Priesters zijn ook maar mensen

Priesters zijn ook maar mensen

Na 7 weken in spanning gekeken en gegist te hebben, werd zondag de echte mol van 2018 onthuld: priester en godsdienstleraar Pieter. Een verrassing voor menig kijker. Dat een priester in de rol van verrader gecast zou worden, leek te vanzelfsprekend om waar te zijn… De ideale keuze dus voor de programmamakers. De mol slaagde bovendien met glans in zijn opdracht. Er werd immers, vooral in het begin, erg weinig geld binnengehaald voor de groepspot en de priester leek daarbij allerminst verdacht.

Pieter kwam vooral sympathiek, joviaal en eigentijds over. Eigenschappen die we niet meteen associëren met priesters. De kerk mag blij zijn met de kennismaking van het grote publiek met priester Pieter. Los van zijn sluwe en misleidende acties tijdens het spelprogramma, toont hij ons dat priesters (en godsdienstleraars) ook maar gewone mensen zijn, net zoals wij allemaal. Sociale mensen die af en toe eens goed vloeken en wel eens een cocktail drinken. Het wereldvreemde imago is er bij deze wat afgeschud en de katholieke kerk krijgt zo een iets modernere uitstraling. Gratis reputation marketing, meer moet dat niet zijn.

In het licht van de vaak eerder negatieve berichtgeving over de kerk, komt een voorbeeld van priesterschap zoals dat van Pieter het beeld van de katholieke kerk zeker ten goede. Een goed imago vormt bovendien een extra wapenschild voor minder positieve, toekomstige berichtgeving. Zo zal een instelling met een goede reputatie minder hard afgerekend worden op eventuele misstappen. Sterk staan is dus de boodschap. De uitdaging daarbij is om consistent en geloofwaardig over te komen. Mensen geloven niet meer in gekunstelde berichtgeving. In het geval van ‘De Mol’ was het geen bewuste intentie van Pieter om het beeld van de priester anno 2018 op te poetsen. Daardoor kan zijn sympathieke deelname des te meer vruchten afwerpen voor de kerk. Benieuwd of priester Pieter ook effectief meer volk naar de kerk zal krijgen…

Volgende zondag krijgen we nog te zien hoe hij als mol zijn sabotage concreet heeft aangepakt. Nog even tijd dus om te bekomen van deze verrassende uitkomst. Dat een andere sympathieke kerel, met name Lloyd, in de prijzen is gevallen, verzacht alvast de pijn van zo om de tuin geleid te worden en 7 weken op de foute mol te gokken. Het beoordelingsvermogen van sommige kijkers verbetert op dit vlak helaas niet met de jaren – ik spreek uit ondervinding.