Boekhoudapplicatie Skwarel haalt 1 miljoen euro op

door Luna

Persbericht

Contact communicatiepartner:
Isabelle Schmit bij Luna
Tel: +32 2 658 02 93
Gsm: +32 495 59 38 06
isabelle@luna.be

Boekhoudapplicatie Skwarel haalt 1 miljoen euro op

Securex stapt mee in het kapitaal

Brussel, 6 juni 2018 – Skwarel realiseert een kapitaalsverhoging van 1 miljoen euro. Skwarel is software die het mogelijk maakt om de communicatie tussen boekhouders en hun cliënten te digitaliseren en de samenwerking te versterken. Securex stapt mee in het aandeelhouderschap. Met die fondsenwerving wil Skwarel:

  • de bestaande mogelijkheden van zijn software versterken;
  • zich blijvend profileren op de Belgische en Luxemburgse markt als beste samenwerkingsplatform;
  • investeren in de Vlaamse markt;
  • compatibel worden met andere boekhoudsoftware.

Philippe Denis, CEO van Skwarel legt uit: “Skwarel is unieke software die het mogelijk maakt om de samenwerking tussen boekhouders en hun cliënten te digitaliseren en te versterken. De webapplicatie Skwarel, die verbonden is met boekhoudsoftware, versterkt dankzij zijn geavanceerde functies die continu evolueren, de interactie en de samenwerking tussen boekhouders en hun cliënten. Skwarel is eenvoudig, intuïtief en toegespitst op de noden van boekhouders zodat ze hun cliënten gemakkelijker advies kunnen geven. Hoe doeltreffender de samenwerking is, hoe meer tijd de boekhouder wint bij het beheer van het dossier. Door deze tijdwinst kan de boekhouder zijn cliënt beter adviseren om zo zijn zaak te doen groeien.

Reynald Jacobs, Deputy CEO van de groep Securex: “De investering van Securex in Skwarel past perfect in de strategie van Securex om meer diensten te kunnen bieden aan de tussenpersonen, onze boekhoudpartners, die voor ons erg belangrijk zijn. Skwarel heeft immers een oplossing ontwikkeld die het werk van boekhouder makkelijker maakt, zodat die meer kan betekenen voor zijn klanten.

De nieuwe fondsenwerving van 1 miljoen euro van Skwarel bestaat onder andere uit 542.000 euro kapitaal van een ‘straight loan’ bij Belfius en een eventuele subsidie van 150.000 euro van Innoviris, het Brussels Instituut voor onderzoek en innovatie.

Securex stapt in het aandeelhouderschap

Securex vist in dezelfde vijver van kmo’s en boekhouders zonder een concurrent te zijn van Skwarel. De start-up en de specialist in human resources delen hetzelfde gebouw, wat de opvolging van het project heeft vergemakkelijkt. Securex investeerde eerder al in start-ups. Skwarel was dan ook een kans voor Securex om te investeren in een start-up die werkt met kmo’s en boekhouders.

Securex haalt drie goede redenen aan voor de investering in Skwarel. Ten eerste investeert Securex in beroepsgroepen die interessant zijn voor het bedrijf. Daarom omringt Securex zich zich met start-ups en ondernemingen die die de activiteiten van Securex kunnen aanvullen en waarvan het bedrijf denkt dat ze toekomst hebben.

Ten tweede investeert Securex in personen. De onderneming volgt Philippe Denis en Patrice Schellekens al sinds het begin van hun avontuur. Patrice Schellekens heeft nog voor Securex gewerkt en crëerde daarna samen met Philippe Denis van Skwarel ‘Comptaline’, een boekhoudprogramma dat 100% gericht is op samenwerking en digitale activiteiten. De beide oprichters bewezen met dit project hun degelijkheid en engagement.

Ten derde is het een taak van Securex om de start-ups en de ondernemers met goede ideeën te ondersteunen, zodat hun projecten slagen. Securex biedt hen administratieve ondersteuning, helpt hen om hun activiteiten op te starten, ontwikkelt aanvullende oplossingen en financiert en huisvest de start-ups. Zo heeft Securex voor de ruimte gezorgd waarin Skwarel gevestigd is, daarbij rekening houdend met de verwachtingen van Skwarel. Ten slotte investeert Securex in een bepaald aantal start-ups, waaronder Skwarel. Dat gebeurt rechtstreeks of via een fonds dat werd opgericht samen met andere aandeel-houders.

