Proactief naar de pers stappen met een rechtszaak tegen jouw bedrijf?

Slecht nieuws, zoals een rechtszaak tegen jouw bedrijf? Proactief communiceren blijft de beste optie! Lees verder voor een concrete case en gratis advies.

Een klant van ons, een verzekeringsmaatschappij gespecialiseerd in rechtsbijstand, werd voor de rechtbank gedaagd door een Franstalige Orde van Advocaten. We stelden hen voor om hierover proactief te communiceren met de pers. Daar hebben bedrijven vaak wat moeite mee. “Waarom zelf je vuile was buitenhangen?” of: “als de tegenpartij het niet doet, hoeven wij toch ook niet?” Of nog: “laten we afwachten wat zij doen”.

Je vuile was buitenhangen?

De eerste partij die communiceert, creëert het kader van het verhaal. Hij die reageert, wordt in dat verhaal gekaderd. Bovendien dwing je de andere partij in het defensief als jij eerst communiceert. En dat is geen goede plek.

Naast het evidente is er het meer subtiele in de hele communicatie. Bijvoorbeeld: als journalisten vermoeden dat er iets is waar je niet graag over communiceert, denken ze dat je iets te verbergen hebt. En dan gaan ze pas echt graven…

Hoe het is afgelopen?

Een rechtszaak is nooit een mooi einde natuurlijk, maar de communicatie erover verliep mooi gecontroleerd. De klant volgde ons advies en we maakten een persbericht, dat na meerdere nalezingen, overwegingen, en overleg, uitgestuurd werd. Er bleek een journalist van L’Echo in de rechtszaal te zitten. Zomaar, niet uitgenodigd door een partij, hij was gewoon op zoek naar een onderwerp. De journalist sprak beide partijen aan, ook onze klant dus, en er werden in de uren daarna telefonische interviews opgezet. Zijn eerste vraag was: “jullie zullen het wel niet leuk vinden om hierover te spreken?”. Waarop onze klant meteen kon zeggen: “Zeker wel, zal ik u het persbericht mailen?” De journalist was hierdoorminder enthousiast, schreef wel een artikel, maar stak daar niet veel tijd in. Bijna het volledige persbericht werd erin opgenomen. Een andere journalist vroeg naar info per mail, en besloot toen ‘nog even af te wachten’.

De berichtgeving bleef dus beperkt, wat in dit geval ook gewenst was. Zou dat anders geweest zijn, dan was ons verhaal goed onderbouwd, en was het gewoon gratis reclame. Want als je een dergelijk dossier goed voorbereidt, dan kun je overleggen met alle relevante partijen. Je kan het bericht desnoods blijven aanpassen tot je de juiste tone of voice hebt. Zo vermijd je dat je moet improviseren en dat de verkeerde boodschap naar buiten komt. Aangeklaagd worden, is niet meteen iets leuks om mee uit te pakken, maar kun je er wel je voordeel mee doen. En daar gaat het uiteindelijk om in zo’n dossiers: van een PR-uitdaging een PR-opportuniteit maken!

Elsie – altijd aan je zijde om mee te denken over je visibiliteit!

Reageren kan, via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

9 tips om van je LinkedInprofiel een verkoopkanaal te maken

LinkedIn is een van de beste socialemediakanalen geworden om leads te genereren en je business te ontwikkelen. Dat gaat uiteraard niet vanzelf. Je moet onder meer voldoende aandacht besteden aan een professionele branding van je LinkedIn-profiel. In deze blog geven we je alvast de basics mee.

Nog al te vaak wordt LinkedIn gezien als een sociaal netwerk waar je werk zoekt of personeel vindt. Maar dat doet de waarheid onrecht aan. Niet alleen barst LinkedIn van de nuttige informatie voor je bedrijf, het is ook een aantrekkelijk verkoopkanaal geworden.

