Resto du Cœur doet een nationale oproep voor voedseldonaties in België

door Luna
Resto du Cœur

Persbericht

Contact communicatiepartner:
Isabelle Schmit bij Luna
Tel. : +32 2 658 02 93
GSM : +32 495 59 38 06
isabelle@luna.be

Resto du Cœur doet een nationale oproep
voor voedseldonaties in België

Triest record voor de Federatie van de Resto du Cœur van België:
1.367.187 maaltijden uitgedeeld in 2022

Fernelmont, 6 maart 2023 – Resto du Cœur, één van de pijlers van de voedselhulp in heel België, doet een nationale oproep tot donaties om hun voedselvoorraden aan te vullen. De Federatie van de Resto du Cœur wil zo de recordtoename van de vraag naar voedselhulp compenseren en evenwichtige maaltijden aanbieden aan de begunstigden. Het aantal uitgedeelde maaltijden steeg in het 4de kwartaal met 32% ten opzichte van het 3de kwartaal van 2022. Daarnaast is het aantal uitgedeelde maaltijden in 2022 in het 4de kwartaal met 17% gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Resto du Cœur België ziet de vraag naar voedselhulp opnieuw sterk toenemen. De Federatie lanceert daarom haar jaarlijkse ‘Nationale Voedselinzameling’ om haar voedselvoorraden aan te vullen. Deze inzamelingsactie vindt in supermarkten plaats op 10 en 11 maart en online van 6 maart tot en met 2 april.

Jean-Gérard Closset, voorzitter van de Federatie van de Resto du Cœur van België, verklaart: ‘In 2022 maakte de Nationale Voedselinzameling het – dankzij de vrijgevigheid van donateurs – mogelijk om meer dan 13 ton aan voedingsmiddelen in te zamelen op de 13 inzamellocaties. Het was een succes. Daarom herhalen we de actie dit jaar in 24 winkels. Deze actie is des te noodzakelijker gezien de omvang van de crisis. Ondanks de inflatie en de daling van de voedseldonaties, doet Resto du Coeur er alles aan om de kwaliteit en hoeveelheid van de maaltijden en voorgestelde pakketten die aan de begunstigden worden aangeboden, te behouden.’

Door de prijsstijging van levensmiddelen en de zeer hoge energierekeningen is de koopkracht van veel huishoudens sterk gedaald. Het is dubbel zo hard voor mensen die zich al in een situatie van armoede bevinden en een zeer moeilijke situatie om te aanvaarden voor diegenen die er nu voor de eerste keer mee te maken krijgen.

Een triest record van uitgedeelde maaltijden

Resto du Cœur België merkt op dat het 1ste kwartaal van 2022 gekenmerkt werd door een lichte daling van het aantal bezoekers, wat hoop gaf op een mogelijke positieve ontwikkeling, maar dat verdween snel. Het aantal uitgedeelde maaltijden in het 4de kwartaal steeg met 32% ten opzichte van het 3de kwartaal van 2022. Daarnaast steeg het aantal uitgedeelde maaltijden in 2022 in het 3de kwartaal (+1%) en in het 4de kwartaal (+17% ) in vergelijking met 2021.

In 2022 werden in totaal 1.367.187 maaltijden uitgedeeld. Een nieuw triest record voor de Federatie van de Resto du Cœur van België. In 2021 werden er 1.350.081 maaltijden uitgedeeld. Opnieuw meer dan het dubbele van het aantal uitgedeelde maaltijden in vergelijking met het referentiejaar 2019.

De vooruitzichten voor 2023 blijven zorgwekkend gezien de sombere sociaal-economische situatie en het aantal geserveerde maaltijden dat niet lijkt te dalen.

In deze context hoopt Resto du Cœur zoveel mogelijk essentiële levensmiddelen, food en non-food, te verzamelen om hun snel slinkende voorraden aan te vullen.

