GS1’s SSCC code gebruikt voor de unieke identificatie van pakjes

door Luna

Persbericht

Contact communicatiepartner:
Elsie Van Linthout bij Luna
Tel: +32 2 658 02 70
gsm: +32 475 26 01 03
elsie@luna.be

GS1’s SSCC code gebruikt voor de unieke identificatie van pakjes

  • Objectief: ééngemaakte Europese markt voor de verzending van pakjes
  • e-commerce wordt efficiënter dankzij de GS1-standaarden

Brussel, 22 juni 2017 – GS1’s SSCC code is geselecteerd door CEN om elk pakje dat in Europa verzonden wordt, uniek te identificeren. Dit betekent dat elke verzender volgens dezelfde standaard één unieke code kan geven aan elk pakje. Het gaat om een unieke identificatie, ongeacht de verzender en de pakjesdienst en of het pakje naar de eindklant gaat of terug naar de afzender. Dit is een belangrijke stap naar een ééngemaakte Europese markt voor de verzending van pakjes. Het akkoord kadert in de strategie van de Europese Commissie van het wegnemen van de hindernissen naar een ééngemaakte digitale markt om nieuwe online opportuniteiten te creëren.

“De unieke identificatie van elk pakje in Europa maakt alles uiteraard veel eenvoudiger”, aldus Jan Somers, CEO van GS1 Belgium & Luxembourg. “Nu heeft elke pakjesdienst zijn eigen codering, en e-retailers hebben zelf vaak nog eens een eigen codering voor hun pakjes. Als een consument een pakje ontvangt via een bepaalde pakjesdienst, moet het via die pakjesdienst ook weer terug indien de aankoop niet bevalt. Maar bij een unieke identificatie over de pakjesdiensten heen, kan men het pakje via gelijk welke koerier terugsturen. En men kan als e-retailer veel eenvoudiger van pakjesdienst veranderen. Bovendien bespaart men, omdat alles eenvoudiger wordt. Dit is een grote stap naar een ééngemaakte digitale markt”, besluit Somers.

De voordelen voor de pakjesdiensten zijn onder meer dat ze makkelijker kunnen samenwerken met partners, en dat er meer generieke softwareoplossingen op de markt zullen komen nu er één standaard is.

Globale standaard SSCC

GS1 is een standaardenorganisatie die onder meer bedrijven wereldwijd een unieke identificatiecode aanbiedt. Op basis van deze code kunnen ze elk product en elke logistieke eenheid, doorheen de volledige toeleveringsketen, uniek identificeren. De productidentificatie bestaat uit de unieke code van het bedrijf en extra digits die worden toegevoegd. De productcode kan omgezet worden in een barcode waardoor het product vlot kan ingescand worden in een supermarkt bijvoorbeeld. Op basis van de unieke bedrijfscode ontwikkelde GS1 de SSCC code, voluit Serial Shipping Container Code. Het gaat om een code van 18 cijfers waarin de code van het verzendende bedrijf wordt aangevuld met een uniek identificatienummer voor elk pakje. Dit label wordt al gebruikt in de logistieke sector om pallets uniek te identificeren. Het gebruik wordt nu uitgebreid naar de verzending van pakjes.

Transformatie van de pakjesdiensten

Dit alles kadert in de publicatie door het CEN (European Committee for Standardisation) van de technische specificaties voor de informatieuitwisseling tussen verschillende pakjesdiensten. De ultieme doelstelling is de transformatie van de pakjesdiensten, vooral dan de grensoverschrijdende, door het gebruik van één gemeenschappelijke basis voor het pakjesetiket, met name de unieke identificatiecode van het pakje. Dit is het resultaat van een samenwerking van de postbedrijven, online shops en de koerier- en andere pakjesdiensten. Het CEN selecteerde GS1’s SSCC-code als unieke identificatiecode. Deze wordt vandaag door veel bedrijven al gebruikt voor andere doeleinden.

“E-commerce wordt efficiënter dankzij de GS1 standaarden”, vat Somers het kort samen.

Betere marktvoorwaarden voor online shops

Een belangrijke hindernis naar een ééngemaakte pakjesmarkt, is immers het gebruik van bedrijfseigen netwerken en gesloten standaarden. Het gebruik van een unieke code is een belangrijke innovatie in deze markt, die één pakjesnetwerk creëert. Daardoor kunnen online shops betere voorwaarden krijgen. Dit alles kadert in de strategie van de Europese Commissie om de hindernissen naar een ééngemaakte digitale markt weg te nemen en zo nieuwe online opportuniteiten te creëren.

Wenst u meer informatie over dit onderwerp of een interview?
Neem dan contact op met Elsie Van Linthout bij Luna:
+32 2 658 02 70, 0475 26 01 03 of elsie@luna.be

Over GS1

GS1 Belgium & Luxembourg (voorheen EAN) ontwikkelt de GS1-standaarden voor:

  • de automatische identificatie (barcodes en RFID) van producten en andere objecten binnen de toeleveringsketen;
  • de synchronisatie van productinformatie tussen leveranciers en klanten;
  • het verzenden en ontvangen van handelsdocumenten zoals aankooporders, leverbonnen en facturen.

Typische toepassingen van de GS1-standaarden zijn:

  • de productscanning aan de kassa en in het magazijn;
  • het traceren van voedingsmiddelen;
  • de automatisatie van het bestel- tot betaalproces;
  • de authenticatie van geneesmiddelen en samenwerkingsconcepten tussen fabrikanten en distributeurs.

GS1 is een gebruikersgemeenschap met 6000 leden en ontwikkelt en onderhoudt bijgevolg die standaarden samen met haar leden. Ze zijn onder andere actief in de FMCG, DIY, Tuin & Dier en in de Healtcare sector.

Voor meer informatie: www.gs1belu.org