WBC Incubator gaat samenwerken met 2 Canadese tegenhangers

Persbericht


Contact communicatiepartner:
Isabelle Schmit bij Luna
Tel: +32 2 658 02 93
Gsm: +32 495 59 38 06
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
 
WBC Incubator gaat samenwerken
met 2 Canadese tegenhangers
 
WBC helpt bij het aantrekken van nieuwe ondernemingen in Wallonië 
 

Luik, 16 maart 2018 – WBC Incubator, de eerste Waalse incubator in de gezondheidszorg, sluit twee samenwerkingsverbanden af. Een met het Centre Québécois d’Innovation en Biotechnologie (CQIB) en een ander met het Centre d’Entreprises et d’Innovation de Montréal (CEIM), twee Canadese incubators. De jonge Waalse bedrijven die ondersteund worden door WBC, zullen voortaan ook begeleid kunnen worden door CQIB en CEIM in Canada. Hetzelfde geldt voor Canadese bedrijven in Wallonië. WBC vergroot op die manier de aantrekkingskracht van Wallonië voor nieuwe ondernemingen.   

 De samenwerking

In het kader van het staatsbezoek van het Belgische koningspaar aan Canada, ondertekent WBC Incubator, de grootste Waalse incubator in de gezondheidszorg, twee ‘Memorandums Of Understanding’. Een met het Centre Québécois d’Innovation en Biotechnologie (CQIB) en een ander met het Centre d’Entreprises et d’Innovation de Montréal (CEIM), twee Canadese incubators gelegen in Montreal. 
 
Dit dubbele samenwerkingsverband moet de groei en interactie stimuleren van bedrijven die in hun eigen regio bezig zijn met de ontwikkeling en commercialisatie van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg (biotechnologie, diagnostische of therapeutische medische technologie, innovatieve gezondheidsoplossingen). Samen dekken CQIB en CEIM hetzelfde bedrijvenspectrum als WBC. CQIB en CEIM gaan om met hetzelfde soort bedrijven als WBC. 
 
In dat opzicht zullen CQIB, CEIM en WBC hun middelen, netwerken en werkmethodes gebruiken om bruggen te slaan tussen de geselecteerde bedrijven en projecten. De bedrijven met een link naar CQIB en CEIM zullen hun internationale activiteiten in Europa via Wallonië kunnen ontwikkelen of uitbreiden. De ondernemingen van WBC zullen hetzelfde kunnen doen in Noord-Amerika via Quebec.  
 
De WBC kan Canadese bedrijven die verbonden zijn aan CQIB en CEIM, ondersteunen in hun groei in Europa. Waalse geïncubeerde bedrijven kunnen op hun beurt rekenen op steun van de Canadese incubators voor de voorbereiding van hun expansie in Noord-Amerika via Canada.  
 
De ‘Memorandums Of Understanding’ zullen in juni 2018 omgezet worden in meer formele akkoorden met een jaarlijkse evaluatie. 
 
De toenadering tussen WBC en de 2 Canadese incubatoren is een voortzetting van het initiatief van de Fonds National de la Recherche Scientifique (FNRS). Dat fonds ondersteunt onderzoek in Franstalig België en heeft onlangs akkoorden ondertekend met zijn tegenhangers in Quebec. WBC Incubator hanteert eerder een postuniversitaire aanpak. vangt op zijn beurt bedrijven op als ze de universiteitsomgeving verlaten.
 
De voordelen van de samenwerking
 
De ondernemingen die professionele ondersteuning krijgen van één van de betrokken incubators, krijgen dit nu ook van de andere incubator. De voordelen van bedrijven die het ‘acceleratielabel’ of ‘zakenlabel’ verkrijgen van de CQIB, CEIM of WBC worden dus uitgebreid naar de andere partner. 
 
