Alexander Talpe wordt hoofdaandeelhouder en nieuwe CEO van e5 mode en ECG

door Luna

Persbericht

Contact communicatiepartner:
Anne-Camille Bettens bij Luna
Tel +32 2 658 02 96
GSM +32 495 59 38 02
anne-camille@luna.be

Alexander Talpe wordt hoofdaandeelhouder en nieuwe CEO van e5 mode en ECG

E5 mode en ECG blijven in Belgische handen, continuïteit verzekerd voor de meer dan 500 personeelsleden

Sint-Niklaas, Poperinge, 6 september 2017 – Alexander Talpe (35) is de nieuwe CEO en hoofdaandeelhouder van winkelketen e5 mode. Talpe neemt ook de meerderheidsparticipatie in het ontwerp- en aankoopbureau ECG NV (European Clothing Group), waarvan hij al CEO was. Talpe neemt het hoofdaandeelhouderschap van e5 mode en ECG over van Shopinvest. Daarmee geeft Etienne Kaesteker het aandeelhouderschap van e5 mode en ECG door aan de volgende generatie, namelijk aan zijn neef Alexander Talpe. Beide bedrijven blijven dus in Belgische handen, en blijven familiebedrijven. Dit verzekert de continuïteit voor de meer dan 500 personeelsleden. Beide bedrijven brengen mode – met advies – voor iedereen, man of vrouw, onafhankelijk van maat of model. E5 mode behoort tot de top 3 van de Belgische kledingketens in ons land.

Etienne Kaesteker en zijn (ondertussen overleden) echtgenote Griet Talpe richtten in 1979 de winkelketen e5 mode op. Kaesteker geeft nu het hoofdaandeelhouderschap van e5 door aan een jongere generatie. Talpe krijgt de helft + 1 aandeel (50,01%) in handen van e5 en ECG. Het bedrag van de transactie wordt niet bekendgemaakt. Shopinvest behoudt de rest van de aandelen (49,99%). Kaesteker zelf blijft voorzitter van de raad van bestuur van Shopinvest en hoofdaandeelhouder van Shopinvest.

Talpe is sinds 2012 CEO van ECG. ECG is een zusterbedrijf van e5 mode, dat de merken voor de winkelketen ontwerpt en laat produceren. ECG verkoopt de ontwikkelde kleding ook aan derde partijen. Beide bedrijven vallen nu dus onder één leiding.
“Het is voor mij een grote eer om dat wat mijn oom en tante samen hebben opgebouwd in de laatste 38 jaar, verder te kunnen zetten”, vertelt Talpe. “De waarden en missie van e5 blijven dezelfde. De vernieuwing van de winkels en de digitale transformatie zal ik verderzetten. Nadat ik uitgebreider kennisgemaakt heb met alle facetten van e5 mode, zal ik de verdere strategie bepalen en het toekomstige pad al dan niet bijsturen. Bij ECG wil ik de ingeslagen richting voortzetten. Ik wil actief verder werken aan de diversificatie van de klantenportefeuille.”
“De aandelenwissel past in de nieuwe strategie van Shopinvest”, zegt Hans Van Rijckeghem, CEO van Shopinvest. “Shopinvest heeft reeds een mooie portefeuille aan participaties uitgebouwd. De aandelenwissel laat Shopinvest toe om zich meer te profileren als investeringsmaatschappij door via minderheidsparticipaties beloftevolle ondernemers, zoals Talpe, te steunen. Het doel is ook om dynamische ondernemers samen te brengen. We willen Alexander alle ruimte geven om zijn eigen pad bij e5 uit te stippelen.”
“Het is tijd om de fakkel door te geven aan een jongere generatie”, zegt Etienne Kaesteker. “Ik vind het belangrijk dat e5 mode een familiebedrijf blijft. Samen met de medewerkers vormen we één grote familie, waar elke klant zich thuis voelt. Ik heb het volste vertrouwen in Alexander. Raad over e5 mode geef ik nog graag, maar de verantwoordelijkheid geef ik door. Mijn rol bij Shopinvest daarentegen, zal uitbreiden. Ik wil echt gaan voor het ondersteunen en samenbrengen van dynamische, veelbelovende ondernemers, via een minderheidsaandeelhouderschap.”

e5 mode en ECG

Talpe wil de productontwikkeling dichter bij de eindklant brengen door in te zetten op een nauwere samenwerking tussen e5 mode en ECG. “Als we vanuit de verkoop bij e5 mode informatie over onze klanten verzamelen, dan kunnen we de ontwikkeling van de merken bij ECG beter afstemmen op de eindklant”, zegt Talpe. “Vanuit een eenduidige visie voor e5 en ECG wil ik focussen op onze eigen sterktes. Daarnaast blijft ECG ook verder verkopen aan derde partijen zoals Berden Warenhuizen, een kledingketen in Nederland.”

