Gwk Logo Nl 2024

Persbericht

Communicatiepartner :
Jeroen Nedergedaelt bij Luna
Gsm : +32 485 64 82 36
jeroen@luna.be

47% meer transacties in Belgische Goudwisselkantoren in eerste helft 2024

Beduidend meer dan in de eerste helft 2023, aantal inkooptransacties 49,5% hoger dan in tweede kwartaal vorig jaar

Gent, 4 juli 2024 – Goudwisselkantoor, al vier decennia actief in de aankoop en verkoop van edelmetalen en andere waardeobjecten, voelt ook in het 2e kwartaal van 2024 het effect van de hoge goudprijs. Dit is duidelijk zichtbaar in het aantal transacties: dat ligt in de eerste helft van 2024 47,1% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal inkooptransacties nam het afgelopen kwartaal toe met 49,5%, vergeleken met het 2e kwartaal van 2023, de totale waarde ervan steeg met 67,6%. Het aantal inkooptransacties met goud is in het tweede kwartaal in de Belgische vestigingen met 52,8% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De totale waarde van deze goudtransacties steeg met 70%. Ook de frequentie waarmee zilver wordt aangeboden in de kantoren en de waarde ervan stijgt. Goudwisselkantoor kreeg van januari tot en met juni in totaal meer dan 36 600 Belgische klanten over de vloer voor in- en verkoop samen, voor al haar diensten.

De goudprijs bleef ook in het tweede kwartaal van dit jaar onverminderd hoog. Dat valt te verklaren door geopolitieke factoren, zoals de oorlog in Oekraïne en de opflakkering van het Israëlisch-Palestijns conflict. Ook de centrale banken die hun goudreserves aanvullen, drijven de prijs mee op. In navolging daarvan zien ook particuliere verkopers en beleggers hun kans.

In de Belgische Goudwisselkantoren is het aantal goudinkooptransacties in het tweede kwartaal met 52,8% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In vergelijking met het eerste kwartaal is er een lichte stijging merkbaar (+5,4%). Het totale aantal inkooptransacties (goud én andere edelmetalen) nam voor België toe met 49,5% vergeleken met het tweede kwartaal van 2023.

Ook in het zilver zien ze een aanzienlijke stijging: Het aantal zilverinkooptransacties van Goudwisselkantoor van zilver steeg met 42,3%, de totale waarde van die zilvertransacties klokte 55,3% hoger af.

De waarde van de goudtransacties steeg nog sterker: +70% voor goudtransacties, Die positieve trend valt grotendeels te verklaren door de gestegen materiaalprijs, en minder aan het feit dat er meer waardevolle stukken zouden worden aangeboden.

Webshop weer in de groene cijfers
Via de eigen online shop verkoopt Goudwisselkantoor in België gouden en zilveren beleggingsmunten en -baren. De energiecrisis en de inflatie zorgden in het recordjaar 2022 voor een grote toeloop op de webshop van Goudwisselkantoor, wat in de cijfers tot vorig kwartaal nog altijd een licht vertekend beeld geeft. Toch zijn ook hier weer positieve tendensen te merken.

Het totaal aantal goudtransacties tussen april en juni via de Belgische webshop steeg vergeleken met dezelfde periode vorig jaar (+10,6%), net als de waarde ervan (+3,2%). Het totaal aantal verkooptransacties van beleggingsproducten in de webshop van Goudwisselkantoor steeg met 4,3%.

Ook ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar is er meer online verkoop: het totaal aantal transacties steeg, net zoals de goudtransacties in het bijzonder, met 11,8%

Goud houdt hoge koers aan

De oplopende geopolitieke spanningen liggen mee aan de basis voor deze oplopende goudprijs. De aanhoudende geopolitieke spanningen in Oekraïne en het Midden-Oosten doen investeerders naar veilige oplossingen grijpen. Met dat soort scenario’s in het achterhoofd verkiezen beleggers vaak echt goud boven het papieren equivalent ervan. Ook de particuliere interesse in fysiek goud neemt toe. Naast juwelen zien sommigen goudstaven of -munten als een zekerheid in onzekere tijden.

Hoe de goudprijs de komende tijd zal evolueren, daar kijkt ook Johan de Ruiter, CEO van Goudwisselkantoor, met interesse naar uit: ‘De Chinese centrale bank, die recordhoeveelheden goudreserves insloeg, kocht in mei voor het eerst in 18 maanden geen goud, maar dat lijkt slechts een tijdelijke opschorting. Hun aankopen waren een van de redenen waarom de goudprijs enkele weken geleden een recordhoogte van 2.450 dollar per ounce bereikte. De ECB verlaagde begin juni de rente, maar de dollar steeg dan weer, omdat het Amerikaanse jobrapport van mei veel sterker was dan verwacht. Een stijging van de dollar weegt doorgaans op de goudprijs, omdat het edelmetaal dan duurder wordt voor kopers uit de rest van de wereld.’

‘Toch zien we dat de goudkoers sinds april zo goed als onverminderd hoog blijft en rond de 70.000 euro per kilo blijft circuleren. De laatste jaren zien we dat de goudprijs in de maanden juli en augustus verder stijgt. We houden de koers de komende tijd dan ook meer dan nauwlettend in de gaten’, besluit de Ruiter.

In lijn met de recente ontwikkelingen groeit de aanwezigheid van fysieke Goudwisselkantoren. In België alleen al openden dit jaar al 4 nieuwe Goudwisselkantoren. Recent nog werd het 50e Belgische kantoor geopend in Overijse, meteen ook de 150e locatie in België, Nederland en Duitsland.

Foto Johan Weeldse Muntschat Reduc

2407 Goudprijs In Dollars

Wens je meer informatie of een interview?

Neem dan contact op met Jeroen Nedergedaelt bij Luna: jeroen@luna.be, +32 2 658 02 96 of +32 485 64 82 36 of Pjotr Hoogendoorn, Senior Communicatieadviseur, +31 06 52 35 64 00 of pjotr.hoogendoorn@goudwisselkantoor.nl

Over Goudwisselkantoor

Goudwisselkantoor is een internationaal familiebedrijf dat al vier decennia actief is in edelmetalen en andere objecten zoals sieraden, horloges, zilverwerk, diamanten, munten en bankbiljetten. Naast het aan- en verkopen van goud, zilver en munten heeft de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) aan Goudwisselkantoor de status van officiële wisselinstelling toegekend. Dat houdt in dat men in één van de 50 Goudwisselkantoren in België terecht kan om vreemde valuta – zowel munten als bankbiljetten – naar euro in te wisselen, óók als deze niet meer in omloop zijn.

Goudwisselkantoor heeft in totaal 150 vestigingen in Europa waarvan 50 in België.

Voor meer informatie: www.goudwisselkantoor.be