Aldes

Persbericht

Contact Communicatiepartner::
Isabelle Schmit bij Luna
GSM : +32 495 59 38 06
isabelle@luna.be
Persberichten Aldes

Aldes neemt Aereco over om haar ontwikkeling te versnellen

De transactie bekroont het bijna 60 jaar lang partnerschap tussen de twee groepen

Luik, 14 juli 2022 – Aldes Group, de specialist in ventilatie die de luchtkwaliteit en de energieprestaties van gebouwen verbetert, neemt de Europese Aereco Group over om haar groei te ondersteunen. Aereco ontwikkelt ventilatieoplossingen voor residentiële en commerciële gebouwen op basis van naar behoefte gemoduleerde luchtstromen. Deze overname zal Aldes Group in staat stellen haar positie te versterken en zich internationaal verder te ontwikkelen in het ventilatiesegment, door de expertise van de beide groepen optimaal te benutten. De samenvoeging van de productiecapaciteiten zal zorgen voor operationele en commerciële synergiën. De transactie heeft ook de consolidatie van meer dan 360 miljoen euro omzet op het oog.

Sinds de jaren zestig heeft de technische, industriële en commerciële complementariteit van Aldes en Aereco de twee groepen telkens weer bij elkaar gebracht. Zo groeide Aereco Group door de jaren heen uit tot een belangrijke partner van Aldes Group. De duurzame samenwerking tussen de twee groepen werd concreet in hun innovatiestrategie en toekomstproject.

Een gemeenschappelijke basis om te bouwen aan een project dat de strategie van Aldes optimaal benut

Van bij hun allereerste samenwerking aan de ontwikkeling van gecontroleerde mechanische ventilatiesystemen (GMV), slaagden de twee groepen erin een strategische positie in hygroventilatietechnologie te verwerven. Dit succes komt concreet tot uiting in forse verkoopcijfers tussen de twee bedrijven, alsook in hun respectieve trajecten en reputaties op de ventilatiemarkt.

De familiale ondernemerstraditie van beide ondernemingen indachtig, stelt deze alliantie Aldes Group in staat haar positie te versterken en zich met name in Oost-Europa verder te ontwikkelen in ventilatietechnologieën.

«Op 10 november 1967 ondertekenden Pierre Jardinier en Bruno Lacroix het eerste contract, dat een bijna 60 jaar lang intensief partnerschap zou inluiden. Aereco en Aldes hebben een nauw verweven en unieke geschiedenis achter de rug; het zijn twee grote spelers op vlak van ventilatie in Europa. Naast de technische en productgeschiedenis, steunen de beide familiebedrijven dagelijks op de culturele fundamenten en gemeenschappelijke, gedeelde waarden die ze beide belichamen. Ik verheug me in dit belangrijke samenwerkingsverband dat onze beide groepen de kans biedt om samen verder te ontwikkelen. Uiteraard zullen we onze posities kunnen versterken, efficiënter kunnen worden en onze innovatiestrategieën kunnen nastreven met de ondernemingsgeest, die steeds ons sterkste punt was en die bij onze klanten steeds het verschil maakte. Ik koester grote ambities voor deze nieuwe groep; wetende dat ik kan rekenen op de inzet van al onze teams om ons verder te leiden op de weg naar succes», aldus Stanislas Lacroix, voorzitter van Aldes Group.

De Europese ontwikkeling versnellen en over de hele waardeketen synergiën creëren

Met de overname van Aereco wil Aldes Group een grote Europese speler worden op de markt van welzijnsoplossingen in gebouwen.

De samenvoeging van de productiecapaciteiten van Aldes Group en Aereco Group zal operationele synergiën (complementariteit in techniek, producten, laboratoriummiddelen, ontwikkelingen en industriële vaardigheden) en commerciële synergiën (complementariteit in offertes en geografische streken met posities in Noord-Europa, China, Noord-Amerika en het Midden-Oosten) creëren. De nieuwe alliantie zal een geconsolideerde omzet van meer dan 360 miljoen euro realiseren en op de internationale markt een leidinggevende positie innemen. Dankzij de solide basis aan expertise zal de alliantie ook de ambities van geografische expansie en uitbreiding van het productaanbod kunnen bewerkstelligen. Overigens gaat veel aandacht naar de teams en het management van Aereco en Aldes. De nieuwe samengestelde groep zal de menselijke vaardigheden kunnen combineren met respect voor culturen en hun specifieke eigenheden.

