Mercer: Brussel zakt 6 plaatsen in rangschikking meest leefbare steden door aanslagen

door Luna

PERSBERICHT

Contact communicatiepartner:
Isabelle Schmit
Tel: +32 2 658 02 93
GSM: +32 495 59 38 06
isabelle@luna.be

Brussel zakt 6 plaatsen in rangschikking meest leefbare steden door aanslagen

  • Brussel zakt van plaats 21 naar 27 in ‘Quality of Living’-onderzoek van Mercer als gevolg van aanslagen 22 maart
  • Valt tussen buursteden Amsterdam (12) en Parijs (38)
  • Wenen is voor 8ste jaar op rij meest leefbare stad ter wereld
  • Brussel staat op plaats 41 op het vlak van stadsinfrastructuur

Brussel, 14 maart 2017 – Brussel zakt dit jaar 6 plaatsen in het ‘Quality of Living’-onderzoek van Mercer, dat aangeeft hoe leefbaar een stad is voor expats. Oorzaak voor de achteruitgang zijn de naweeën van de aanslagen van 22 maart. Brussel is zo een van de weinige Europese steden die terrein verliest in de studie. Met de 27ste plaats valt Brussel tussen zijn buursteden Amsterdam (12) en Parijs (38). Mercer nam dit jaar ook de kwaliteit van de stadsinfrastructuur onder de loep. Daar staat Brussel op de 41ste plaats. Op dat vlak scoort onze hoofdstad beduidend slechter dan Amsterdam (22) en Parijs (13).

Met zijn ‘Quality of Living’-onderzoek bekijkt Mercer in welke steden de leefbaarheid het hoogst ligt. De leefbaarheid van steden speelt een bepalende rol bij de beslissing van multinationals om expats al dan niet naar het buitenland te sturen. Bovendien heeft ze ook een grote impact op de vergoeding die expats ontvangen.

Ondanks de politieke en financiële problemen in Europa scoren de steden op het oude continent nog steeds erg goed in de ranking van Mercer. In de wereldwijde top-10 staan maar liefst 8 Europese steden. Alleen Auckland (3), Vancouver (5) en Sydney (gedeeld 10de) krijgen als niet-Europese steden een plaats aan de top van de ranglijst. Na koploper Wenen bestaat de rest van de top-10 uit Zürich (2), München (4), Dusseldorf (6), Frankfurt (7), Genève (8), Kopenhagen (9) en nieuwkomer Basel (gedeeld 10de). De steden met de hoogste notering in Azië en Zuid-Amerika zijn respectievelijk Singapore (25) en Montevideo (Uruguay, 79).

In onzekere tijden hebben bedrijven nood aan een volledig beeld van een stad voor er een vestiging te openen en hun personeel er naartoe te  sturen”, zegt Cindy Van Loo, Mobility Consultant bij Mercer. “Economische instabiliteit, sociale onrusten en politieke verwarring maken het ingewikkeld voor multinationals om de leefkwaliteit voor hun expat-werknemers te analyseren. Voor multinationals en regeringen is het daarom belangrijk dat ze beschikken over accurate, betrouwbare en gedetailleerde informatie over de leefbaarheid. Dat laat hen niet alleen toe hun werknemers correct te vergoeden, maar het zorgt ook voor een referentie en voor inzicht in de uitdagingen voor hun personeel.

Na een 15de plaats in het onderzoek van 2010, nestelde Brussel zich de afgelopen jaren net buiten de top-20. In 2016 moet de stad echter 6 plaatsen prijsgeven. Brussel zakt van de 21ste naar de 27ste plaats. Dat onze hoofdstad terrein verliest, is het gevolg van de aanslagen van 22 maart. Na de aanslagen van 2015 tuimelde Parijs al 10 plaatsen omlaag in de leefbaarheidsindex van dat jaar. In 2016 geeft de Franse hoofdstad opnieuw terrein prijs en zakt ze naar de 38ste plaats.

Onderaan de leefbaarheidsindex van Mercer staan de steden Sana’a in Yemen (229), Banghui in de Centraal-Afrikaanse Republiek (230) en Baghdad in Irak (231).

Infrastructuur: Singapore is de primus

De focus van Mercer lag dit jaar ook op de kwaliteit van de infrastructuur in elke stad. Het gaat dan om de elektriciteitsvoorziening, telefoon- en postdiensten, openbaar vervoer, files en de beschikbaarheid van internationale vluchten op de luchthaven. Singapore staat hier bovenaan het klassement, gevolgd door München en Frankfurt, die de tweede plaats delen. Brussel bezet de 41ste plaats in de infrastructuurrangschikking. Baghdad (230) en Port-au-Prince (231) sluiten de lijst af.

De gezaghebbende studie van Mercer is een van de meest uitgebreide in de wereld en wordt uitgevoerd om multinationale bedrijven en andere organisaties in staat te stellen hun personeelsleden correct te vergoeden wanneer zij een opdracht in het buitenland krijgen. Naast waardevolle data, bieden de ‘Quality of Living’-onderzoeken van Mercer aanbevelingen voor een ongemakkenvergoeding voor meer dan 450 steden. De ranglijst van dit jaar neemt er daarvan 231 op.

