Trevi Trust Monitor: huren en nieuwbouw worden duurder in 2023

door Luna

Persbericht

Contact communicatiepartner:
Aurélie Decoster bij Luna
Mobile: +32 495 59 38 00
aurelie@luna.be

Trevi Trust Monitor: huren en nieuwbouw
worden duurder in 2023

  • De vertrouwensbarometer daalt met 0,9% naar 101,9;
  • 12% meer panden verhuurd in 2022 tegenover 2021;
  • Duitsers vinden hun weg naar Belgische vastgoedmarkt.

Brussel, 19 januari 2023 – Residentieel vastgoedspecialist Trevi brengt de Trevi Trust Monitor (TTM), barometer voor het vertrouwen in vastgoedmarkt, uit voor het vierde trimester van 2022. Die gaat van 102,8 in Q3, naar 101,9 in Q4. De grote trends zijn de stijging van de vraag naar huurwoningen en van de huurprijzen; en de stijgende interesse in maar ook prijzen van bouwgronden en nieuwbouw. Trevi zag zijn verhuurmarkt stijgen met 12% in 2022. Een interessante evolutie is verder dat Trevi vaststelt dat onze oosterburen hun weg naar ons vastgoed vinden, gezien de torenhoge vastgoedprijzen in Duitsland.

De resultaten van de Trevi Trust Monitor voor het vierde trimester tonen dat huren aan populariteit won in 2022. De huurprijzen stegen ook wel, door de grotere vraag, en ook door de indexering van de huurprijzen (en voor de eigenaars van het KI). Er was ook meer interesse in nieuwbouw; Trevi ziet een stijgende vraag naar bouwgronden. Vooral nieuwe rijhuizen en driegevelwoningen zullen volgens hen populair zijn de komende jaren. Want bouwen is ook wel flink duurder geworden.

Kim Ruysen, Managing Director van Trevi, legt uit: ‘Bouwen is vaak makkelijker en sneller dan renoveren, zeker op het vlak van energiezuinigheid en voor een wat ouder huis. En de energiescore bleef, net zoals in Q3, een essentiële factor. We voorzien dus in 2023 een verdere stijging van de prijzen van de bouwgrond. Maar bouwmaterialen zijn ook 20 à 30% duurder geworden, en de koopkracht van de Belgen is gedaald door de duurdere energie en de inflatie in het algemeen. De leencapaciteit is daarnaast gedaald door de duurdere hypotheekleningen. Voor wie daar (nog) niet de middelen voor heeft, is huren dan ook een populaire optie. We voorzien dus in 2023 ook een verdere stijging van de huurprijzen.

De trend van Q3 2022 zet zich verder in Q4: de vastgoedmarkt koelt verder af

De resultaten van de TTM bevestigen dat de vastgoedmarkt afkoelt. Het aantal aanvragen van kopers (voor eigen gebruik) en investeerders daalt en het aantal panden op de markt blijft stabiel. De TTM daalt concreet met 0,9% in vergelijking met het vorige trimester. Het resultaat van de TTM ging namelijk van 102,8 in het derde trimester, naar 101,9 in het vierde trimester van 2022.

Energiescore blijft cruciaal

Het wordt in dit trimester nog duidelijker in het Trevi-netwerk dat potentiële kopers het energetisch verbruik van een pand cruciaal vinden. De meeste potentiële kopers willen een pand met een EPC-score van A, B of C, of in het algemeen een pand in uitstekende staat. De verkooptermijnen voor een pand met een hoge EPC-score (A, B of C) verkopen meestal binnen de maand, terwijl panden met een lagere EPC-score ongeveer 3 maanden in portefeuille blijven.

Volgens Statbel zijn de prijzen van rijhuizen en driegevelwoningen, op 11 jaar tijd gestegen met 40%, tot gemiddeld €252.000. Daarnaast merkt Trevi op dat onderhandelingen wel mogelijk zijn. Voor panden met een EPC-score van A of B, ontvangt Trevi biedingen van kopers die gemiddeld tot maximaal 3% onder de vraagprijs liggen. Voor panden met een EPC-score van C of lager, kunnen de biedingen soms tot 10% onder de vraagprijs zakken.

