Btw op e-books eindelijk gelijkgeschakeld met traditionele boeken

   

 

Persbericht


Contact communicatiepartner:
Elsie Van Linthout bij Luna
Tel +32 2 658 02 70
GSM +32 475 26 01 03
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
 
 
Btw op e-books eindelijk gelijkgeschakeld
met traditionele boeken
 
  • btw op e-books gaat van 21% naar 6%
  • de volgende stap is om educatieve digitale platformen gelijk te behandelen met e-books
 
Antwerpen, 5 april 2019 – Vannacht keurde de Kamer van Volksvertegenwoordigers de verlaging van de btw op digitale publicaties goed. Deze verlaging gaat in met terugwerkende kracht. De uitgevers, verenigd in de beroepsfederaties GEWU en GAU, verwelkomen de gelijkschakeling van e-books, e-zines en e-kranten met hun papieren tegenhangers op het vlak van de btw. Dit zal extra zuurstof geven aan de uitgevers. Hiermee zijn we bijna klaar voor de digitale transformatie in de sector. De volgende stap is, met name voor de educatieve uitgevers, dat vernieuwende digitale leerplatformen in het algemeen, op dezelfde manier zouden behandeld worden als e-books, aangezien ze hetzelfde doel hebben.
  
Wat behelst het wetsvoorstel?
  
Het principe is dat elk boek dat uitgegeven wordt, onderhevig is aan 6% btw, dus e-books evengoed als papieren boeken. Ook nieuwsmedia vallen onder het btw-regime van 6%, digitale nieuwsbrieven evengoed als papieren. De volgende digitale publicaties vallen allemaal onder het verlaagd btw-tarief:
  • Boeken, brochures, folders en dergelijke publicaties, met inbegrip van atlassen;
  • Kranten en tijdschriften - ook als ze geïllustreerd zijn - die niet in aanmerking komen voor het verlaagde tarief van 0%;
  • Prentenalbums, prentenboeken, tekenboeken en kleurboeken voor kinderen;
  • Muziekpartituren - ook als ze geïllustreerd zijn.
Op kranten/nieuwsmedia die minstens 48 keer per jaar en op geregelde tijdstippen worden uitgegeven en die geschreven worden door beroepsjournalisten, evenals op websites die nieuws brengen, is geen btw verschuldigd.  
 
De manier waarop de digitale publicatie ter beschikking gesteld wordt, speelt geen rol. Het kan dus gaan om een e-book bestemd voor een e-reader, maar ook om een boek op cd-rom bijvoorbeeld. Games, ICT-platformen en publicaties die uitsluitend of hoofdzakelijk bestaan uit reclamemateriaal, video-inhoud of beluisterbare muziek, vallen weliswaar niet onder de btw-verlaging. 
 
Volgende stap: van digitale transformatie de regel maken eerder dan de uitzondering
 
Kristof Thijssens, directeur groep educatieve en wetenschappelijke uitgevers (binnen boek.be): “We zijn zeer tevreden met deze maatregel, die het uitgeversgebeuren eindelijk de 21ste eeuw inloodst, voor wat betreft het btw-regime. Dit zal extra zuurstof geven aan onze sector, die het niet makkelijk heeft gezien de gefragmenteerde markt in ons taalgebied. Verder willen we de politici stimuleren om met name open te staan voor de digitale transformatie van de educatieve leermiddelen. Boeken in digitaal formaat zijn niet altijd de beste aanpak om iets te leren. Nieuwe technologieën laten net toe om op een andere manier te gaan leren. Deze nieuwe leermiddelen en -methoden komen volgens ons evengoed in aanmerking om op dezelfde manier behandeld te worden door de administratie financiën. Laten we in België de toon zetten, door van digitale transformatie de regel te maken eerder dan de uitzondering”. 
 
Aan de redacteuren:
 
Wenst u meer informatie of een interview vanuit het standpunt van de uitgeverijen, gelieve contact op te nemen met Elsie Van Linthout bij Luna (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - 02 658 02 70 of 0475 26 01 03)
 
Over GEWU en GAU
 
De GEWU (Groep Educatieve en Wetenschappelijke Uitgevers) is een sectororganisatie. Zij brengt in Vlaanderen en Brussel bedrijven samen die contentoplossingen voor educatieve, wetenschappelijke of professionele doeleinden ontwikkelen en vermarkten. Zij wil van daaruit bruggen bouwen, communicatie op gang brengen en de interactie aanmoedigen tussen alle actoren die een impact hebben op de ontwikkeling van deze professionele activiteit.
 
De GAU (Groep Algemene Uitgevers) is een sectororganisatie voor uitgevers en boekenimporteurs van algemene boeken met zetel in Vlaanderen of het Brussels Gewest. Met algemene boeken wordt bedoeld fictie, non-fictie, strips of kinderboeken. De organisatie telt 68 leden die samen 95% van de omzet van de sector van de algemene boeken vertegenwoordigen. GAU verdedigt de belangen van Vlaamse uitgevers op Vlaams, Belgisch en Europees niveau.
TOP