Resto du Coeur

Persbericht

Contact communicatiepartner:
Isabelle Schmit bij Luna
Tel: +32 2 658 02 93
Gsm: +32 495 59 38 06
isabelle@luna.be

De ‘Restos du Cœur’ vragen hulp om hun maatschappelijke rol te kunnen verderzetten in coronatijden

De Belgische ‘Restos du Cœur’ (17 sociale restaurants):

  • Doen een oproep voor donaties om voedselhulp te kunnen blijven verzekeren;
  • Vragen de supermarkten om een significante schenking;
  • Vragen aan de overheid financiële hulp en de ordehandhaving aan hun voedselopslagplaatsen;
  • Bieden tijdelijk een afhaaldienst aan, volgens uitgebreide uurroosters.

Assenede, Brussel, Oostende, Tienen, 19 maart 2020 – De Belgische ‘Restos du Cœur’ vragen hulp om hun maatschappelijke rol verder te kunnen opnemen in deze coronatijden. De sociale restaurants Restos du Cœur, of restaurants van het hart, verstrekken voedselhulp op 17 plaatsen in heel België. Ze doen een algemene oproep om te doneren. En ze vragen aan de supermarkten om een significante schenking te doen van basisvoedingsmiddelen. Verder vragen ze aan de overheid financiële hulp en ook de ordehandhaving aan hun voedselopslagplaatsen. Gezien de eetzalen van de restaurants tijdelijk dicht zijn, bieden de Restos du Coeur een ‘takeaway’-dienst aan en hebben ze hun uurroosters uitgebreid om iedereen te kunnen ‘bedienen’.

Gezien de uitzonderlijke sanitaire maatregelen om de coronacrisis in te dijken, zijn ook de eetzalen van de sociale restaurants ‘Restos du coeur’ gesloten. Dit heeft natuurlijk grote gevolgen voor de vitale voedselhulp aan kansarmen. De voedselhulp is globaal stijgend en moet uiteraard in goede omstandigheden kunnen verlopen. Met dat doel zijn zowel logistieke en financiële als hygiënische aanpassingen doorgevoerd.

Financiële donaties kunnen worden gestort op rekening BE44 2400 3333 3345

Jean-Gérard Closset, Voorzitter van de Federatie van de Restos du Cœur: “De Belgische Restos du Cœur verzekeren de noodzakelijke dienst qua verdeling van voedselhulp over heel België. We zullen alles in het werk stellen om volledige maaltijden te blijven aanbieden aan wie er voor in aanmerking komt, zelfs nu onze eetzalen gesloten zijn. Onze voedselvoorraden slinken. We zullen dit moeten compenseren door bij te kopen aan de gewone winkelprijzen. En we verwachten nog een substantiële stijging van de vraag naar voedselhulp in de komende dagen en weken. Sommige andere voedselhulporganisaties sluiten immers, en de kansarmen die zij hielpen komen nu naar ons”, aldus nog Closset.

De Restos du Coeur roepen op tot algemene solidariteit

De Federatie van de Restos du Coeur verwacht de komende dagen een toename van het aantal kansarmen dat op hen beroep doet, en doet een algemene oproep tot donatie. We weten immers nog niet hoelang deze crisis zal duren.

Closset licht toe: “We hebben een solidariteitsplicht. Ons team bestaat uit vrijwilligers, maar ook uit donoren die ons steunen uit solidariteit. Wij roepen de distributiesector op om een donatie te doen van basisvoeding. We richten ons eveneens tot de overheid om per openingsdag een forfaitaire vergoeding uit te keren. Daarnaast vragen we de overheid ook om maatregelen te nemen om de ordehandhaving in onze distributiepunten en opslagplaatsen te verzekeren. Dit alles heeft tot doel om het uitdelen van de afhaalmaaltijden in alle rust te laten verlopen”, voegt Closset nog toe.

Op het vlak van voedsel is er behoefte aan producten die verbruikbaar zijn en verdeeld kunnen worden in individuele porties, inclusief dranken. Een compleet pakket bestaat uit één maaltijd per persoon binnen een gezin. Een maaltijd bestaat altijd uit de basisvoedingsmiddelen: zetmeelrijk voedsel, groenten en vlees of iets gelijkwaardigs. Indien mogelijk worden er ook snacks aan het pakket toegevoegd. Voedseldonaties zorgen voor het grootste deel van de voedselpakketten, maar de Restos du Coeur moeten vandaag ook zelf aankopen doen om de pakketten aan te vullen. Ze kopen bijvoorbeeld soep, brood, fruit, etc.

Een aangepast distributiesysteem: pakketten worden op afspraak bezorgd voor ieders veiligheid

De Restos du Coeur installeerden een afhaalsysteem op afspraak voor de distributie van voedselpakketten. De uren voor het afhalen van pakketten werden uitgebreid ten opzichte van de vroegere openingsuren van de eetzalen. Het bestaande distributiesysteem voor bepaalde regio’s, in samenwerking met de OCMW’s, werkt nog steeds via de foodtruck van de Restos du Coeur.

Sommige Restos du Coeur hadden al een afhaalsysteem en waren dus op de huidige crisis al voorzien, maar anderen waren dit niet. Deze laatsten moesten zich snel aanpassen en een systeem voor meerdere weken op te zetten. Om de bescherming van de kansarmen en de vrijwilligers te verzekeren, hebben de Restos du Coeur een reeks gezondheidsmaatregelen geïmplementeerd waaronder het verplicht dragen van handschoenen, het gebruik van hydroalcoholische gel, en het respecteren van een (fysieke) afstand tussen de kansarmen en de vrijwilligers. Iedereen die zich niet aan deze maatregelen houdt, wordt uitgesloten van de voedselhulp.

Wens je meer informatie of een interview, neem dan
contact op met Isabelle Schmit bij Luna:
isabelle@luna.be, +32 2 658 02 93 of +32 495 59 38 06

Over de Federatie van de Belgische Restos du Cœur

De Federatie van de Belgische Restos du Cœur werd opgericht in 1991. Het is een vereniging zonder winstoogmerk die een reeks diensten aanbiedt om tegen uitsluiting te strijden: voedselhulp, onderwijs, huisvesting, gezondheidszorg en ruimtes voor ouders met baby’s.

De Federatie heeft als doel om de naam en reputatie van de Belgische Restos du Cœur te promoten en te waken over het gemeenschappelijk handvest bij alle afdelingen. De Federatie helpt de verschillende afdelingen financieren dankzij de vrijgevigheid van het publiek en van partnerbedrijven.

De Federatie ontstond in 1985 op initiatief van de Franse komiek Coluche (Michel Colucci). Dit leidde in 1986 tot de opening van de eerste Resto du Coeur in België. De sociale restaurants bieden een gastvrije en aangename ruimte om mensen in precaire situaties en/of extreme armoede van voedsel te kunnen voorzien.

De Belgische Federatie van Restos du Coeur telt momenteel 17 sociale restaurants: 12 in Wallonië (Arlon, Charleroi, Gembloux, La Louvière, Liège, Marche, Mons, Mouscron, Namur, Quiévrain, Verviers, Wavre), 3 in Vlaanderen (Assenede, Oostende Tienen), 2 in Brussel (Sint-Gillis en Laken)en 4 vestigingen. De vestigingen zijn verspreid over heel België. Een foodtruck bezorgt daarnaast voedselhulp op afgelegen plaatsen in België waar bijna geen voedselhulp bestaat.

De Federatie bestaat uit een team van 80 werknemers en 600 vrijwilligers.

Voor meer informatie: https://www.restosducoeur.be/nl/