We Invest

Persbericht

Contact communicatiepartner:
Jeroen Nedergedaelt bij Luna
Gsm: +32 485 64 82 36
jeroen@luna.be
Persberichten We Invest

Franchisenemers zijn de toekomst in België

De tendensen van de franchisemarkt

Brussel, 30 augustus 2022 – We Invest, de franchisegever gespecialiseerd in residentieel vastgoed, analyseert de tendensen van de vastgoedfranchisemarkt. Dit doet het bedrijf in samenwerking met Franchise.be, het eerste franchiseplatform in België. Daaruit blijk dat ondernemers in tijden van economische onzekerheid teruggrijpen naar gekende en rendabele concepten. Het franchiseondernemerschap blijft groeien in België, ook in de vastgoedsector.

We Invest, de Belgische vastgoedscale-up, en Franchise.be zien de toekomst van ‘franchising’ rooskleurig in België. Ondernemers kiezen voor franchise-businessmodellen, zeker in tijden van economische crisis. Ook vastgoedondernemers die worden geconfronteerd met een markt in volle transformatie en een versnelling van de digitalisering volgen deze trend.

Een gunstige context voor de ontwikkeling van franchises in België

Over alle sectoren heen zijn franchiseformules in opmars in België. Nick Boury, directeur van Franchise.be licht deze trend toe: ‘Momenteel zijn er zo’n 250 franchisegevers actief in ons land. De meesten van hen zijn actief op zoek naar zelfstandigen die nieuwe winkelpunten willen openen. De sectoren die door franchisenetwerken worden bestreken, zijn zeer divers. Er zijn ongeveer 20.000 franchise-winkelpunten in België.’

Franchiseondernemerschap blijft groeien. Deze stijgende lijn is duidelijk zichtbaar vanaf 2020, een uitzonderlijk jaar waarin het aantal kandidaat-franchisenemers met zo’n 180% toenam. In 2021 noteerde Franchise.be een stijging van 37% en deze trend zet zich verder in 2022.

‘Franchising’ is ook relevant in de vastgoedsector

We Invest bevestigt de trend naar franchising van vastgoed en de consolidatie van grote spelers (fusies, overnames) in plaats van een wildgroei aan onafhankelijke spelers. Naast de algemene factoren die franchising bevorderen, hangt deze trend voornamelijk samen met de complexiteit van de vastgoedmarkt.

Raphaël Mathieu, CEO van franchisegever We Invest, legt uit: ‘Vastgoed is de afgelopen jaren permanent in transformatie geweest, met een versnelling sinds de coronaperiode. Met de komst van proptechs in een zeer competitieve markt is digitalisering essentieel geworden. Digitalisering is niet langer een ‘nice to have’, maar een ‘must have’. Parallel zijn de verwachtingen van eindklanten geëvolueerd.

‘Vroeger was de toegevoegde waarde van een franchisesysteem bijna uitsluitend afhankelijk van de bekendheid van het merk en zijn processen. Om vandaag de dag concurrentieel te zijn op de markt, moeten ondernemers de nieuwste innovatieve oplossingen volgen die beschikbaar zijn, maar ook implementeren. Velen staan echter open voor innovatie, maar weinigen zijn echt financieel in staat om ze te implementeren’, vervolgt Mathieu.

Om concurrerend te blijven in het licht van de steeds hogere marktstandaarden, moeten onafhankelijke makelaars steeds meer middelen investeren. In tijden van crisis is dit niet altijd mogelijk. Het franchisesysteem wordt dan zeer aantrekkelijk voor een groeiend aantal onder hen. Het stelt franchisenemers in staat om onafhankelijk te blijven, terwijl ze profiteren van de ondersteuning, bekendheid en innovaties die door de franchisegever worden geboden, tegen een gereduceerde prijs’, preciseert hij.

Het franchisesysteem van We Invest

Het franchisesysteem van We Invest pleit voor de digitalisering en transformatie van het klassieke model van vastgoedkantoren.

Kandidaat-franchisenemers zijn zich steeds meer bewust van de technologische en digitale kloof die ontstaat tussen wat er op de markt is en wat ze zelf kunnen bereiken. Onze voornaamste troef is om digitale en technologische expertise aan te bieden – die ze zonder ons niet zouden hebben – aan onze toekomstige franchisenemers. Dat is de echte meerwaarde van een franchisegever als We Invest’, concludeert Raphaël Mathieu.

De aanpak van We Invest is gebaseerd op menselijke verbetering en de implementatie van nieuwe technologieën en marketing. Dit maakt het mogelijk om de klanttevredenheid en de groei van het franchisebureau te maximaliseren.

Dankzij deze aanpak groeit We Invest jaar na jaar. Sinds de lancering in 2014 groeit de vastgoedfranchisegever jaarlijks met 100 tot 200%. Het aantal franchisebureaus is gestegen van 3 in 2020 tot ongeveer 30 vandaag. In 2023 worden er opnieuw nieuwe agentschappen opgestart, voornamelijk in Vlaanderen en Wallonië.

Raphaël Mathieu
Raphaël Mathieu, CEO van franchisegever We Invest

Wens je meer informatie of een interview? Neem contact op met Jeroen Nedergedaelt
bij Luna: jeroen@luna.be, 02 658 02 96 of 0485 64 82 36.

Over We Invest

We Invest is een franchisegever in de vastgoedsector. Het bedrijf is gevestigd in Brussel en werd opgericht in 2014. De scale-up is gespecialiseerd in residentieel vastgoed – zowel nieuw als bestaand – in heel België. We Invest biedt een menselijke en innovatieve aanpak aan om vastgoed te benaderen. Het bedrijf werkt ten dienste van zijn vastgoedmakelaars en franchisenemers.

Voor meer informatie: www.weinvest.be