10 voor taal

10 voor taal: onze favoriete online taalhulpjes

Schrijven is een kunst. Foutloos schrijven kan je leren. Maar zelfs de beste schrijvers kunnen af en toe wel steun gebruiken. We delen graag onze geheime wapens voor copywriting met jou: online taalhulpmiddelen. Want soms slaat de twijfel toe en dan bieden deze onzichtbare assistenten de oplossing.

 1. De Taaltelefoon
  Was het nu ‘ervan uitgaan’, ‘er vanuit gaan’ of ‘er van uit gaan’? De website van de Taaltelefoon is een mekka voor copywriters. De Taaltelefoon – de taaladviesdienst van de Vlaamse overheid – beantwoordt vragen over onder andere spelling, grammatica, woordgebruik, formulering en stijl. Je kan de dienst bellen om hen je taalkwestie voor te leggen of de website bekijken die een schat aan informatie bevat.Varianten: Taaladvies.net (Nederlandse Taalunie), VRT-Taalnetde Taaladviesdienst van het Genootschap Onze Taal.Ook leuk: inschrijven op de mails met taaltips, -weetjes of -testjes van de verschillende adviesdiensten.
 2. Synoniemen.net
  Omdat tien keer het woord ‘goed’ gebruiken nu eenmaal geen vlotte tekst oplevert. Synoniemenwoordenboeken brengen redding. Deze website staat standaard in de favorietenbalk van iedereen die regelmatig een goede tekst schrijft.
 3. Woordenlijst
  Het ideale taalhulpmiddel voor de twijfelaars onder ons: piramide of pyramide? Gevlei of gevlij? Veten of vetes? Het hand of de hand?De woordenlijst geeft van elk woord de juiste spelling, de woordsoort en bij zelfstandige naamwoorden ook het bijpassende lidwoord, het geslacht, het meervoud en de verkleinvorm. Bij werkwoorden en bijvoeglijke naamwoorden volgt de juiste spelling van de verbuiging ervan.De Woordenlijst Nederlandse Taal is beter gekend in boekvorm als ‘het Groene Boekje’.Vergelijkbaar: http://spellingsite.nu/ (een onafhankelijke spellingsite gemaakt door de Taaladviesdienst van het Genootschap Onze Taal).
 4. De Schrijfassistent
  Als je eenmaal je tekst zo creatief mogelijk hebt gemaakt, met de juiste spelling en grammatica, bestaat er ook nog een hulpmiddel om een laatste check te doen. De Schrijfassistent is een online schrijfhulp ontwikkeld door het Instituut voor Levende Talen (ILT) van de KU Leuven, in samenwerking met de VRT en De Standaard. De schrijfhulp biedt ondersteuning tijdens het schrijfproces. Je kleeft een tekst in de webpagina, selecteert de tekst die je wilt controleren en klikt op de checks onder het tekstvak. De Schrijfassistent controleert de spelling, kijkt de stijl van de tekst na (herhaling, passief, toon, naamwoordstijl) en geeft taaltips.Varianten: http://schrijfassistent.standaard.be/

Ken jij nog onmisbare taalhulpmiddelen die in dit lijstje passen? Laat het ons weten in het commentaarveld hieronder!