Skwarel was de wegbereider voor de ontwikkeling van dit soort software voor boekhouders. Het is een kleine, flexibele onderneming met een luisterend oor voor zijn cliënten, die de boekhoudkantoren een oplossing biedt die voor is op wat de grote softwarebedrijven kunnen aanbieden. De uitdaging was altijd al om de oplossingen die zijn concurrenten kunnen aanbieden, voor te zijn. Wij verwachten dat Skwarel een groot deel van de markt van de boekhoudkantoren kan veroveren”, legt Reynald Jacobs uit, Deputy CEO van de groep Securex.

De bijdragen van aandeelhouders

De nieuwe fondsenwerving van 1 miljoen euro van Skwarel bestaat uit 542.000 euro kapitaal, een ‘straight loan’ van 250.000 euro bij Belfius en een eventuele subsidie van 150.000 euro van Innoviris, het Brussels Instituut voor onderzoek en innovatie. Securex en een nieuwe ‘business angel’ hebben respectievelijk 200.000 euro en 100.000 euro ingebracht. Tot slot werd 242.000 euro ingebracht door de aanwezige aandeelhouders vóór de fondsenwerving: Brustart, de medeoprichters en twee andere business angels.

Philippe Denis en Patrice Schellekens bezitten meer dan 50% van het kapitaal van Skwarel. Securex en Brustart vertegenwoordigen samen iets minder dan 20% van het kapitaal. Ongeveer 25% van het kapitaal is in handen van de business angels en twee andere managers van Skwarel.

Met het opgehaalde kapitaal, wil Skwarel de bestaande functionaliteiten van zijn software versterken, nieuwe compatibiliteiten met andere boekhoudsoftware ontwikkelen, zich blijvend profileren op de Belgische en Luxemburgse markt als beste samenwerkingsplatform en Vlaanderen veroveren.

Bij een eerste fondsenwerving in december 2015 had Skwarel 800.000 euro opgehaald, waarvan 400.000 euro kapitaal, ongeveer 150.000 euro subsidies en 150.000 euro aan leningen. Bovendien had Skwarel bijkomend 100.000 euro opgehaald die werd ingebracht door Boris Demaria, oprichter van WooRank, en twee managers van Skwarel.

De lancering van Skwarel in Vlaanderen in een markt met veel groeipotentieel
Skwarel is een unieke oplossing in een markt met veel groeipotentieel. De start-up biedt een oplossing die al voor meer dan 3.500 boekhoudkantoren in België en Luxemburg werkt. Met de Vlaamse markt en de nieuw ontwikkelde compatibiliteit met Expert/M en Exact Online, zou Skwarel zijn markt kunnen uitbreiden met meer dan 1.000 extra boekhouders.

Philippe Denis verklaart: “Skwarel is compatibel met Expert/M en binnenkort met Exact Online waardoor we toegang krijgen tot een deel van de Vlaamse markt. Er bestaan in Vlaanderen 3.000 boekhouders die erkend zijn door het IAB en het BIBF. Expert/M ent Exact Online hebben een aandeel van 40% in die markt, waardoor Skwarel toegankelijk is voor meer dan 1.000 nieuwe boekhouders in Vlaanderen. Om daarop in te spelen, hebben we een nieuwe commerciële medewerker aangeworven.

Skwarel is compatibel met Winbooks en Bob, die samen 70% van de Franstalige en Luxemburgse markt in handen hebben, ofwel 3.500 boekhouders.

De evolutie van Skwarel

Skwarel evolueerde samen met het boekhoudprogramma Comptaline, dat in 2012 werd gecreëerd. De ontwikkeling van de app begon in december 2012. “Bij onze eerste stappen keken we naar wat wij misten in de boekhoudwereld, het digitale en snelheid. We beseften dat dit ook voor andere boekhoudkantoren nuttig zou zijn. We hebben het project moeten bijschaven en de functies ervan moeten aanpassen om het geschikt te maken voor groter gebruik”, verklaart Philippe Denis.

