Group S Logo

Persbericht

Contact communicatiepartner:
Jeroen Nedergedaelt bij Luna
GSM: +32 485 64 82 36
jeroen@luna.be
Group S-persberichten

Group S: extralegale voordelen blijven belangrijke troef bij rekrutering

Brussel, 20 februari 2024 – Het basisloon van werknemers wordt doorgaans aangevuld met een waaier aan extralegale voordelen. Deze vormen van alternatieve verloning zijn bijzonder aantrekkelijk voor de werkgever. Zij bieden graag een gevarieerd pakket extralegale voordelen aan de soms moeilijk te vinden kandidaten die zich aanbieden. Group S bundelt nieuwigheden en de meest courante extralegale voordelen in de nieuwste editie van het naslagwerk ‘Alternatieve verloning – hoe het loon van uw werknemers optimaliseren?’

Sommige voordelen kunnen ondertussen verplicht zijn via de sectorovereenkomsten, zoals een cao of specifieke arbeidsovereenkomst (o.a. maaltijdcheques, ecocheques, groepsverzekering). Sinds 2020 en de onvermijdelijke impact van de covidcrisis, blijft de populariteit van extralegale voordelen in stijgende lijn. Maaltijdcheques, de eindejaarspremie, een hospitalisatieverzekering en de zogenaamde 13e maand zijn daarbij de meest toegekende, maar ook fietsleasing en extralegaal verlof zitten in de lift.

Een bevraging bij een panel van legal advisors bij HR-dienstverlener Group S volgt die tendenzen. Dat verklaart ook Kathy De Taeye, één van die legal advisors bij Group S. Zij ziet de roep naar flexibiliteit sinds de covidcrisis als een blijver. Telewerk en glijdende uren maken dat smartphones, laptops en telewerkvergoedingen hoog blijven scoren, maar zij ziet ook andere stijgers. ‘Werkgevers polsen steeds vaker naar de mogelijkheden van het cafetariaplan en fietsleasing. Met een cafetariaplan krijgen medewerkers een budget om zelf een aantal extralegale voordelen te kiezen. Zo krijgen ze ook jaarlijks de optie om hun cafetariaplan bij te sturen op basis van eventuele veranderingen in hun leven. Kiezen voor alternatieve vormen van mobiliteit kan daar een voorbeeld van zijn. Op 1 januari 2024 werd de fietsvergoeding aanzienlijk verhoogd (€ 0,35 per kilometer in plaats van de huidige € 0,27).’

Nathalie Wellemans, legal advisor bij Group S, verwacht in 2024 geen grote revoluties qua extralegale voordelen : ‘De meest courante extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, de (intussen meer en meer elektrische) bedrijfswagen en het collectieve bonusplan (cao nr. 90) zijn nog steeds blijvers. Vaak zien werknemers dit min of meer als standaard. We adviseren de werkgevers, onze klanten, dan ook actief om verder te kijken dan het basisloon. Een compleet pakket, met een marktconform basisloon aangevuld met aangepaste voordelen, helpt om hen als aantrekkelijke werkgever in de arbeidsmarkt te zetten.’

Valentin Broquet & Dorotea Di Fiore voegen daar nog aan toe dat de vergoeding van de ‘kosten eigen aan de de werkgever’ populair blijft. Op zich hoeft dat niet te verbazen,’ klinkt het bij Group S, ‘maar sinds vorig jaar zijn werkgevers wel verplicht om telkens voor elk type onkostenvergoeding het totale bedrag van de onkostenvergoeding te vermelden op de fiscale fiche. Ondanks deze toegenomen administratie zien we op dit vlak (nog) geen daling.’

Om een helder beeld te krijgen van de mogelijkheden heeft Group S samen met Anthemis en LeA Uitgevers het boek ‘Alternatieve verloning’ uitgebracht. Dit boek geeft een duidelijk overzicht van de meest voorkomende alternatieve loonvormen. Elke loonvorm wordt apart onder de loop genomen. Dit boek is te koop voor €93 en is ook beschikbaar in het Frans: Les rémunérations alternatives.

Wens je meer informatie of een interview, neem dan contact op met Jeroen Nedergedaelt bij Luna: jeroen@luna.be, +32 2 658 02 96 of +32 485 64 82 36.
Je vindt alle persberichten van Group S op onze website via deze link

Over Group S

Group S is een HR-dienstverlener met centraal het sociaal secretariaat dat ongeveer 20 000 werkgevers ondersteunt in hun dagelijkse personeels- en loonadministratie. Naast het sociaal secretariaat heeft Group S ook een ondernemingsloket voor starters en een sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen.

Group S Management Services & Solutions ontwikkelt via dochterondernemingen toepassingen en software voor eenvoudige (loon)administratie en hr management binnen specifieke sectoren, zoals AAPI voor horeca en Pootsy voor de dienstenchequesector. Sinds 2019 maakt het kinderbijslagfonds van Group S ook deel uit van het overkoepelende fonds Kidslife.

Group S werd meer dan 80 jaar geleden opgericht. In 20 kantoren over heel België zijn ongeveer 700 medewerkers aan de slag. Elke maand worden zo’n 500 000 loonberekeningen uitgevoerd.