Solucalc

Persbericht

Contact communicatiepartner:
Isabelle Schmit bij Luna
+32 495 59 38 06
isabelle@luna.be
Persberichten SoluCalc

De SoluCalc-groep noteert een groei van 504% in 6 jaar tijd

Brussel, 5 juni 2024 – De SoluCalc-groep en haar 100% Belgische moederbedrijf (Hydro-Bio), specialist in ecologische zoutvrije waterontharders, presenteren hun resultaten voor 2023. In een markt die wereldwijd groeit, realiseert de groep uit Fleurus in 2023 een omzet van ruim 5,7 miljoen euro dankzij de verkoop van SoluCalc en zijn geconnecteerde varianten ervan in Europa. In 2024 wil SoluCalc zijn groei voortzetten door de omzet te verhogen naar 7 miljoen euro. Het bedrijf wil ook zijn marktaandeel vergroten in heel België (zowel in Brussel en Vlaanderen als in Wallonië) en in Frankrijk, en zijn internationalisering voortzetten.

‘SoluCalc gaat er niet alleen financieel op vooruit, maar ook qua reputatie en positieve impact op het milieu. Onze groei is zowel te danken aan de toegenomen verkoop van SoluCalc als aan ons engagement voor innovatie en het welzijn van onze teams, de sleutel tot duurzaam succes’, verklaart Antoine Wibrin, voorzitter van SoluCalc Frankrijk en general manager van Hydro-Bio.

Een positieve balans met groeivooruitzichten

In Europa noteerde SoluCalc tussen 2018 en 2023 een groei van 504%.

De waterontharderspecialist behaalt in 2023 een omzet van meer dan € 5.773.714 miljoen, tegenover € 5.725.959 in 2022 en € 4.849.560 in 2021. Dit komt neer op een groei van 1% in 2023 ten opzichte van 2022 en 18% in 2022 ten opzichte van 2021. De groei van 1% in 2023 wordt verklaard door de wens van SoluCalc om zijn positionering in België in Wallonië en Brussel te consolideren, terwijl het bedrijf zijn ontwikkeling in Vlaanderen en internationaal voortzet.

De SoluCalc-groep mikt op een omzet van € 7 miljoen in 2024, € 10 miljoen in 2025 en € 13 miljoen in 2026.

In België haalt de SoluCalc-groep een marktaandeel van 25% in de verkoop van waterontharders, met een sterke aanwezigheid in Wallonië (48%) en Brussel (28%). Het bedrijf heeft de ambitie om zijn marktaandeel in Vlaanderen (nu 9% naar 25%) binnen 2 jaar uit te breiden tot hetzelfde niveau als in Wallonië en Brussel.

De SoluCalc-groep wil tot 7.000 SoluCalc-waterontharders verkopen in Europa in 2024, 10.000 in 2025 en 13.000 in 2026. Het bedrijf verwacht tussen 500 en 1.000 eenheden van de geconnecteerde SoluCalc te verkopen tegen het einde van 2024. Voor deze innovatie hoopt SoluCalc een omzet te behalen tussen € 250.000 en € 500.000, en een verkoop- en groeipercentage tussen 5% en 10% van de totale omzet te realiseren.

De groep streeft ook naar een marktaandeel van 10% in Frankrijk en naar internationale expansie in onder andere Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Een markt in volle groei

Volgens waarnemingen op het terrein groeit de markt voor waterontharders in België over het algemeen, omdat ze voldoen aan de behoeften van eindgebruikers. Waterontharders, die kalkaanslag in leidingen en huishoudtoestellen helpen verminderen, zijn vooral populair in regio’s waar het water van nature hard is. Bovendien verlengen ze zo de levensduur van apparatuur en verbeteren de waterkwaliteit voor verschillende huishoudelijke toepassingen. De groei van de markt wordt ook verklaard door het feit dat de bevolking steeds gevoeliger wordt voor de problemen van kalkaanslag.

SoluCalc merkt ook op dat de verkoop van traditionele waterontharders op basis van zout, die decennialang 95% van de markt uitmaakten, elk jaar daalt. Dit terwijl de markt van CO2-waterontharders bliksemsnel groeit. Dat komt omdat CO2-waterontharders voldoen aan de vraag naar milieuvriendelijke oplossingen (geen lozing van zout in het milieu), waterefficiënt, compact en gebruiksvriendelijk zijn. Klassieke CO2-waterontharders vertegenwoordigen nu 95% van de ‘zoutloze’ markt.

Deze trend wordt ook aangemoedigd door het feit dat sommige landen of regio’s wetten uitvaardigen om het gebruik van zoutwaterontharders te verbieden of te belasten, gezien hun verwoestende impact op het milieu. Dit is bijvoorbeeld het geval in Barcelona in Spanje.

De sleutel tot het succes van SoluCalc

Sinds zijn oprichting heeft de SoluCalc-groep meer dan 20.000 klanten in Europa uitgerust, waaronder in België: Ikea, Thomas & Piron, Kinepolis, Walibi en Aqualibi, Panos en Brussels Airport. Het team, dat bij de oprichting van het bedrijf uit twee medewerkers bestond, telt er nu 42. Het SoluCalc-team, dat zowel in België als internationaal actief is, rekruteert regelmatig om zijn Europese expansie voort te zetten. Onlangs heeft SoluCalc vier nieuwe medewerkers aangeworven om zijn activiteiten te versterken: een ordermanager, twee bezorgers/technici en een managementassistent.

‘We vertrouwen op de duurzaamheid van onze producten, onze kennis en ons innovatievermogen om onze doelstellingen te bereiken. Ons personeelsbeleid is echter ook een belangrijk onderdeel van onze bedrijfsstrategie. Ons engagement om de ervaring van onze werknemers te verrijken, creëert een succesvolle werkomgeving en bevordert duurzame groei’, besluit Wibrin.

Aan de redacteuren:

Wens je informatie of een interview, neem dan contact op met Isabelle Schmit
bij Luna, via isabelle@luna.be of +32 495 59 38 06.

Over de Solucalc-groep & SoluCalc België (Hydro-Bio)

Het 100% Belgische bedrijf Hydro-Bio, moederbedrijf van de SoluCalc-groep en gevestigd in Fleurus, heeft een natuurlijk, milieuvriendelijk systeem ontwikkeld dat koolzuurgas inzet om kalk te behandelen: de SoluCalc. Meer dan 20.000 particulieren en talrijke bedrijven maken er gebruik van. Ruim 2.000 installateurs (loodgieters, verwarmingsinstallateurs en waterbehandelingsspecialisten) vertrouwen hen. Deze waterontharder werkt zonder zout, op basis van de chemische reactie tussen koolzuurgas en kalksteen. Twee geconnecteerde versies, de SoluCalc Connect en de Connect & Secure, geven gebruikers meer controle over hun waterverbruik, de geïnjecteerde CO2 en de pH-waarde van het water via een app. De SoluCalc-groep realiseerde in 2023 een omzet van € 5,7 miljoen. Het team telt 42 medewerkers (30 in België, 12 in de rest van Europa).

Meer informatie: www.solucalc.com.