Het succes van een buitenlandse opdracht wordt beïnvloed door zaken als reisgemak, kwaliteit van communicatie, hygiënenormen, persoonlijke veiligheid en een gemakkelijke toegang tot openbare diensten”, zegt Van Loo. “Multinationals moeten snel een beroep kunnen doen op accurate informatie zodat ze hun werknemers een faire en consistente vergoeding kunnen bieden. Op plaatsen waar de leefbaarheid niet ideaal is, is dat een grote uitdaging.

De infrastructuur van een stad draagt in grote mate bij tot de leefbaarheid. “Toegang tot transport en lokale en internationale verbindingen en toegang tot elektriciteit en drinkbaar water behoren tot de essentiële noden voor expats die een opdracht opnemen op een nieuwe plaats. Een goed ontwikkelde stadsinfrastructuur kan ook een groot concurrentievoordeel zijn voor steden die multinationals, buitenlands talent en investeringen willen aantrekken.

Noord-Amerika

De levenskwaliteit voor expats blijft hoog in Noord-Amerika. Canadese steden domineren de top van de lijst. Vancouver (5) staat het hoogst, gevolgd door Toronto (16) en Ottawa (18). In de Verenigde Staten krijgt San Francisco (29) de beste waardering, gevolgd door Boston (35), Honolulu (36), New York (44) en Seattle (45).

Zuidoost-Azië

Van de bekende steden in Zuidoost-Azië scoort Singapore (26) het beste, gevolgd door Kuala Lumpur (86). Andere belangrijke steden zijn Bangkok (131), Manilla (135), en Jakarta (143).

Ook Nieuw-Zeeland en Australië scoren heel hoog wat betreft leefbaarheid. Auckland (3), Sydney (10), Wellington (15) en Melbourne (16) behouden hun plaats in de top-20.

Midden-Oosten en Afrika

In deze regio blijft Dubai de leider (74) als het op leefbaarheid aankomt. De stad wordt op de hielen gezeten door Abu Dhabi (79), dat drie plaatsen steeg in de rangschikking.

°°°

Noot aan de redacties:

De volledige rangschikkingen voor levenskwaliteit en persoonlijke veiligheid mogen NIET in hun geheel worden gepubliceerd. De top 10 en bodem 10 mogen wel worden weergegeven in een tabel. Dank voor uw begrip.

Over de Mercer Worldwide Quality of Living Survey

De Mercer Worldwide Quality of Living Survey 2017 is een jaarlijks onderzoek naar de wereldwijde leefbaarheid van steden. De data werd tussen september en november 2016 geanalyseerd en regelmatig geüpdatet om zo rekening te houden met veranderende omstandigheden. Elke stad wordt beoordeeld op 39 criteria, van politieke, sociale en economische factoren tot zaken die te maken hebben met medicijnen, gezondheid, onderwijs, ontspanning, huisvesting en bereikbaarheid. Op basis daarvan krijgen de steden een objectieve score, zodat ze kunnen worden vergeleken. De steden worden afgezet tegen New York als basisstad met een score van 100. Het onderzoek beslaat in totaal 450 steden en helpt overheden en grote bedrijven om werknemers op internationale opdrachten te plaatsen. De uitkomsten worden gebruikt door werkgevers (om werknemers te compenseren) en overheden (om verbeterbeleid op te baseren).

Voor meer informatie over deze survey of voor een gesprek met Mercer, contacteer Isabelle Schmit
bij Luna op
02 658 02 93 of 0495 59 38 06 of via isabelle@luna.be

Over Mercer

Mercer is een vooraanstaande mondiale aanbieder van advies op het gebied van Health, Wealth & Career. De consultants van Mercer bieden de klant ondersteuning bij het oplossen van complexe vraagstukken ten aanzien van arbeidsvoorwaarden en menselijk kapitaal, en bij het ontwerpen en beheren van ziektekostenregelingen, sociale voorzieningen en pensioenen. Mercer heeft meer dan 20.000 mensen in dienst, verspreid over ruim 43 landen en het bedrijf is actief in meer dan 140 landen. De onderneming is een volledige dochteronderneming van Marsh & McLennan Companies Inc (NYSE: MMC), een professionele dienstverlener die klanten adviezen en oplossingen aanbiedt op het vlak van risico’s, strategie en mensen. Marsh & McLennan Companies heeft wereldwijd 60.000 medewerkers en een omzet van ruim $ 13 miljard, tevens is zij het moederbedrijf van Marsh, een wereldleider in assurantiën en risicobeheer; Guy Carpenter, een wereldwijde leider in het leveren van risicomanagement en herverzekeringstussenpersoon diensten, en Oliver Wyman, een wereldwijde leider in management consulting.

Meer info op www.mercer.be