De ‘gelabelde’ bedrijven hebben recht op onder andere volgende voordelen:
  • de registratie van hun ondernemingsproject en hun management-, technologische, commerciële en financiële behoeftes op een gemeenschappelijke lijst.
  • de ondersteuning door een coach die zich toelegt op de ‘co-incubatie’ of ‘co-acceleratie’ van bedrijven vanuit CQIB, CEIM of WBC. 
  • de introductie in een netwerk van investeerders en gespecialiseerde consultants.  
"Om te kunnen deelnemen aan dit begeleidingstraject, vindt er een analye en evaluatie plaats van de producten en diensten die het bedrijf wil ontwikkelen en van de behoefte aan management en personeel, aan overheids- en privéfinanciering en aan pre-industriële apparatuur", zegt Serge Pampfer, algemeen directeur van WBC Incubator. 
 
"Als een Canadees bedrijf via een Canadese incubator bij WBC terechtkomt, werd een groot deel van deze informatie (analyse en evaluatie) al opgemaakt door de lokale incubator. Dat is zeer waardevol omdat niet alles opnieuw gedaan moet worden. Het Canadese bedrijf zal dan opgevangen worden via een traject van evaluatie, begeleiding en structurering. Dat proces verloopt veel efficiënter doordat een groot deel van het voorbereidend werk al gedaan werd door de andere partij", zegt Serge Pampfer. 
 
Over WBC Incubator

WBC werd in 2006 opgericht door drie aandeelhouders (Sofipôle, Meusinvest en Sambrinvest) onder de naam ‘Biotech Coaching SA’ met een startkapitaal van 2,5 miljoen euro. 
 
De missie van WBC is het versnellen van de ontwikkeling van innovatieve, competitieve en duurzame bedrijven, actief in het domein van de biowetenschappen en gezondheidsinnovatie in Wallonië. WBC draagt bij tot de structurering en de ontwikkeling van wetenschappelijke en technologische projecten dankzij verschillende begeleidingstechnieken: management, financiering van de fasen van ‘prototyping’, productie en commercialisatie en lokale en internationale netwerkvorming.
 
Het bedrijf telt momenteel meerdere gespecialiseerde werknemers die samenwerken met verschillende consultants. WBC werkt nauw samen met universiteiten en onderzoekscentra in Wallonië en met alle publieke, institutionele, verenigings- en privéstructuren die betrokken zijn bij de opstart en ontwikkeling van bedrijven in het gewest.
 
Sinds 2007 financierde WBC geïncubeerde bedrijven voor een totaalbedrag van 6,5 miljoen euro uit eigen vermogen. 
 
Voor meer info: wbc-incubator.be.
 
Over het Centre Québécois d’Innovation en Biotechnologie (CQIB)
 
Het Centre Québécois d’Innovation en Biotechnologie (CQIB) is gevestigd in het hart van de Cité de la Biotech in Montreal. Het is de wereldwijde koploper in het opstarten van bedrijven in de biotechnologie en gezondheidswetenschappen.  
 
CQIB heeft 21 jaar ervaring in bedrijfscoaching en toegang tot technologische en financiële netwerken. Het biedt een grote waaier aan diensten en adviezen voor ondernemers (pré-incubatie) en aan ondernemingen (tijdens incubatie) op de site van CQIB (Laval) of elders. 
 
Voor meer info: cqib.org.
 
Over het Centre d’Entreprises et d’Innovation de Montréal (CEIM)
 
Gesticht in 1966 door Hélène Desmarais en gelegen in Montréal (Quebec), ondersteunt CEIM (Centre d’Entreprises et d’Innovation de Montréal) bedrijven met vernieuwende projecten en commercieel potentieel. CEIM ontwikkelt nauwe relaties met aspirant-ondernemers en startups en biedt hen een aantal diensten op maat van hun behoeftes. Zo kunnen ze in de beste omstandigheden starten en de slaagkansen van hun projecten op lange termijn verzekeren. CEIM biedt gespecialiseerde coaching tijdens de verschillende levensfases van ondernemingen. 
 
Voor meer info: ceim.org.
 
 
Wenst u meer informatie of een interview over deze samenwerking
en over wat een incubator in de gezondheidszorg juist doet,
neem dan contact op met Isabelle Schmit bij Luna:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., +32 2 658 02 93 of +32 495 59 38 06. 
TOP