De gemiddelde hypotheekrente voor particulieren is daarnaast op 7 maanden tijd verdubbeld. De gemiddelde variabele hypotheekrente voor 1 jaar met een quota van 80% voor de hierboven vermelde gemiddelde woningprijs van 252.000 euro, ging van 1,74% in mei 2022 naar 3,53% in december 2022. Dit komt overeen met een verhoging van de maandelijkse betaling op 20 jaar van €1.135 naar €1.454, met andere woorden een stijging van 28%.

Onze vastgoedagentschappen stellen vast dat er meer panden verhuurd werden in 2022 dan een jaar eerder. Concreet is het aantal transacties met 12% over heel 2022. Dit is een opvallende tendens die zich zal verderzetten in 2023. Ook de huurprijs steeg gemiddeld met 4% in 2022. Dit biedt meer opportuniteiten voor investeerders, zolang de overheid natuurlijk huuropbrengsten niet fiscaal belast, wat investeringen in de vastgoedmarkt zou ontmoedigen’, besluit Ruysen.

Belgische vastgoedmarkt trekt Duitsers aan

Het Trevi-agentschap in Eupen merkt verder een zeer opvallende trend op. Steeds meer Duitsers lijken hun weg te vinden naar de Belgische vastgoedmarkt. De gemiddeld lagere kostprijs van panden in België spreekt onze oosterburen met name aan. De interesse van Duitsers in de Belgische vastgoedmarkt, aan de landsgrens, is er altijd wel al het geweest, maar is nu duidelijk toegenomen. Ongeveer 8 op de 10 kopers die vandaag in het Duitstalig landsgedeelte een pand aankopen, zijn Duitsers.

Voor de redacteuren

De Trevi Trust Monitor (TTM) is een vastgoed vertrouwensbarometer gebaseerd op de meningen van de 35 Trevi-agentschappen verspreid over Brussel, Vlaanderen en Wallonië.
Concreet wordt de TTM berekend aan de hand van verschillende vragen over vier onderdelen, namelijk:

  1. De evolutie van de aanvragen van potentiële kopers (voor eigen gebruik) en investeerders;
  2. De vraag naar de verschillende vastgoedtypes (appartementen met 1, 2 of 3 of meer kamers en huizen met 3, 4 of 5 of meer kamers);
  3. De verwachting van de prijsevolutie voor huizen (met tuin), appartementen en bouwgronden;
  4. De verwachting van het transactievolume per vastgoedtype (huizen (met tuin), appartementen en bouwgronden).

Grafiek 1: evolutie van de Trevi Trust Monitor Q1-Q4 2022


Grafiek 2: cijfers van Eurostat, gepubliceerd door Statbel, over de vastgoedindex
in België en in de buurlanden

 

Aan de redacties:

Wens je meer informatie of een interview? Neem dan contact op met
Aurélie Decoster bij Luna: via GSM +32 495 59 38 00 of via mail aurelie@luna.be


Over Trevi

Trevi maakt deel uit van de Emeria-groep. De Emeria-groep verenigt in heel Europa merken die gespecialiseerd zijn in aan- en verkoop, beheer van mede-eigendom, verhuurbeheer en vastgoedbeheer, en een aanbod aan vastgoeddiensten aanbiedt, gaande van plaatsbeschrijvingen en technische diagnoses tot verzekeringsmakelaardij, beveiliging, onderhoudswerken in mede-eigendommen of de verkoop van gebouwen.

In 2021 heeft Trevi 4118 transacties uitgevoerd in nieuw en bestaand residentieel vastgoed.

Met haar merken Trevi, OP, Smart Syndic en Esset ondersteunt Emeria dagelijks meer dan 22.218 klanten in elke fase van hun leven. Dit gaat van de eerste keuze om een pand te huren of te kopen, om er te gaan wonen, erfgoed op te bouwen, een bedrijf op te zetten of een inkomen aan te vullen.

Emeria is de nummer 1 in het beheer van mede-eigendommen, verhuurbeheer en vastgoedverhuur in België, Frankrijk en Duitsland, en nummer 2 in Zwitserland. Emeria is ook aanwezig in Luxemburg en is ook een van de Europese leiders op het gebied van vastgoedbeheer.

Voor meer informatie: https://www.Trevi.be/