LCL Data Centers, eerste Belgische datacenterbedrijf met noodgeneratoren op biobrandstof

door Luna
LCL Your Data Center

Persbericht

Contact communicatiepartner:
Aurélie Decoster bij Luna
Mobile: +32 495 59 38 00
aurelie@luna.be
Persberichten LCL

LCL Data Centers, eerste Belgische datacenterbedrijf
met noodgeneratoren op biobrandstof

LCL Brussels-West gaat als eerste over tot HVO100 voor zijn generatoren

Aalst/Antwerpen/Diegem/Gembloux/Huizingen, 25 oktober 2022 – Datacenterspecialist LCL is het eerste datacenterbedrijf in België dat biobrandstof, meer bepaald HVO100, gaat gebruiken voor zijn noodgeneratoren. Deze brandstof zal in eerste instantie in één van de datacenters gebruikt worden. LCL heeft momenteel al geïnvesteerd in zes nieuwe generatoren van 2,25 MVA die zullen draaien op HVO100 voor LCL Brussels-West in Aalst. In een volgend stadium wil LCL alle generatoren in zijn vijf datacenters op HVO100 laten draaien.

Deze investering kadert volledig binnen het Science Based Targets initiative (SBTi) dat LCL eind november 2021 ondertekende om de uitstoot van broeikasgassen van zijn datacenters te verminderen en de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C. HVO100 is een duurzaam alternatief voor gewone diesel waarbij 90% minder CO2-uitstoot wordt geproduceerd. Met het gebruik van deze biobrandstof voor de noodgeneratoren in zijn datacenter te Aalst, zet LCL dus een meetbare stap vooruit om deze SBTi-doelstellingen te halen. Concreet heeft dit een impact van 72 ton CO2-reductie of 4,60% op Scope 1.

Keuze voor biobrandstof

LCL Data Centers heeft er bewust voor gekozen om voor alle nieuwe generatoren vanaf nu over te stappen naar generatoren op biobrandstof, HVO100. HVO100 wordt gemaakt van 100% hernieuwbare grondstoffen die niet voor voedseldoeleinden worden gebruikt: plantaardige (o.a. gebruikt frituurvet) en dierlijke olie, afval en houtpulp. In de gebruikte procestechnologie worden ze bewerkt met waterstof. LCL Brussels-West, het datacenter in Aalst, is als eerste aan de beurt. Daar zijn er op dit moment acht noodgeneratoren aanwezig, waarvan zes nieuwe generatoren van 2,25 MVA op HVO100 en twee andere (oudere) generatoren van 1 megawatt.

De noodgeneratoren worden enkel ingezet bij maandelijkse testen waarbij de elektriciteit afgezet wordt of bij een werkelijke panne. Bij een dergelijke test bekijken de technici van LCL of alle back-up systemen effectief correct en snel blijven functioneren.

‘Door het gebruik van HVO100 wordt de CO2-uitstoot van de generatoren met 90% verminderd. In het algemeen betekent dit een CO2-reductie van 72 ton. HV0100 is dus met andere woorden volledig hernieuwbaar’, verklaart Laurens van Reijen, managing director van LCL Data Centers.

Voortrekkersrol op vlak van duurzaamheid

In eerste instantie koos LCL Data Centers voor een uitbreiding van de bestaande infrastructuur van zijn datacenter te Aalst met nieuwe generatoren op HVO100. Naar de nabije toekomst toe wil het datacenterbedrijf ook de huidige dieselgeneratoren omzetten op deze biobrandstof.

LCL bevestigt hiermee zijn voortrekkersrol in de datacentersector. We doen veel inspanningen om een voorbeeld te zijn voor andere Belgische en Europese datacenterspelers. Op die manier hopen we ook een signaal te geven aan onze bestaande en potentiële leveranciers om hun eigen organisatie duurzamer te maken. Enkel door er allemaal samen voor te gaan, kunnen we een verschil maken’, concludeert van Reijen.

