Vonk, elektroboek voor 10-14 jarigen

Persbericht

Contact communicatiebureau:
Olivier Maüen bij Luna
02 658 02 96
0495 59 38 06
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
http://www.luna.be

Vonk, elektroboek voor 10-14 jarigen
 
Meer dan 90% van de jongeren met een diploma elektrotechniek
binnen het jaar aan het werk

Brussel, 29 mei 2013 – Vormelek, het opleidingscentrum voor werkgevers en werknemers in de elektrotechnische sector, publiceert het gratis doe-boek ‘Vonk’. Jongeren tussen 10 en 14 jaar komen daarin alles te weten over elektriciteit en zijn vele beroepen. Met deze nieuwe tool wil Vormelek jongeren sensibiliseren voor elektrotechnische opleidingen, de vele mogelijkheden die ze bieden en de reële werkgelegenheid in de sector. Want meer dan 90% van de jongeren die afstudeert met een diploma elektrotechniek (technisch en beroepsonderwijs) heeft na een jaar al werk.

3 vragen om elektriciteit te ontdekken

De nieuwste publicatie van Vormelek heet ‘Vonk’. Het is een gids die als doel heeft om jongeren tussen 10 en 14 jaar mee te nemen in de wereld van de elektriciteit. “Drie belangrijke vragen in verband met elektriciteit staan centraal in dit boek”, legt Hilde De Wandeler, directeur van Vormelek uit. “Wie ben ik, waar kom ik vandaan en waar ga ik naartoe? Op die manier brengen we elektriciteit – wat het precies is, waar het vandaan komt en wat we ermee kunnen doen – onder de aandacht van jonge tieners”.

In een vijftigtal pagina’s laat Vormelek verschillende concepten aan bod komen die nodig zijn om de basisprincipes van elektriciteit goed te begrijpen. “Het doel is om de jonge lezer op een ludieke manier vertrouwd te maken met begrippen als elektronen, elektrische stroom, Volt, isolatoren, een dynamo of de bliksemafleider van Benjamin Franklin”, zegt Hilde De Wandeler.

Een van de instrumenten in een grotere campagne Verder wil Vormelek de aandacht vestigen op de grote waaier aan beroepsmogelijkheden van een opleiding elektrotechniek. Vormelek streeft er met dit boek naar om de keuze voor een elektrotechnische opleiding te koppelen aan een positieve motivatie. “Het wordt hoogtijd dat we het technisch en beroepsonderwijs herwaarderen in de publieke opinie. Al te vaak worden deze richtingen nog beschouwd als de laatste keuze en worden ze ondergewaardeerd. Dat willen we veranderen door de toekomst- en beroepsmogelijkheden meer onder de aandacht te brengen en het stereotiepe beeld van de elektricien te doorprikken”, voegt mevrouw De Wandeler nog toe.

De publicatie ‘Vonk’ kadert trouwens in een groter charmeoffensief van Vormelek. “De vzw heeft in februari drie nieuwe websites gelanceerd, speciaal bedoeld om jongeren en hun omgeving uitgebreid te informeren over de studierichtingen elektrotechniek. Zo is er de website www.stroomopwaarts.be die bedoeld is voor leerkrachten, www.wattsup.be voor leerlingen die de richting al volgen of er in geïnteresseerd zijn, en tot slot is er www.elektroclub.be, een website ontwikkeld voor kinderen en hun ouders. Vormelek bezorgt ‘Vonk’ gratis aan alle geïnteresseerden. De enige voorwaarde is dat men zich dient in te schrijven op www.elektroclub.be om zo het boek online te bestellen”, legt Hilde De Wandeler nog uit. “Jarenlang was er sprake van een constante daling, maar sinds 2012 zien we het leerlingenaantal in de elektrotechnische richtingen opnieuw stijgen. Dat is positief, maar nog niet voldoende. Met deze campagne, waarvan ‘Vonk’ deel uitmaakt, willen we nog meer jongeren overtuigen om bewust te kiezen voor de studierichting. Het biedt hen namelijk een pak reële carrièremogelijkheden”.

Jobs, ook in tijden van crisis

Het is duidelijk dat de crisis een grote impact heeft op de arbeidsmarkt. “Desondanks blijft er een nijpend tekort aan elektrotechnische profielen. Er is bijvoorbeeld nog steeds een grote vraag naar elektriciens”, stelt Hilde De Wandeler vast. “Uit de beschikbare cijfers van onder andere de VDAB blijkt dat 90% van de afgestudeerden uit een elektrotechnische richting binnen het jaar na het afstuderen al aan de slag zijn”. Slechts 8,8% van de leerlingen uit een elektrotechnische richting in het technisch secundair onderwijs is nog werkzoekend na een jaar. Dat cijfers daalt nog verder tot minder dan 5% wanneer het gaat om leerlingen die een extra zevende jaar volgden of zich specialiseerden in koeltechniek. Voor bepaalde richtingen is er zelfs geen enkele leerling die na een jaar nog werkloos is. “Jongeren kunnen dus zeker zijn van een toekomst in het beroep”, besluit Hilde De Wandeler.

Wenst u een interview met de directeur van Vormelek of bijkomende informatie?
Gelieve contact op te nemen met Olivier Maüen bij Luna:
02 658 02 96 of 0495 59 38 06 of
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Over Vormelek
Vormelek is het opleidingscentrum voor alle werkgevers en werknemers in de sector PSC 149.01 (elektriciens: installatie & distributie). De vzw peilt continu naar de opleidingsbehoeften van de bedrijven uit de sector en probeert hen een passend antwoord te bieden. De organisatie waakt permanent over de bijscholing van de arbeiders uit de sector.Daarnaast werkt Vormelek actief aan stimuli om de integratie van vakmensen in de sector te bevorderen en om opleidingsinspanningen te ondersteunen. Bovendien worden de Vormelek-opleidingen gratis aangeboden aan bedrijven die arbeiders uit de sector PSC 149.01 tewerkstellen.
Een andere opdracht die Vormelek uitvoert, is het opleiden van kansengroepen met het oog op een duurzame tewerkstelling. De vzw werkt hiervoor nauw samen met andere beroepsopleidingscentra en onderwijsinstellingen.
http://www.vormelek-formelec.be

TOP