Via het sociale netwerk kan je heel wat leads genereren voor je bedrijf. Niet alleen door nieuws of informatie te posten of door te reageren op berichten van anderen, maar ook door zelf te adviseren en mensen te helpen. Om de return daarop te vergroten is het erg belangrijk om je profiel netjes en volledig te houden.

Je moet daarbij je LinkedIn-profiel zien als het verlengde van je professionele activiteiten. En net als bij je beroep is het daarbij cruciaal om professioneel en betrouwbaar over te komen. Je profiel staat natuurlijk los van je echte kwaliteiten als professional, maar zoals we weten, maakt een eerste indruk alle verschil. 

Daarom deze tips:

 • Je persoonlijke omschrijving moet kort en krachtig weergeven wat je doet en wat je sterke punten zijn
 • Vergeet je contactgegevens niet
 • Maak gebruik van meerdere talen, als je je richt op meertalige doelgroepen
 • Zorg voor een aantrekkelijke professionele foto
 • Zorg voor een gelijklopende branding doorheen je bedrijf, met bijvoorbeeld een uniforme banner voor ieder personeelslid
 • Je profiel moet volledig zijn, met een duidelijke tijdslijn
 • Maak vanuit je profiel een link met je bedrijfspagina 
 • Laat zien dat je deel uitmaakt van een team
 • Sprokkel aanbevelingen bij andere gebruikers

Employer branding gaat over meer dan je bedrijf

 ‘Employer Branding’ is een hot topic in onze sector. Een bedrijf is namelijk maar zo goed als de mensen die ervoor werken. En iedereen probeert zich in de markt te zetten om de beste talenten binnen te halen. Een goede communicatiestrategie is daarvoor een must have. Denk daarbij gerust wat breder dan de klassieke argumenten over jezelf als werkgever.

Veel bedrijven die zichzelf als goede werkgever in beeld willen brengen zetten nog altijd in op erg klassieke argumenten. Ze leggen de focus op het bedrijf zelf, op de producten, of op de werkomgeving. De laatste jaren zie je wel vaker de werk-privéverhouding als argument opduiken, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden.
Een voorbeeld: hier op kantoor werd vorige week reikhalzend uitgekeken naar de resultaten van het CurieuzeNeuzen-onderzoek van de krant De Standaard. Ons kantoor nam deel aan die test van de plaatselijke luchtkwaliteit. Wat bleek? De resultaten waren goed en Luna kon rekenen op een groen bolletje. In een tijd waarbij potentiële werknemers, steeds meer belang hechten aan hun gezondheid is dat een element dat je in de strijd kan werpen om mensen te overtuigen.

Een aantal andere voorbeelden:

 • Mobiliteit die werkt. Denk voorbij de firmawagen. Heb je originele initiatieven? Zijn er mensen met een firmafiets? Of geef je werknemers de kans om verschillende vervoerswijzen te combineren? Geef in je communicatie duidelijk aan wat er kan en waar jij voor staat.
 • Location, location, location. Speel je ligging uit. Ligt je bedrijf in een hippe stadsbuurt of net helemaal in het groen? Zijn er fijne restaurants of andere zaken in de buurt? Besteedt er aandacht aan. Al eens gedacht aan een enthousiaste bespreking van de broodjeszaak om de hoek?
 • It’s all about the kids. Aandacht voor de combinatie van werk en privé heeft gelukkig zijn ingang gevonden in een goed HR-beleid. Hanteer je glijdende uren, of is er een crèche vlakbij? Laat dat zeker weten aan de buitenwereld. In een land vol werkende ouders is een werkgever die hier rekening mee houdt een zegen.
 • Mens sana in corpore sano. We zeiden het hierboven al: gezond leven is voor veel werknemers belangrijker. Laat het dan ook zeker aan de buitenwereld weten als je de job kan combineren met sport. Maak een portret van een werknemer die ’s middags gaat joggen, of maak een post van die gratis fruitmand die op je bureau staat.
 • Show them you care. Doe je aan liefdadigheid? Zamel je oude kleren in of hou je regelmatig een opruimactie op je bedrijventerrein? Een bedrijf dat toont dat het een hart heeft, heeft al snel een streepje voor.