Een nationale voedselinzameling in supermarkten en online

Op 10 en 11 maart zullen de vrijwilligers en de medewerkers van Resto du Cœur donateurs ontmoeten in 24 supermarkten om zowel voedingsmiddelen als gezondheids- en hygiëneproducten in te zamelen:

  • Albert Heijn in Oostende;
  • Aldi in Champion, Dour, Gembloux, Jambes, Malonne, Namen, Naninne, Quiévrain, Suarlée/Flawinne en Wépion;
  • Carrefour in Bierges en Bergen (Grands Prés);
  • Colruyt in Boncelles en Herstal;
  • CORA in Anderlecht, Châtelineau, Hornu, La Louvière, Rocourt en Sint-Lambrechts-Woluwe;
  • Intermarché in Auvelais en Tamines;
  • Proxi Delhaize in Velaine-sur-Sambre.

De vrijwilligers en de medewerkers van Resto du Cœur zullen klanten de mogelijkheid bieden om op basis van hun eigen vermogen een vrijgevige en solidaire schenking te doen voor diegenen die het nog meer nodig hebben.

Op het gebied van voeding is er een acuut tekort aan bepaalde producten die lang houdbaar zijn (fruit, groenten of vis in bokaal, kant en klare maaltijden of maaltijden in sauzen) en droge voedingsproducten zoals bloem, suiker, rijst, pasta, puree, zout, olie, melk, etc.). Snacks of ontbijt kunnen ook toegevoegd worden om het voedselpakket compleet te maken (chocopasta, cornflakes, koekjes, sapjes, koffie, thee, confituur, honing, fruitcompotes, etc.). De vrijwilligers hopen ook non-food in te zamelen die nodig zijn voor de basishygiëne (bijvoorbeeld: zeep, tandpasta, tandenborstels, hygiënische beschermingsproducten, deodorant, shampoo en douchegel) of specifiekere producten zoals babybenodigdheden (vochtige doekjes, anti-irritatiezalf, luiers en groeimelk).

Voor kandidaat-donateurs die niet aanwezig kunnen zijn op 10 en 11 maart, biedt Resto du Cœur tot 2 april een interactieve voedselinzameling aan op zijn website www.restosducoeur.be/nl. In slechts een paar klikken hebben donateurs toegang tot een virtuele boodschappenlijst waar ze levensmiddelen en/of productenkits (hygiëne & lichaam, huis en baby) kunnen selecteren. Deze boodschappenlijst is gecreëerd op basis van de producten die momenteel het meest ontbreken. De fondsen die ingezameld worden tijdens de nationale actie zullen door de Federatie herverdeeld worden over alle 19 sociale restaurants van Resto du Cœur België, alsook over de Mobiele Resto du Cœur.

Financiële donaties kunnen gestort worden op de volgende zichtrekening: BE44 2400 3333 3345 met de mededeling ‘Inzameling 2023’. Voor elke schenking van €40 of meer wordt een fiscaal attest op naam van de schenker afgeleverd. Weet ook dat jouw gift in 2023 tot 45% fiscaal aftrekbaar is.

Ter attentie van de redactie:

Gelieve steeds het correcte logo te gebruiken, namelijk dat van de Federatie van de Resto du Cœur van België (en niet het Franse logo, waarvan het gebruik in ons land niet is toegestaan).

Wens je meer informatie of een interview met de Federatie van de Resto du Cœur van België? Neem dan contact op met Isabelle Schmit bij Luna: isabelle@luna.be, +32 2 658 02 93 of +32 495 59 38 06.

Over de Federatie van de Resto du Cœur van België

De Federatie van de Resto du Cœur van België werd opgericht in 1991. Het is een vereniging zonder winstoogmerk die een reeks diensten aanbiedt om tegen uitsluiting te strijden: voedselhulp, onderwijs, huisvesting, gezondheidszorg en ruimtes voor ouders met baby’s.

De Federatie van de Resto du Cœur van België telt momenteel 19 sociale restaurants: 13 in Wallonië (Aarlen, Bergen, Charleroi, Gembloux, La Louvière, Luik, Marche, Moeskroen, Namen, Quiévrain-Honnelles, Val de Sambre, Verviers, Waver), 4 in Vlaanderen (Aarschot, Assenede, Oostende, Tienen) en 2 in Brussel (Laken en Sint-Gillis) naast 5 satellietvestigingen verspreid over heel België. Drie Mobiele Resto du Cœur bezorgen daarnaast voedselpakketten op locatie in Brussel en Wallonië.

Resto du Cœur bestaat uit een team van ongeveer 100 medewerkers en bijna 500 vrijwilligers.

Voor meer informatie: http://www.restosducoeur.be/nl