Blog lezen

Lezen, hoe doe je dat weer?

Het leven kan chaotisch zijn. In mijn geval heeft vooral de aanwezigheid van een acht maanden oude baby daarmee te maken. Die begint luidkeels te wenen als je net in de douche staat en vervangt je wekker door hysterisch gebrul rond 05.00 uur ‘s ochtends. Een avond thuis tv-kijken voelt al snel aan als een feest, zelfs op vrijdagavond. Koffiedrinken en haastig eten met één hand, wordt daarentegen letterlijk een koud kunstje.

Heb je geen kinderen? Dan kom je misschien laat en uitgeput thuis door een veeleisende job. Een druk leven leiden, lijkt alvast iets van deze tijd te zijn. Voel je dus niet alleen.

En dan word je wakker geschud…

Naarmate de tijd vordert, aanvaard je de situatie gelukkig meer en meer. Alles went. Maar dan krijg je opeens een dik, leuk boek cadeau. Of word je op Instagram geconfronteerd met fiere ‘#reading moms’. Je raakt in de war en vraagt je af hoe mensen dat doen. De tijd nemen om zich even onder te dompelen in romantische fictie, een tijdschrift of de krant. Wat mij betreft, wil ik daar met plezier een persoonlijk streefdoel van maken. Communicatie met de buitenwereld is belangrijk, zeker voor iemand die in een communicatiebureau werkt en ooit een leuk sociaal leven had.

De weg naar succes

Gelukkig zijn er mensen bij wie het leven altijd op rolletjes loopt om je tips te geven en gerust te stellen. Ik deed dus navraag.

  • Organiseer jezelf
    Leg dat boek op het toilet en blijf bij elk bezoek wat langer zitten. Of probeer wat vroeger naar bed te gaan en dan nog even te grijpen naar leesvoer. Indommelgevaar ligt wel op de loer. In de auto kan je eventueel podcasts of luisterboeken opzetten. Als je een partner hebt, of hecht familielid, maak er gebruik van. In tijden van nood is dat toegelaten. Wissel de ochtenden af om de krant te lezen. Of probeer in het weekend bij te lezen en je schade in te halen. De actualiteit boet er dan wel bij in natuurlijk.
  • Kiezen is verliezen, maar een mens moet erdoor
    Elk half uur dat je niet met afwezige blik door je sociale media scrolt of ondermaatse reality-tv bekijkt, kan je anders benutten. Niet eenvoudig want moeheid en scrollen of tv-kijken, gaan spijtig genoeg goed samen. Doe af en toe maar oogkleppen aan en negeer iPads, tv’s, rommel en afwasbergen. Een mens kan niet alles doen, dus je moet prioriteiten stellen.
  • Stel realistische doelen
    Huur maar één boek in de bib. Die onaangeroerde stapel frustreert alleen maar. Als je minder verwacht, ben je sneller tevreden. De hoofdpunten van het radionieuws brengen je toch al oppervlakkig op de hoogte van wat er gebeurt in de wereld. Ga op vakantie en lees 1/10 van wat je normaal zou lezen, maar hé, je hebt het toch maar gehad.

Leve optimisme

Naast de opbeurende en hoopgevende reacties, zijn er natuurlijk ook die van de neerslachtigen. Opmerkingen als ‘na twee jaar gaat het beter’ en ‘mijn kinderen hebben nooit goed geslapen’, of ‘ik had het je toch gezegd’, doen er geen goed aan. Vandaar dat ik zo’n uitspraken naïef ontken of negeer. Er is altijd een waterkans dat jij zelf geluk hebt. Het kan! Je kan beter daarvan uitgaan dan het licht aan het einde niet meer te willen zien. Gelukkig kan een mens vaak veel meer aan dan gedacht. Je staat ervoor en gaat erdoor! En vroeg of laat wandel jij ook weer de bib uit met een stapel goede leesvooruitzichten.