Kortom, ga op zoek naar positieve aspecten die niet per se met het werk zelf te maken hebben en zet die in de verf. Je kan hiervoor al je sociale mediakanalen inzetten. Met een vernieuwend mobiliteitsplan of een mooie inzamelactie kan je naar de pers trekken. Som je positieve kanten op en koppel er meteen een kanaal aan om de boodschap te verspreiden.

Het einddoel van elk goed HR-beleid is (onder meer) om mensen zo ver te krijgen dat ze je zien als een bedrijf waar ze graag voor willen werken. En om dat duidelijk te maken mag je de mosterd zeer zeker buiten de vier muren van je kantoor gaan halen.

Voor Nike mag marketing gevaarlijk zijn

Kan je als bedrijf een politiek standpunt innemen zonder dat je daar een bijzonder grote prijs voor betaalt? Nike zal ons het antwoord geven met zijn laatste ‘Just Do It’-campagne.

American football-speler Colin Kaepernick is het gezicht van de 30ste ‘Just do it’-campagne van Nike. Als je het nu in Keulen hoort donderen, geen probleem. Het betreft hier immers een zeer ‘Amerikaanse’ situatie.

Colin Kaepernick protesteerde in 2016 als een van de eerste American football-spelers tegen politiegeweld en sociale onrechtvaardigheid ten opzichte van Afro-Amerikanen. Hij deed dat door tijdens de opvoering van het Amerikaanse volkslied voor een match te knielen in plaats van recht te staan met de hand op het hart. We hebben tijd noch ruimte om hier dit complexe verhaal te schetsen, maar een goede samenvatting vind je hier. De bottom line is dat Kaepernick, toch een verdienstelijk speler, sinds maart 2017 niet meer aangenomen werd. Volgens hem het resultaat van een bewuste boycot vanwege de teams omwille van zijn activisme.

Zijn protest heeft van Kaepernick een enorm controversiële figuur gemaakt. VS-president Donald Trump sprak zich al verschillende keren in niet mis ter verstane termen uit tegen de speler en voor de rechterzijde in de VS is hij een symbool van alles wat er in hun ogen misloopt met hun land. Aan de andere kant krijgt hij veel steun van de progressieve zijde voor zijn houding in zijn conflict met de American football-wereld.

De Nike-campagne leidde dan ook tot ophef. Op sociale media werden anti-Nikehashstags trending en het duurde niet lang voor rechtse Amerikanen filmpjes posten waarin ze hun Nike-schoenen in brand staken. Ondertussen werd het internet overspoeld door parodieën op de campagne.

Al die acties versterken het effect natuurlijk alleen maar. In essentie hoefde Nike niet verder te gaan dan één tweet. Het internet en de klassieke media zouden het van daar wel overnemen. De aandacht die Nike hiermee losweekte is ongezien. Als je alleen daarnaar kijkt was deze marketingcampagne ontegensprekelijk een meesterzet.

Niet zonder risico

De kans is klein dat Nike hierdoor een schoen minder zal verkopen. Het merk is altijd sterk geweest en lijkt hier alleen maar groter uit te komen. De boodschap die het uitdraagt met deze campagne staat dicht bij Nike’s doelgroep. De aandelenkoers nam na de aankondiging wel een duik(je), maar de kans is zeer groot dat die zich binnen een paar dagen of weken weer herstelt. Beleggers reageren immers overdreven op elk stukje controverse. Het zijn uiteindelijk de bedrijfsresultaten die voor hen het verschil maken.

Een risico voor Nike is dat het zich hiermee helemaal op de lijn van sociale rechtvaardigheid zet. Nike is in dat opzicht niet onbesproken. In de jaren ’90 werd het bedrijf getroffen door een schandaal over de werkomstandigheden in zijn fabrieken in Azië. Het bedrijf deed er in de jaren daarna alles aan om de omstandigheden te verbeteren en zijn imago op te poetsen. Daar slaagde het ook in, maar vorig jaar doken er nieuwe problemen op. Mocht er opnieuw bezwarend materiaal aan de oppervlakte komen, staat het bedrijf natuurlijk mooi voor aap met deze campagne.