De carrière van Alexander Talpe

Talpe studeerde handelswetenschappen aan de EHSAL Management School in Brussel. Tijdens zijn studies deed hij stage op de marketingafdeling van e5 mode. Daarna werkte hij anderhalf jaar als kmo-consultant bij Deloitte. In januari 2008 begon Talpe bij Shopinvest. Als secretaris coördineerde hij er verschillende retailprojecten. Van 2009 tot 2011 werkte hij drie jaar in China, waar hij in Shanghai het aankoopkantoor, één van de huidige dochterbedrijven van ECG heeft opgestart. Hij groeide door tot CEO van ECG NV in Poperinge, een dochteronderneming van Shopinvest. Talpe was ook al lid van de raad van bestuur en het managementcomité van e5 mode. Talpe is getrouwd en heeft twee kinderen. In zijn vrije tijd doet hij aan triatlon.

Alexander Talpe, CEO en hoofdaandeelhouder van e5 mode en ECG

Hans Van Rijckeghem, CEO van Shopinvest

Etienne Kaesteker, oprichter e5 mode

Wenst u meer informatie of een interview met Alexander Talpe, gelieve
dan contact op te nemen met Anne-Camille Bettens bij Luna:
anne-camille@luna.be, 02 658 02 96 of 0495 59 38 02

Over e5 mode

Familiebedrijf en modeketen e5 mode is een vaste waarde in het Belgische modelandschap. Onder het motto ‘zo zie ik me graag’, brengt e5 mode betaalbare en kwalitatieve kleding op de markt. De modeketen verkoopt vrouwen- en mannenkleding van tien eigen merken, ook in haar webshop. e5 mode richt zich op 40-plussers en krijgt elk jaar 500.000 klanten over de vloer.

Het bedrijf werd gesticht in 1979 en heeft 71 winkels, verspreid over heel België, waarvan twee Experience Stores. e5 mode stelt ca. 470 mensen tewerk. De jaarlijkse omzet bedraagt ruim 80 miljoen euro. Het hoofdkantoor van e5 mode is gevestigd in Sint-Niklaas. e5 werd al een aantal keer verkozen tot ‘Beste Winkelketen van België’ in verschillende categorieën en vorig jaar tot ‘Beste Webshop’ in de categorie herenmode.

Voor meer informatie: http://www.e5mode.be

Over ECG

De European Clothing Group is via een minderheidsparticipatie deel van de Oost-Vlaamse holding Shopinvest. ECG is ontstaan uit het vroegere Inbelco, een bedrijf voor de productie van dameskleding dat werd opgericht in 1956. In 2009 werden de activiteiten van ECG uitgebreid met de aankoop voor e5 mode. In die periode is ECG gestart met de uitbouw van een eigen styling-afdeling bovenop de reeds bestaande aankoopactiviteiten. Dit heeft geleid tot de commercialisatie van verschillende dames-en herenmerken. ECG verkoopt de ontwikkelde kleding ook aan derde partijen, collega-retailers in binnen- en buitenland.

Voor de eigen merken, produceert ECG gemiddeld 5.800 referenties per jaar met een totale productie van 3,1 miljoen stuks per jaar. Naast de eigen merken, produceert ECG voor een twintigtal nationale en internationale modehuizen. Dat is goed voor jaarlijks zo’n 207.000 stuks. In 2016 heeft ECG een geconsolideerde omzet gehaald van 44 miljoen Euro wereldwijd. Er werken momenteel een 20-tal werknemers bij ECG in Poperinge, waar het hoofdkantoor is gevestigd. Daarnaast zijn er nog een 40-tal medewerkers actief in de bijkantoren in China (Shanghai) en Litouwen (Kaunas) om de lokale productie op te volgen en de kwaliteit te garanderen.

Voor meer informatie: http://ecgfashion.com

Over Shopinvest

Shopinvest is een familiale holding met zetel te Waasmunster. Shopinvest heeft een geconsolideerde omzet van ca 90 mio eur met een uiterst gezonde balansstructuur. Dhr. Etienne Kaesteker, eveneens mede-stichter van e5-Mode NV, is de hoofdaandeelhouder en voorzitter van de groep. Gedelegeerd-bestuurder is Hans Van Rijckeghem. De groep houdt diverse belangen aan in vooral retail en daaraan gerelateerde activiteiten, zowel in beursgenoteerde als private bedrijven. De visie van de groep is gebaseerd op een sterk geloof in allianties en in creëren van synergiën tussen de diverse bedrijven. Shopinvest gelooft sterk in ondernemerschap en participeert in bedrijven waar een sterke entrepreneur aan het stuur staat. Shopinvest heeft een belangrijke vastgoedpoot en houdt daarnaast ook enkele participaties aan in Mongolië.

Voor meer informatie: http://www.shopinvest.be