Samenwerking met Eneria

Voor haar duurzaamheidsbeleid koos LCL er bewust voor om met een gelijkgezind bedrijf in zee te gaan. ENERIA, specialist in duurzame energievoorzieningen en noodstroominstallaties in België, werkt immers ook met het SBTi voor zijn eigen duurzaamheidsdoelstellingen.

Tim Bisson, directeur van Eneria Belux, legt uit: ‘We waren zeer enthousiast over de vraag van LCL Data Centers om hun noodgeneratoren op HVO100 te laten draaien. De CATERPILLAR-generatoren zijn bij ons volledig getest volgens de strenge voorschriften van het lastenboek van LCL. Concreet hebben we ze getest voor gebruik op diesel, HVO100 en ook de combinatie van beide brandstoffen samen. De conclusie was dat ongeacht welke brandstof we gebruikten, de performanties (vermogen, reactiesnelheid en emissies) van de generatoren volledig bewaard bleven. Het verbruik van de generatoren ligt ongeveer 5% hoger op HVO100. Dat komt door het kleine verschil in energiedichtheid tussen HVO100 en klassieke diesel. We zijn tevreden dat we kunnen bijdragen aan het verminderen van LCL’s CO2-uitstoot. Zo dragen wij op onze beurt ook een beetje bij tot het duurzamer maken van de bedrijven.

LCL Data Centers & Eneria tijdens de Factory Acceptance Test van de generatoren op HVO100

Aan de redacties:

Wens je meer informatie of een interview? Wil je graag een rondleiding door LCL Brussels-West om de nieuwe noodgeneratoren te zien? Neem dan contact op met Aurélie Decoster bij Luna: via GSM +32 495 59 38 00 of via mail aurelie@luna.be

Over LCL

LCL biedt haar klanten en partners jarenlange ervaring en knowhow op het vlak van datacenters en colocatie. Het bedrijf heeft vijf onafhankelijke datacenters: in Aalst (LCL Brussels-West), Antwerpen (LCL Antwerp), Diegem (LCL Brussels-North), Gembloux (LCL Wallonia One) en Huizingen (LCL Brussels-South). Dankzij haar dynamisch team en gereputeerde dienstverlening is LCL de afgelopen jaren uitgegroeid tot een bedrijf met klanten in zowat alle sectoren.

Zowel multinationals als kleine en middelgrote bedrijven, overheden, internetbedrijven en telecomoperatoren doen een beroep op de diensten van LCL. Klanten hebben de keuze tussen meer dan 40 carriers én de LCL Cloud Exchange voor een optimale connectiviteit. Het bedrijf is Tier III-gecertificeerd en conform de standaarden ISO 27001, ISO 45001 en ISO 9001. LCL onderschreef de meest ambitieuze SBTi-doelstelling en is ISO 14001-gecertificeerd. Daarnaast behaalde LCL ook het ISAE 3000 en ISAE 3402 type II-rapport en het TIA-942 Rated-3 Facilities Certificaat.

Voor meer informatie: http://www.lcl.be/

Over ENERIA

Eneria is een dochteronderneming van de internationale groep Monnoyeur, en is gespecialiseerd in energie- en motoroplossingen. Eneria heeft een gerenommeerde expertise en knowhow ontwikkeld op het gebied van kant-en-klare energieoplossingen. De visie van Eneria is: “Mobilize our talents and expertise to deliver high end solutions to our customers shaping tomorrow’s energy landscape with clean and reliable power solutions”.

Eneria ontwerpt, installeert en onderhoudt deze installaties. Eneria kan een brede selectie van producten integreren, zoals generatoren voor noodstroom of productietoepassingen, warmtekrachtkoppelingen, UPS en motoren voor maritieme, industriële en olie- en gastoepassingen, batterijoplossingen, waterstofoplossingen, fotovoltaïsche panelen, thermische zonnepanelen, biomassa toepassingen en hybride systemen met opslag.

Op al deze gebieden biedt Eneria de beste expertise in de optimalisatie van energie en/of milieubescherming, en biedt dagelijks ondersteuning naar haar klanten op gebied van service, onderhoud, wisselstukken en contracten op lange termijn.

Voor meer informatie: http://www.eneria.be