VUB gaat naar connectiviteit van 100 GB

door Luna

Persbericht

Communicatiepartner:
Isabelle Baens bij Luna
Tel: +32 2 658 02 94
Gsm: +32 497 73 73 67
Isabelle.baens@luna.be

VUB gaat naar connectiviteit van 100 GB
met LCL Data Centers

Exploderende datavolumes binnen onderzoek en onderwijs vergroten connectiviteitsbehoefte van VUB

Aalst, Antwerpen, Diegem, 12 december 2019 – Datacenterbedrijf LCL verwelkomt de Vrije Universiteit Brussel (VUB) als nieuwe klant in Diegem. De VUB koos, in samenwerking met connectiviteitspartner Belnet, voor LCL om een antwoord te bieden op de steeds grotere nood aan connectiviteit. Vooral de datavolumes in het kader van onderzoek nemen exponentieel toe, maar de VUB komt met deze connectiviteitsuitbreiding ook tegemoet aan de toenemende dagelijkse IT-noden van zijn vele studenten en personeelsleden.

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) doet voortaan beroep op een datacenter van LCL voor het verbeteren en uitbreiden van zijn connectiviteit. De universiteit wilde zijn beschikbare connectiviteit vergroten en was op zoek naar een stabiele redundante connectie. VUB investeert momenteel in de nodige IT-aanpassingen vanwege die grotere connectiviteitsbehoefte, die in de toekomst waarschijnlijk nog verder zal toenemen.

VUB geconfronteerd met twee tendensen

De VUB heeft meer concreet te maken met twee uitdagingen. “Enerzijds zijn de datavolumes aan het exploderen”, zegt Xavier Van Moen, Chief Information Officer bij VUB. “Er worden vooral in het kader van onderzoek steeds meer data gegenereerd, ze worden langer bewaard en ook meer opengesteld naar andere gebruikers toe. Daarnaast gebeurt onderwijs steeds vaker vanop afstand en worden er frequenter multimediatoepassingen voor ingezet. Onze netwerkconnecties moeten dus kunnen volgen qua performantie, en die grote datavolumes aankunnen.”

Anderzijds groeit de VUB momenteel zeer snel”, zegt Van Moen. “We zijn een van de grootste groeiers in het Vlaamse onderwijslandschap. Ook dit jaar schreven er zich 15% meer studenten in. We kunnen het ons niet veroorloven dat onze connectiviteit die groei niet kan bijhouden. Er gelden op de universiteit bovendien weinig limieten voor de studenten wat connectiviteit betreft.” VUB gaat naar een connectie van 100 gigabyte om de noden van zijn onderzoekers, studenten en personeelsleden te kunnen blijven faciliteren. De universiteit is op dat vlak een koploper in zijn domein in België.

LCL focust op klantenbehoeften in plaats van op het commerciële

De datacenterkeuze van VUB viel op LCL omwille van meerdere redenen. De aanpak van LCL en de manier waarop ze met hun klanten omgaan, is één van de belangrijkste daarvan. “De VUB is niet klein en niet enorm groot, en hetzelfde geldt voor LCL”, zegt Van Moen. “LCL is groot genoeg om een partij te zijn waarop je kan vertrouwen. Het is onder meer een stabiel, performant en milieuvriendelijk datacenter. Tegelijkertijd is het wel klein genoeg om een persoonlijke relatie te behouden met de klant. LCL behandelt zijn klanten niet zoals een afstandelijke datacentermastodont dat zou doen.

De communicatie tussen beide organisaties verloopt erg vlot volgens de VUB en het werd hen bovendien al snel duidelijk dat het de prioritaire focus van LCL was om een oplossing te zoeken voor de connectiviteitsuitdaging van de VUB. Het contractuele en commerciële aspect komt op de tweede plaats. Dat apprecieert de universiteit enorm.

Belnet, IT-steun en toeverlaat van VUB

VUB werkt samen met Belnet, dat eveneens aanwezig is bij LCL in Diegem. Door ter plaatse fysiek te kunnen aansluiten op Belnet, vermijdt de VUB bijkomende kosten. Belnet is het Belgische nationale onderzoeks- en onderwijsnetwerk dat internettoegang aan zeer hoge bandbreedte levert aan specifieke doelgroepen, met name het hoger onderwijs, onderzoekscentra en overheidsinstellingen, zowel federaal als regionaal, in België. Daarnaast biedt Belnet bijhorende en specifieke meerwaardediensten aan op het vlak van Cloud, Identity, Mobility & Federation en Trust & Security. Belnet staat ook in voor het BNIX-platform. Dat is het Belgische internetknooppunt waarop internetproviders, content providers, hostingbedrijven en grote ondernemingen in België IP-trafiek aan hoge snelheden kunnen uitwisselen. Via LCL Diegem zijn er 16 onderwijs- en overheidsorganisaties aangesloten op Belnet.

Ook Belnet heeft goede redenen om met LCL samen te werken. Belnet was in 2012 op zoek naar een datacenterpartner en stelde als overheidsdienst een lastenboek op om een geschikt datacenterbedrijf te vinden. LCL bleek de beste prijs-kwaliteitverhouding te bieden. Die kwaliteit werd geëvalueerd aan de hand van specifieke, strenge criteria, onder meer in verband met het aantal aanwezige operatoren, de continuïteit, de veiligheid en behaalde certificaten.

Toen we in 2012 een keuze moesten maken voor een datacenter, scoorde LCL al erg goed op vlak van veiligheid”, zegt Dirk Haex, technisch directeur bij Belnet. “Het datacenter was toen bijvoorbeeld al Tier III-gecertificeerd. Dat toont aan dat je erop kan vertrouwen. Dat LCL ondertussen nog bijkomende certificaten behaalde, heeft ons vertrouwen nog versterkt. Veiligheid is voor onze organisatie erg belangrijk, gezien onze klanten veel vertrouwelijke, private of onderzoeksgegevens genereren en uitwisselen. Bovendien is LCL, ondanks zijn groei, erg flexibel gebleven waardoor we snel kunnen schakelen indien nodig. Ook de algemene contacten met hen zijn erg constructief.

Wens je meer informatie of een interview, neem dan
contact op met Isabelle Baens bij Luna:
isabelle.baens@luna.be, +32 2 658 02 94 of +32 497 73 73 67

Over LCL

LCL biedt een jarenlange ervaring en knowhow op het vlak van datacenters en co-location. Het bedrijf heeft drie onafhankelijke datacenters: ten oosten van Brussel in Diegem, ten westen van Brussel in Aalst, en in Antwerpen.

Dankzij haar dynamisch team en gereputeerde dienstverlening is LCL de afgelopen jaren uitgegroeid tot een bedrijf met klanten in heel wat verschillende sectoren. Zowel multinationals als kleine en middelgrote bedrijven, overheden, internetbedrijven en telecomoperatoren doen een beroep op de diensten van LCL. Het bedrijf is Tier 3-gecertificeerd en conform de standaarden ISO 27001 en ISO 45001. LCL kiest ook resoluut voor duurzaamheid en is ISO 14001-gecertificeerd. Daarnaast behaalde LCL ook het ISAE 3000 en ISAE 3402 type II rapport.

Voor meer info: http://www.lcl.be

Over VUB

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij. De VUB werd opgericht in 1970. Voor het academiejaar 2017-2018 schreven zich 16 508 studenten in aan de universiteit.

Voor meer info: https://www.vub.be/