud van deze nieuwe infrastructuur.

Een project dat rekening houdt met milieu en duurzaamheid

Dit is een enorm belangrijk mobiliteitsproject voor de regio. We investeren niet minder dan 750 miljoen euro in een vlotte en veilige Gentse kanaalzone, met leefbare woonkernen en met de nadruk op veilige en comfortabele fietspaden’, zegt Lydia Peeters, Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken.

We zijn al gestart met de eerste knoop, die als een quick-win wordt uitgevoerd. Daarnaast zijn er nog drie andere quick-wins, drie fietsbruggen. Vanaf 2023 kunnen we dan starten met de andere 14 knooppunten op de R4 West en Oost, met BRAVO-4 als partner’, aldus Peeters.

We zijn vereerd aan dit mooie en ambitieuze project te kunnen meewerken’, zegt André Autrand, CEO van I4B. ‘Het is een grootschalig én duurzaam project. Het zal de levenskwaliteit en de verkeersveiligheid van de Gentse rand verbeteren en de economie stimuleren door een vlotter verkeer en de betere bereikbaarheid van de haven. Dit grote referentie-infrastructuurproject, dat volledig beantwoordt aan de missie van het I4B-fonds, zal de economische ontwikkeling van de hele regio nog vele jaren stimuleren. Alleen al daarom vormt het een inspiratiebron voor andere steden in ons land.’

Aan de redacteuren
Wens je meer informatie of een interview? Neem dan contact op met Elsie Van Linthout bij Luna: elsie@luna.be, +32 2 658 02 70 of +32 475 26 01 03.

Over I4B
I4B staat voor The Belgian Infrastructure fund. Het is een fonds dat zich toelegt op langetermijninvesteringen in veilige en betrouwbare infrastructuur, die de ontwikkeling van de reële economie ondersteunt en voldoet aan reële behoeften.

I4B beschikt over een startkapitaal van 150 miljoen euro van haar investeerders: AG, de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) en Synatom. Het fonds investeert samen met belangrijke industriële partners in infrastructuur. Het gaat dan over infrastructuurprojecten die stabiele en voorspelbare financiële inkomsten genereren, samen met andere Belgische actoren, in België of in andere Europese landen.
Meer informatie op https://infra4be.com/

Over BRAVO-4
Het consortium BRAVO-4 bestaat uit 5 partijen:
I4B: https://infra4be.com/
BESIX Group: https://www.besix.com/
Stadsbader: https://www.stadsbader.com/nl
EPICo: https://www.epicofund.eu/
Rebel: https://www.rebelgroup.com/en/