In december 2015 sloten (private en publieke) investeerders zich bij Skwarel aan om het project een duwtje in de rug te geven. “In juni 2016 zijn we het project beginnen presenteren aan andere boekhouders met het idee in het achterhoofd om voor de eerste keer kapitaal aan te trekken. Vandaag hebben we vier ontwikkelaars die aan de applicatie werken terwijl ik in het begin het project op mijn eentje ontwikkelde”, voegt Philippe Denis eraan toe.

Philippe Denis benadrukt: “De naam Skwarel is een begrip geworden voor boekhouders. Wanneer een boekhouder een cliënt ‘skwarelt’, betekent het dat hij de cliënt ervan heeft kunnen overtuigen om zijn documenten te scannen en het platform Skwarel te gebruiken.”

Skwarel heeft meer dan 100 Franstalige boekhoudkantoren overtuigd om zijn boekhoudsoftware te gebruiken. Daarmee bereiken ze meer dan 500 boekhouders en meer dan 3.000 ondernemingen die jaarlijks meer dan 1 miljoen facturen versturen. Een ondernemer maakt gemiddeld 1 keer per week verbinding, wat een echte uitwisseling tussen de boekhouders en hun cliënten mogelijk maakt op vlak van cijfers, briefwisseling en ingediende facturen.

Het totale aantal abonnementen dat werd afgesloten door de boekhoudkantoren is in minder dan een jaar tijd verdubbeld. We verwachten dat we 7.000 kmo’s/zelfstandigen zullen bereiken en dat 2 miljoen facturen door Skwarel zullen worden overgemaakt tijdens het jaar 2018”, besluit Philippe Denis.

Voor meer informatie of een interview, aarzel niet om contact
op te nemen met Isabelle Schmit bij Luna:
isabelle@luna.be, of +32 2 658 02 93 of +32 495 59 38 06

Over Skwarel

Skwarel werd opgericht in 2012. De webapplicatie is verbonden met boekhoudsoftware en automatiseert en versterkt de samenwerking tussen boekhouders en hun cliënten.

Skwarel helpt boekhouders om de overstap te maken naar de digitale wereld. Om het hoofd te bieden aan de technologische en menselijke uitdagingen die dat met zich meebrengt, verdiept Skwarel zich in de dagelijkse activiteiten van boekhouders om zo hun noden te begrijpen. Skwarel maakt het mogelijk om alle bewijsstukken te dematerialiseren, cliënten permanente toegang te verschaffen tot hun boekhouding en een gecentraliseerde communicatie tot stand te brengen. De toepassing genereert automatische en gepersonaliseerde berichten om ontbrekende informatie bij de ondernemers op te vragen. Skwarel richt zijn inspanningen op de ergonomie en de voortdurende zoektocht naar oplossingen om de uitwisselingen (documenten, cijfers, adviezen enz.) te vergemakkelijken tussen boekhouders en ondernemers.

Vandaag maken meer dan 100 Franstalige boekhoudkantoren in België gebruik van Skwarel. De applicatie is compatibel met de volgende software: Winbooks, Bob en Expert/M Plus. Ze wordt gecommercialiseerd in België en in het Groothertogdom Luxemburg.

Skwarel heeft een team van 9 medewerkers en is gevestigd in Etterbeek.

Voor meer informatie, zie: www.skwarel.com

Over Securex

Securex begeleidt zowel startende zelfstandigen of kmo’s, als grote ondernemingen. Securex biedt dienstverlening op vlak van creatie en uitbouw van ondernemingen, personeelsadministratie en loonberekening, preventie en welzijn van werknemers, talentontwikkeling en verzekeringen.

Securex behaalde in 2016 een omzetcijer van 276 miljoen euro. De groep telt 1.700 werknemers in België, Frankrijk, Spanje, Luxemburg en Nederland, verdeeld over 36 regionale kantoren. Elke dag helpen ze meer dan 83.800 ondernemingen, 116.000 zelfstandigen en 5.600 bevoorrechte partners: boekhouders, makelaars en expert-boekhouders.

Voor meer informatie, zie: www.securex.be.