Zomer, en dus… augurkentijd?

by Luna
Komkommertijd

Het woord ‘komkommertijd’ wordt in het Nederlands gebruikt om de zomerperiode aan te geven in (onder meer) de media, een periode waarin er traditioneel weinig nieuws te rapen valt.

Het woord werd voor het eerst in het Nederlands gebruikt in de 18de eeuw in een Rotterdamse krant om een ‘slappe economische periode’ aan te geven. Het woord komt van het Duitse woord ‘Zauergurkenzeit’ dat uit 1732 stamt en letterlijk ‘augurkentijd’ betekent. Wellicht heeft de gelijkenis tussen de augurk en de komkommer er voor gezorgd dat het woord in het NL als ‘komkommertijd’ is geworden. Waarom dan die augurk of komkommer? Omdat de zomerperiode de tijd is waarin de komkommers en augurken volop rijpen.

De Duitsers waren echter niet de eersten om dit woord te gebruiken. In het jaar 1700 duikt voor het eerst in het Engels het woord ‘cucumber time’ op. Hiermee werd de periode aangeduid waarin de kleermakers in Engeland heel weinig werk hadden omdat de adel op vakantie ging op het platteland en dus niet aanwezig was in de steden. Maar omdat de invloed van de Engelse taal op het Nederlands eerder een recent fenomeen is komt onze ‘komkommertijd’ wellicht uit het Duits. Deze taal had in die periode immers veel meer invloed op het Nederlands.

Als communicatiedeskundige was ik altijd al bijzonder geïntrigeerd door taal in het algemeen, en door de ontwikkeling van talen in het bijzonder. Ik herinner me niet veel meer van mijn middelbare school, maar wel nog iets dat ik leerde van mijn leraar Nederlands, een man waar ik veel bewondering voor had. Namelijk dat we ooit dachten dat we ons aller kalkoen (jawel, het beest) ooit kalkoen noemden omdat we dachten dat het van Calcutta kwam. De Engelsen dachten echter dat het dier van Turkije kwam (‘turkey’). De Fransen dachten op hun beurt dat het van India kwam (d’inde)

Tot daar dit korte etymologische intermezzo.

Ik heb de indruk dat het dit jaar toch drukker is in de zomer dan de vorige jaren. We hebben alvast een aantal klanten en prospects die het heel druk hebben nu. Laten we hopen dat het een goed teken is en zich zal doorzetten in het najaar. Vergeet daarom vooral niet op tijd en stond te genieten van deze komkommertijd!

Leave a comment