Het meest opmerkelijke is dan ook de positie die Nike hiermee inneemt. Het kiest voluit voor een bepaald kamp in de ‘culture wars’ die de VS, en in mindere mate ook Europa, vandaag teisteren. Dat is vrij uniek voor een groot bedrijf, en het is dan ook uitkijken of anderen het voorbeeld zullen volgen. Nike is niet het eerste bedrijf dat hard kapitalisme combineert met een bepaalde vorm van activisme, Starbucks is een ander goed voorbeeld. Afwachten of het model aanslaat.

10 voor taal: onze favoriete online taalhulpjes

Schrijven is een kunst. Foutloos schrijven kan je leren. Maar zelfs de beste schrijvers kunnen af en toe wel steun gebruiken. We delen graag onze geheime wapens voor copywriting met jou: online taalhulpmiddelen. Want soms slaat de twijfel toe en dan bieden deze onzichtbare assistenten de oplossing.

 1. De Taaltelefoon
  Was het nu ‘ervan uitgaan’, ‘er vanuit gaan’ of ‘er van uit gaan’? De website van de Taaltelefoon is een mekka voor copywriters. De Taaltelefoon – de taaladviesdienst van de Vlaamse overheid – beantwoordt vragen over onder andere spelling, grammatica, woordgebruik, formulering en stijl. Je kan de dienst bellen om hen je taalkwestie voor te leggen of de website bekijken die een schat aan informatie bevat.
  Varianten: Taaladvies.net (Nederlandse Taalunie), VRT-Taalnet, de Taaladviesdienst van het Genootschap Onze Taal.
  Ook leuk: inschrijven op de mails met taaltips, -weetjes of -testjes van de verschillende adviesdiensten.
 2. Synoniemen.net
  Omdat tien keer het woord ‘goed’ gebruiken nu eenmaal geen vlotte tekst oplevert. Synoniemenwoordenboeken brengen redding. Deze website staat standaard in de favorietenbalk van iedereen die regelmatig een goede tekst schrijft. Synoniemenhitparade
 3. Woordenlijst
  Het ideale taalhulpmiddel voor de twijfelaars onder ons: piramide of pyramide? Gevlei of gevlij? Veten of vetes? Het hand of de hand?
  De woordenlijst geeft van elk woord de juiste spelling, de woordsoort en bij zelfstandige naamwoorden ook het bijpassende lidwoord, het geslacht, het meervoud en de verkleinvorm. Bij werkwoorden en bijvoeglijke naamwoorden volgt de juiste spelling van de verbuiging ervan.
  De Woordenlijst Nederlandse Taal is beter gekend in boekvorm als ‘het Groene Boekje’.
  Vergelijkbaar: http://spellingsite.nu/ (een onafhankelijke spellingsite gemaakt door de Taaladviesdienst van het Genootschap Onze Taal).
 4. De Schrijfassistent
  Als je eenmaal je tekst zo creatief mogelijk hebt gemaakt, met de juiste spelling en grammatica, bestaat er ook nog een hulpmiddel om een laatste check te doen. De Schrijfassistent is een online schrijfhulp ontwikkeld door het Instituut voor Levende Talen (ILT) van de KU Leuven, in samenwerking met de VRT en De Standaard. De schrijfhulp biedt ondersteuning tijdens het schrijfproces. Je kleeft een tekst in de webpagina, selecteert de tekst die je wilt controleren en klikt op de checks onder het tekstvak. De Schrijfassistent controleert de spelling, kijkt de stijl van de tekst na (herhaling, passief, toon, naamwoordstijl) en geeft taaltips.
  Varianten: http://schrijfassistent.standaard.be/

Ken jij nog onmisbare taalhulpmiddelen die in dit lijstje passen? Laat het ons weten in het commentaarveld hieronder!

