Snel getrouwd, lang berouwd?

Snel getrouwd, lang berouwd?

Al gehoord van het tv-programma ‘Blind Getrouwd’? Dat is een reality-programma waarin een aantal koppels in het huwelijksbootje treden, terwijl ze elkaar pas voor het eerst ontmoeten als ze hun jawoord geven.

In de achtste aflevering van ‘Blind Getrouwd’ waren we getuige van een mooi voorbeeld van het belang van goede communicatie in moeilijke situaties. We zagen de relatie van een van de 5 koppels afstevenen op een regelrecht dieptepunt. Mike en Marjolein begonnen nochtans heel gelukkig aan hun liefdesexperiment. Al van het moment dat ze elkaar voor het eerst zagen, spatte de liefde van het scherm. In de loop van de huwelijksreis sloeg de bui helaas om. De twijfel leek toe te slaan bij Marjolein en het aanvankelijke enthousiasme veranderde in een soort van angstige beklemming.

Dat Marjolein de relatie zou willen stopzetten kwam dan ook niet geheel onverwacht. Maar plots nam ze een erg koude en zwijgzame houding aan. Ze communiceerde ook niet duidelijk wat het probleem was. Toen Mike een mogelijke oorzaak van hun relatiedip opperde: “we communiceren op verschillende manieren”, kreeg hij enkel een verbaasde gelaatsuitdrukking als antwoord. Non-verbaal maakte Marjolein duidelijk dat zij er anders over dacht. Klare taal sprak ze niet.

Een stroom van verontwaardigde kijkersreacties overspoelde de sociale media. Dat Mike zo zachtaardig overkomt en Marjolein als life coach hoge verwachtingen creëerde, gooide olie op het vuur. Wetende dat kijkers maar enkele van de vele beelden te zien krijgen, is er toch voorzichtigheid geboden bij het vellen van oordelen.

Er vallen enkele lessen te trekken uit wat we zagen in ‘Blind Getrouwd’:

  1. Communiceer transparant, eerlijk en met respect. Op die manier creëer je begrip voor je eigen situatie en kan je frustraties bij de andere proberen weg te nemen. Goede argumenten kunnen daarbij helpen om je visie te onderbouwen.
  2. Hou je lichaamstaal in de gaten: die zegt vaak meer dan je zou willen en denken. Zo doe je er bijvoorbeeld goed aan om oogcontact te (blijven) maken, ook al heb je de neiging om weg te kijken bij moeilijke momenten. Oogcontact maken straalt namelijk vertrouwen uit naar je gesprekspartner.
  3. Pas je communicatie aan aan je gesprekspartner (of doelgroep). Afhankelijk van met wie je waarover communiceert, kleed je je boodschap anders in. Gevoeligere ontvangers verkiezen misschien een indirecte aanpak, terwijl anderen de voorkeur kunnen geven aan zeer directe communicatie.
  4. Aanvaard dat meningsverschillen altijd kunnen voorkomen. Probeer te achterhalen vanwaar de ander zijn standpunt komt en zoek naar compromissen. Leef je vooral in in de andere zijn gevoelswereld en probeer het gesprek zo constructief mogelijk verder te zetten.

Tot slot geven we graag nog het advies mee om voldoende na te denken voor te communiceren, zeker in de context van sommige kijkersreacties. Uitspraken kunnen hard aankomen en zeker op sociale media. Alle deelnemers verdienen op z’n minst respect en waardering voor hun gedurfde beslissing om deel te nemen aan zo’n avontuur. Ons zou zo’n deelname op z’n minst enorme hoeveelheden bloed, zweet en tranen kosten!