Deze overname berust met name op 5 pijlers:

  • de ontwikkeling van de posities van de groep in Europa met de sterk gecoördineerde inzet van de merken Exhausto en Aereco;
  • de opsporing van synergiën;
  • de vorming van drie expertisecentra in productontwikkeling: individueel en collectief residentieel, commercieel, luchtbehandelingscentrales;
  • industriële hergroepering in overeenstemming met de expertisecentra;
  • de integratie van het management van Aereco in het bestuur van de groep door de aanwending van hun knowhow in business development in Europa.

«Ik kijk met veel enthousiasme en passie uit naar deze transactie met Aldes Group. Na 25 jaar aan de leiding van Aereco in opvolging van mijn vader in 1997, ben ik fier op wat we met de geweldige teams van Aereco hebben neergezet. We wisten onze aanwezigheid te versterken en ongeëvenaarde posities uit te bouwen in Europa (zoals in Duitsland en Polen). We mogen er ook prat op gaan dat we een fabrikant van hygroventilatieproducten hebben omgevormd tot een toonaangevend Europees bedrijf op de markten voor ventilatie. Deze fusie met Aldes Group is de logische voortzetting van een 60 jaar lange, gedeelde geschiedenis. Aereco is verder goed gepositioneerd om binnen Aldes Group te blijven groeien», besluit Marc Jardinier, voorzitter van Aereco Group.

Aan de redacties:

Wens je meer informatie, een interview met Aldes of een bedrijfsbezoek in Luik? Neem dan contact op met Isabelle Schmit bij Luna: isabelle@luna.be, +32 2 658 02 93 of +32 495 59 38 06.

Over Aldes

Het Belgische filiaal van Aldes is gelegen in Hermalle-sous-Argenteau (Luik). Aldes is een internationale familiale groep die systemen ontwerpt, produceert en commercialiseert die beantwoorden aan de vereisten inzake luchtkwaliteit, thermisch comfort en energiezuinige gebouwen. De producten van Aldes zijn zowel voor individuele woningen en collectieve huisvesting als voor utiliteitsgebouwen ontworpen.

Het bedrijf is vandaag actief in verschillende activiteitsdomeinen: ventilatie (zelfregelend en vochtgestuurd ventilatiesysteem C, WTW-ventilatie, etc.), thermisch comfort (multifunctionele systemen, warmtepompen, etc.) en centrale stofzuiginstallaties. Daarnaast exporteert Aldes zijn knowhow naar alle werelddelen via een uitgebreid commercieel netwerk.

Voor meer info: aldesbenelux(dot)com

Aldes
Exhausto
Aereco
Ribo
Acthys
ZLT

Over Aereco

Aereco is een familiale industriegroep, in 1983 opgericht door Pierre Jardinier en de voorbije 25 jaar ontwikkeld en geleid door Marc Jardinier en Laurent Jardinier. Laurent Gerrer nam de leiding over in 2021. Aereco ontwerpt, produceert en verkoopt innovatieve ventilatieoplossingen voor woon- en kantoorgebouwen met een sleutelconcept: het intelligente beheer van luchtstromen op maat van de behoeften, om volledig te beantwoorden aan de nieuwe uitdagingen in de bouwsector op het vlak van energie-efficiëntie, akoestisch comfort en kwaliteit van de binnenlucht. Aereco biedt een uitgebreid assortiment aan van producten die in diverse systemen inzetbaar zijn: natuurlijke, hybride, mechanische single-flow- of double-flow-ventilatie. Aereco heeft al decennia lang een exclusief partnerschap met Aldes Group.

De groep stelt meer dan 500 mensen te werk in haar 8 entiteiten in Europa (Frankrijk, Duitsland, Polen, Hongarije, Ierland/VK, Zweden) met 3 productie-eenheden. Met activiteiten in een dertigtal landen behaalde de groep in 2021 een omzet van meer dan 82 miljoen euro.

Voor meer info: aereco(dot)com