Besko eist de onmiddellijke heropstart van de ambulante schoonheidsprofessionals

door Luna

Persbericht

Elsie Van Linthout bij Luna
Gsm: +32 475 26 01 03
elsie@luna.be

Besko eist de onmiddellijke heropstart
van de ambulante schoonheidsprofessionals

  • De ambulante kappers mogen heropstarten, de ambulante schoonheidsprofessionals niet, en dat is discriminatie.
  • Besko eist, in naam van de schoonheidssector, dat het ministerieel besluit zou worden aangepast om ook schoonheidszorgen aan huis toe te laten.

Berchem, 9 maart 2021 – Gisteren, 8 maart, mochten onder meer de ambulante kappers heropstarten. Dat las Besko in het ministerieel besluit dat zondag gepubliceerd werd, in opvolging van de bijeenkomst van het overlegcomité vrijdag. Dat ministerieel besluit bevat immers de officiële regelgeving en vormt zo de basis van wat kan en wat niet. Van de ambulante schoonheidsprofessionals is in de tekst echter geen sprake. Een politiek compromis? Dan alvast één dat nergens op slaat. De schoonheidssector is verontwaardigd en vraagt de onmiddellijke aanpassing van het ministerieel besluit om deze discriminatie weg te werken.
#veiligbijmijnbeautyprofessional

Sofie Leyten, bestuurslid van de beroepsvereniging van schoonheidsprofessionals Besko: “Er is geen verschil tussen een kapper die aan huis gaat en een schoonheidsprofessional die aan huis gaat. We nemen het niet dat de ambulante kappers mogen opstarten, en de beauty professionals niet. Verder komt het ook op hetzelfde neer of men verkiest naar een schoonheidssalon te gaan of iemand thuis te laten komen. Mensen die minder mobiel zijn, mogen zich blijkbaar niet laten verzorgen door een schoonheidsspecialist(e). We eisen de aanpassing van het koninklijk besluit, om de onmiddellijke heropstart van de ambulante schoonheidsprofessionals mee op te nemen.

Besko is van mening dat ambulante schoonheidszorgen zelfs prangender zijn dan ambulante kappersdiensten. Denken we maar aan de vele ouderen van dagen, die bijvoorbeeld moeite hebben om hun teennagels te knippen, of die andere vervelende problemen hebben aan hun voeten.

Niet-uitstelbare gespecialiseerde voetverzorging is het enige dat vandaag mag gebeuren. Dat betekent concreet dat men pijn moet hebben vooraleer men beroep kan doen op ambulante schoonheidszorgen. Als men het tenminste eerlijk wil spelen, wat toch altijd de bedoeling moet zijn. Minder mobiele ouderen blijven met deze problemen zitten, tenzij ze vervoer kunnen regelen om naar een schoonheidsprofessional te gaan. Dat is niet verdedigbaar, zeker niet wanneer de kappers wel aan huis mogen gaan. Als we hiermee naar de Raad van State gaan, winnen we deze zaak, dus we hopen dat de overheid deze zaak snel rechtzet”, aldus nog Leyten.

Verder moeten schoonheidsprofessionals ook niet-uitstelbare gespecialiseerde voetverzorging willen verstrekken. Dit zal in de meeste gevallen slechts een deel van hun tijd in beslag nemen. Maar als ze weer aan het werk gaan, zijn ze hun recht op een overbruggingskrediet kwijt terwijl ze maar beperkt terug kunnen werken. Dus velen zullen er wellicht voor kiezen om voorlopig niet terug aan het werk te gaan, wat betekent dat de mensen die pijn lijden aan hun voeten evengoed niet bediend zullen worden.

Concreet eist Besko daarom, in naam van de schoonheidssector, dat het ministerieel besluit van zondag zou worden aangepast om ook schoonheidszorgen aan huis toe te laten vanaf nu. Zo zou de discriminatie wegvallen tussen ambulante kappers en schoonheidsprofessionals. De nieuwe maatregelen gelden immers tot 1 april. Het is voor Besko ondenkbaar dat deze discriminatie tot dan zou gehandhaafd worden.

Aan de redacteuren

Wens je meer informatie of een interview? Wil je maandag graag spreken met iemand van de beroepsvereniging Besko of met een schoonheidsprofessional (in jouw regio)? Neem dan contact op met Elsie Van Linthout bij Luna: elsie@luna.be, +32 475 26 01 03.


Over Besko vzw

Besko is de beroepsvereniging van de schoonheidsinstituten en -salons, met zo’n 700 leden, met name schoonheidsspecialisten, nagelstylisten, voetverzorgers, masseurs en visagisten/make-upspecialisten. Om lid te worden moet men een erkende opleiding gevolgd hebben. Besko staat echter ten dienste van de ganse sector, niet enkel van de leden.
Besko organiseert (in normale tijden) ook twee keer per jaar het salon Estetika, gericht op de professionals in haar sector.
Tenslotte vertegenwoordigt Besko vzw de sector naar de overheden toe in Vlaanderen, en verdedigt de beroepsvereniging de belangen van de sector in het algemeen.