Transporeon: Transportprijzen dalen, terwijl dieselprijs stijgt en vervoerscapaciteit toeneemt

door Luna

Persbericht

Contact communicatiebureau:
Anne-Camille Bettens bij Luna
+32 658 02 96
+32 495 59 38 02
anne-camille@luna.be

Transporeon: Transportprijzen dalen, terwijl dieselprijs stijgt en vervoerscapaciteit toeneemt

De dertigste editie van de Transport Market Monitor door Capgemini Consulting en Transporeon beoordeelt de dynamiek van het Europese transport en goederenvervoer

Utrecht, 21 februari 2017 – Uit de dertigste editie van de Transport Market Monitor (TMM) van Transporeon en Capgemini Consulting blijkt dat de transportprijzen in het laatste kwartaal van 2016 met 0,6% zijn gedaald vergeleken met het derde kwartaal van 2016.

Andere opvallende resultaten uit het rapport zijn:

  • De prijsindex daalde met 0,6% in het vierde kwartaal van 2016 (index 94.5). Als we dit vergelijken met het indexniveau van het vierde kwartaal van 2015, zien we dat de prijsindex met 3.7% is gekrompen.
  • Vergeleken met dezelfde maand in 2015, tonen alle maanden van 2016 een daling van de transportprijzen.
  • De capaciteitsindex steeg naar een indexniveau van 93.6 (+10,3%) in het vierde kwartaal van 2016. Vergeleken met het vierde kwartaal in 2015, is de capaciteitsindex 5.7% hoger.
  • De dieselindex groeide in de laatste drie maanden van 2016 voor het derde kwartaal op rij en ging naar een index van 75.2. Dat is 7,6% hoger dan het derde kwartaal van 2016.

Erik van Dort, Supply Chain Director bij Capgemini zegt: “Het prijsniveau leed onder een groot aanbod aan beschikbare transportcapaciteit in december, maar vooral in november. In december zagen we dat de prijzen zich herstelden. Gewoonlijk is er sprake van onbalans in vraag en aanbod in het eerste kwartaal  van een jaar. Daarom verwachten we logischerwijs ook een verdere prijsdaling in het eerste kwartaal van 2017.

Peter Förster, Managing Director bij Transporeon, voegt hieraan toe: “De transportprijs index stond in heel 2016 onder het niveau van 2015, met een gemiddelde van 5,2%. Eén reden daarvan was de lage dieselprijs. Een verdere daling van de prijsindex wordt verwacht voor het eerste kwartaal van 2017. Aangezien de dieselprijsindex tot nog toe blijft stijgen, vermoed ik echter dat de transportprijs index aanzienlijk hoger zal zijn vanaf het tweede kwartaal van 2017.

Kijk voor meer informatie over de Transport Market Monitor op: http://www.transportmarketmonitor.com

°°°

 

Noot aan de redactie:
Gelieve de Transport Market Monitor in bijlage niet integraal over te nemen op uw website. U kunt verwijzen naar www.transportmarketmonitor.com waar uw lezers de publicatie kunnen downloaden.

 

°°°

Over de Transport Market Monitor

De Transport Market Monitor van Transporeon en Capgemini Consulting is een kwartaalpublicatie over de dynamiek van de transportmarkt. De Transport Market Monitor verschaft managers in de logistiek en andere geïnteresseerden inzicht in de ontwikkeling van de transportprijzen en andere mechanismen op de transportmarkt. De index is gebaseerd op het logistieke platform TRANSPOREON, een platform dat verladers en vervoerders dagelijks met elkaar in contact brengt voor het uitzetten en aannemen van opdrachten. Gegevens uit dit platform zijn volledig anoniem en worden door Capgemini Consulting geanalyseerd. Dit resulteert in maandelijkse indexcijfers die elk kwartaal worden gepubliceerd

Over Capgemini Consulting

Capgemini Consulting is de mondiale strategie en transformatie consulting organisatie van de Capgemini Group, gespecialiseerd in het adviseren en begeleiden van ondernemingen bij belangrijke veranderingen: van innovatieve strategieën tot de uitvoering daarvan, en met niet aflatende aandacht voor duurzame resultaten. Met de nieuwe digitale economie die aanzienlijke storingen en kansen creëert, werkt ons wereldwijd team van meer dan 3600 getalenteerde consultants samen met leidinggevende ondernemingen en overheden om de digitale transformatie te beheersen, gebaseerd op ons inzicht in de digitale economie en ons leiderschap in de transformatie en de organisatorische veranderingen in het bedrijfsleven.

Meer informatie via: www.capgemini-consulting.com

Over Transporeon

Het logistieke platform TRANSPOREON verbindt verladers met o.a. vervoerders en chauffeurs – en optimaliseert logistieke processen door middel van Software-as-a-Service (SaaS). TRANSPOREON zorgt voor een vermindering van transportkosten en wachttijden bij laden en lossen. Momenteel zijn meer dan 1.000 verladers, meer dan 55.000 vervoerders en ruim 150.000 gebruikers uit 100 landen via de platformen van de Group met elkaar verbonden. De platformen en de customer service zijn beschikbaar in 25 talen.

Meer informatie via www.transporeon.com