Transporeon: Prijsindex op laagste niveau in 8 jaar terwijl de dieselindex blijft stijgen

door Luna

Persbericht

Contact communicatiepartner:
Anne-Camille Bettens bij Luna
Tel +32 2 658 02 96
GSM +32 495 59 38 02
anne-camille@luna.be

Transporeon: Prijsindex op laagste niveau in 8 jaar terwijl de dieselindex blijft stijgen

De eenendertigste editie van de Transport Market Monitor
door Capgemini Consulting en Transporeon beoordeelt de dynamiek
van het Europese transport en goederenvervoer

Utrecht, 23 mei 2017 – Uit de eenendertigste editie van de Transport Market Monitor (TMM) van Transporeon en Capgemini Consulting blijkt dat de transportprijzen zijn gedaald met 9.0% in het eerste kwartaal van 2017 vergeleken met het vierde kwartaal van 2016.

Andere opvallende resultaten uit het rapport zijn:

  • De prijsindex daalde met 9,0% in het eerste kwartaal van 2017 (index 86.0). Als we dit vergelijken met het indexniveau van het eerste kwartaal van 2016, zien we dat de prijsindex is gedaald met 6,0%.
  • De capaciteitsindex steeg naar een indexniveau van 112.8 (+20,4%) in het eerste kwartaal van 2017. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2016, is de capaciteitsindex 1,8% hoger.
  • De dieselindex steeg voor het vierde kwartaal op rij, naar een index van 82.8. Dat is 10,0% hoger dan het vierde kwartaal van 2016.
  • De European Trade Flow Index daalt naar verwachting met 1,5% in het eerste kwartaal van 2017, maar blijft op een hoog niveau vergeleken met de vorige jaren.

Erik van Dort, Supply Chain Director bij Capgemini, zegt: “Wegvervoerders hebben een slecht eerste kwartaal achter de rug in 2017. De prijzen op de markt waren extreem laag. De transportprijzen lagen amper hoger dan de prijzen in het midden van de economische crisis in 2009. Gezien het feit dat de dieselindex nu bijna 40% hoger ligt dan destijds, is de prijs voor de vervoerders dit kwartaal nog een stuk lager dan toen.”

Peter Förster, Managing Director bij Transporeon, voegt hieraan toe: “Hoewel de brandstofprijzen stijgen, zijn de transportprijzen alleen maar verder gedaald in de eerste maanden van het jaar. Het feit dat de capaciteit daarnaast niet volledig werd benut in deze periode, is een indicatie van de zware competitieve druk in de industrie. Maar de aanhoudend lage transportprijzen zouden ook een teken van groeiende efficiency kunnen zijn als gevolg van het gebruik van moderne technologieën en cloud-gebaseerde oplossingen in de transportsector.”

Kijk voor meer informatie over de Transport Market Monitor op: http://www.transportmarketmonitor.com

°°°

Noot aan de redactie:

Gelieve de Transport Market Monitor in bijlage niet integraal over te nemen op uw website. U kunt verwijzen naar www.transportmarketmonitor.com waar uw lezers de publicatie kunnen downloaden.

°°°

Over de Transport Market Monitor

De Transport Market Monitor van Transporeon en Capgemini Consulting is een kwartaalpublicatie over de dynamiek van de transportmarkt. De Transport Market Monitor verschaft managers in de logistiek en andere geïnteresseerden inzicht in de ontwikkeling van de transportprijzen en andere mechanismen op de transportmarkt. De index is gebaseerd op het logistieke platform TRANSPOREON, een platform dat verladers en vervoerders dagelijks met elkaar in contact brengt voor het uitzetten en aannemen van opdrachten. Gegevens uit dit platform zijn volledig anoniem en worden door Capgemini Consulting geanalyseerd. Dit resulteert in maandelijkse indexcijfers die elk kwartaal worden gepubliceerd

Over Capgemini Consulting

Capgemini Consulting is de mondiale strategie en transformatie consulting organisatie van de Capgemini Group, gespecialiseerd in het adviseren en begeleiden van ondernemingen bij belangrijke veranderingen: van innovatieve strategieën tot de uitvoering daarvan, en met niet aflatende aandacht voor duurzame resultaten. Met de nieuwe digitale economie die aanzienlijke storingen en kansen creëert, werkt ons wereldwijd team van meer dan 3000 getalenteerde consultants samen met leidinggevende ondernemingen en overheden om de digitale transformatie te beheersen, gebaseerd op ons inzicht in de digitale economie en ons leiderschap in de transformatie en de organisatorische veranderingen in het bedrijfsleven.
Meer informatie via: www.capgemini-consulting.com

Over Transporeon

Het logistieke platform TRANSPOREON verbindt verladers met o.a. vervoerders en chauffeurs – en optimaliseert logistieke processen door middel van Software-as-a-Service (SaaS). TRANSPOREON zorgt voor een vermindering van transportkosten en wachttijden bij laden en lossen. Momenteel zijn meer dan 1.000 verladers, meer dan 55.000 vervoerders en ruim 150.000 gebruikers uit 100 landen via de platformen van de Group met elkaar verbonden. De platformen en de customer service zijn beschikbaar in 25 talen.
Meer informatie via www.transporeon.com