L’écriture inclusive fait couler beaucoup d’encre

L'écriture inclusive vise à rétablir l'égalité entre les hommes et les femmes en proposant une orthographe plus égalitaire dans la langue de Molière. Elle suscite de vifs débats, surtout depuis la publication, en septembre 2017, d'un manuel scolaire de l’éditeur Hatier utilisant cette graphie.

Une écriture, trois principes

L’écriture inclusive préconise trois principes:

 • Au singulier, l’accord des fonctions, titres, métiers ou grades en fonction du genre. On parle ainsi d’une auteure ou d’une autrice, d’une pompière, d’une chroniqueuse, d’une chercheuse, etc.
 • Le masculin ne l’emporte plus sur le féminin, par exemple au profit de l’accord de proximité qui consiste à accorder l’adjectif avec le sujet le plus proche. Ainsi, on dira « les garçons et les filles sont égales ». Cette règle de proximité, que tous les latinistes connaissent, a longtemps été d’usage en français. Ce n’est qu’au XVIIe siècle que l’Académie française a aboli cette règle au nom de la prédominance du masculin, comme l’a édicté le grammairien Scipion Dupleix « conseiller du Roy » en 1651.
  Dans la foulée de ce principe, l’écriture inclusive propose d’utiliser à la fois le féminin et le masculin lorsqu’on parle d’un groupe de personnes. Comment ?
  • En utilisant la double flexion – «les candidates et candidats»;
  • En ayant recours au «point milieu», aussi appelé «point médian» – les «candidat·e·s» –les «électeur·rice·s»;
  • Soit enfin par une reformulation épicène, c’est-à-dire un nom qui a la même forme aux deux genres – «les personnes candidates»; que les journalistes s'efforcent d'utiliser.
 • Dernier principe fondateur de l'écriture inclusive, éviter l'emploi d’ «hommes» ou «femmes» au profit de termes plus fédérateurs comme «les droits humains» au lieu des «droits de l'homme».

Le tri parmi quelques idées reçues sur l’écriture inclusive

«L’écriture inclusive se réduit au point médian»

Pour ses détracteurs résumant souvent l’écriture inclusive au point médian, elle ne fait que multiplier les difficultés rencontrées. Pour des raisons de prononciation et de compréhension, il est en effet impossible de dire à voix haute «les interlocuteur·rice·s». Mais l’usage des abréviations dans l’écriture fonctionne de la même façon que le (·). Quand on lit «Mme Durand», le cerveau lit «Madame Durand». «Les interlocuteur·rice·s» deviendraient donc spontanément «les interlocuteurs et interlocutrices».

«Il va falloir féminiser tous les noms»

Non ! L’écriture inclusive ne vise pas le genre des noms communs puisqu’ils ne sont pas le marqueur d’une domination d’un groupe d’individus sur un autre. Pas question, donc, de féminiser «un tabouret», «un paillasson », «un lave-linge», ni de masculiniser «une machine à laver», «une serviette» ou une «douche».

«Les féministes veulent l’imposer partout»

Une crainte des opposants à l’écriture inclusive est de la voir se généraliser à tous les écrits, notamment dans les romans. Eliane Viennot, professeure émérite de littérature à l’université et auteure de « Non, le masculin ne l’emporte pas sur le féminin » met un bémol: «Pas de faux procès, nous ne voulons rien imposer en littérature ! Nous parlons des sciences humaines, des textes officiels, scolaires ou journalistiques, qui cherchent l’exactitude. Pour éviter la cacophonie, il faut établir des conventions, elles sont en cours d’élaboration, nous sommes encore en phase d’expérimentation...» Une chose est sûre, l’écriture inclusive risque encore de faire couler beaucoup d’encre.

Pour en savoir plus à ce sujet, consultez le Manuel d’écriture inclusive écrit par Raphaël Haddad, fondateur de l’agence de communication Mots-Clés.

TOP