![]() | PersberichtContact communicatiepartner: |
Mercer: Overheid en werkgevers moeten werk maken van pensioenkloof
Vrouwen krijgen gemiddeld 34 procent minder pensioen dan mannen
Brussel, 14 juni 2017 – België blijkt een slechte leerling in Europa als het gaat om de pensioenkloof. Vrouwen ontvangen in ons land gemiddeld 34 procent minder pensioen dan mannen. Dat blijkt uit onderzoek van zowel de Europese Unie als adviesbureau Mercer. “Zowel de overheid als bedrijven moeten dringend actie ondernemen tegen dit onderbelichte probleem.”
Woensdag 14 juni wordt in het Europees Parlement het rapport ‘Over de noodzaak van een EU-strategie tot beëindiging en preventie van de genderpensioenkloof’ goedgekeurd. Het rapport is het resultaat van onderzoeken van de Commissie Rechten van de vrouw en Gendergelijkheid binnen het Europees Parlement. Het rapport bevat een hele reeks aanbevelingen voor een gericht EU-beleid om de pensioenkloof tussen mannen en vrouwen te dichten.
De pensioenkloof is minder bekend dan de loonkloof, maar de problematiek is minstens even nijpend. Zo blijk ook uit onderzoek van adviesbureau Mercer. In België ligt de kloof op 34 procent (op basis van Eurostat data 2015), terwijl voor de EU het gemiddelde op bijna 40 procent ligt. Ter vergelijking: de meer bekende loonkloof in de EU zit momenteel op 16 procent. Dat ons land beter scoort dan het EU-gemiddelde is het gevolg van zwaargewichten als Nederland en Duitsland, waar de pensioenkloof tot zo’n 40 procent of hoger klimt. Vergeleken met alle lidstaten, staat België op een gedeelde 19de plaats.
België kampt bovendien met een aanzienlijke dekkingskloof. Dat is het verschil tussen het aantal mannen en vrouwen dat überhaupt toegang heeft tot het pensioensysteem. In België ligt die kloof op 17 procent, tegenover een Europees gemiddelde van 6 procent. Slechts in 6 EU-landen ligt de kloof boven de 10 procent, waaronder dus ook België.
Langer leven
De genderongelijkheid in de pensioenen heeft verschillende oorzaken. “Vrouwen leven gemiddeld langer en sparen minder pensioen op tijdens hun loopbaan”, zegt Goedele Van der Linden, Director of Government Relations for Europe bij Mercer. “Bovendien werken we vaker aan een lager loon en onderbreken we vaker onze loopbaan om voor anderen te zorgen. Ons pensioensysteem is nog altijd gebaseerd op een klassieke carrière van 40 à 45 jaar zonder onderbrekingen en met een stijgend loon. Het systeem houdt dus minder rekening met de gemiddeld meer gevarieerde loopbaan van vrouwen.. Ten slotte zijn vrouwen gemiddeld minder zeker over hun financiële kennisen nemen we minder graag risico’s als het gaat om investeringen.”
Sensibilisering
Mercer roept zowel de overheid als bedrijven op om werk te maken van het verkleinen van de pensioenkloof. “We verwachten dat de EU hierover in de komende jaren een actief beleid zal uittekenen”, zegt Van der Linden. “Maar dit is geen zaak van de overheid alleen. Werkgevers hebben hier ook een taak.”
Sensibiliseren blijkt daarbij de hoofdopdracht. “Dit probleem is weinig gekend”, zegt Van der Linden. “In de eerste plaats kunnen werkgevers al een steentje bijdragen door hun vrouwelijke werknemers bewust te maken van de pensioenkloof en de oorzaken ervan. Daarnaast loont het ook om de eigen pensioenplannen door te lichten op gendergelijkheid. De werkgever zou bijvoorbeeld de premies kunnen doorbetalen tijdens een periode van zwangerschapsverlof of ouderschapsverlof. Ten slotte raden we werkgevers aan om werk maken van loongelijkheid op de werkvloer en een doordacht diversiteitbeleid op te zetten zodat vrouwen kunnen doorgroeien en er in alle sectoren een beter evenwicht ontstaat tussen man en vrouw op de werkvloer. Bedrijven die initiatief nemen om deze kloof te dichten hunnen rekenen op groter engagement en meer productiviteit van hun vrouwelijke werknemers.”
Voor meer informatie of een interview over dit onderwerp, contacteer
Isabelle Schmit bij Luna op 02 658 02 93, 495 59 38 06 of via isabelle@luna.be
Over Mercer
Mercer is een vooraanstaande mondiale aanbieder van advies op het gebied van Health, Wealth & Career. De consultants van Mercer bieden de klant ondersteuning bij het oplossen van complexe vraagstukken ten aanzien van arbeidsvoorwaarden en menselijk kapitaal, en bij het ontwerpen en beheren van ziektekostenregelingen, sociale voorzieningen en pensioenen. Mercer heeft meer dan 20.000 mensen in dienst, verspreid over ruim 43 landen en het bedrijf is actief in meer dan 140 landen. De onderneming is een volledige dochteronderneming van Marsh & McLennan Companies Inc (NYSE: MMC), een professionele dienstverlener die klanten adviezen en oplossingen aanbiedt op het vlak van risico’s, strategie en mensen. Marsh & McLennan Companies heeft wereldwijd 60.000 medewerkers en een omzet van ruim $ 13 miljard, tevens is zij het moederbedrijf van Marsh, een wereldleider in verzekeringen en risicobeheer; Guy Carpenter, een wereldwijde leider in het leveren van risicomanagement en herverzekeringstussenpersoon diensten, en Oliver Wyman, een wereldwijde leider in management consulting.
Meer info op www.mercer.be